Boekencurator nieuwsbrief #35
Naar iets kijken is niet hetzelfde als iets zien. Over de boeken van Ruth Ozeki, plus een nieuwe Schwob leesclub bij Colette in Den Haag
Heb je wel eens drie uur onafgebroken en met volle aandacht naar iets gekeken? Je telefoon telt niet mee! Het is een experiment waar Kunsthistoricus Jennifer Roberts bekend mee is geworden. Ze laat haar studenten één kunstwerk diepgaand analyseren en dat begint met een opdracht: er drie uur lang, onafgebroken naar kijken in het museum. De tijdspanne is expres zo lang en ook het feit dat het in een museum is, buiten je dagelijkse eigen omgeving, is onderdeel van de oefening. De studenten worden bokkig bij het horen van de opdracht, maar na afloop zijn de meesten enorm verbaasd over wat er allemaal tussen hen en het kunstwerk is gebeurd tijdens die drie lange uren. Zoals na weet ik hoeveel minuten toch ineens iets nieuws zien. Naar iets kijken betekent niet dat je het ook gezien hebt, is de les.
Het verbaasd me niets dat schrijver, filmmaker en Zen priester Ruth Ozeki zich aangesproken voelde door dit experiment. Ze gaf er een eigen draai aan door er een Koan (een Zen-raadsel) aan toe te voegen: hoe zag je gezicht er uit voordat je ouders geboren waren? In haar huis is ze drie uur lang voor een spiegel gaan zitten om naar haar gezicht te kijken. Het resultaat is het boekje Timecode of a Face, waarin ze haar ervaring en de vele herinneringen die het experiment opriep deelt. Ze vertelt over haar familie en haar Amerikaanse en Japanse roots, over haar haar lichaam en ouder worden. Het essay is een persoonlijke geschiedenis verweven met Zen Boeddhisme, een origineel zelfportret van een schrijver waar ik sinds kort helemaal fan van ben.
Haar laatste roman The Book of Form & Emptiness won de Womens Prize en daarom ben ik het gaan lezen. Het is een magisch-realistisch verhaal over een jongen die zijn verlies onder ogen komt en de grenzen onderzoekt van wat echt is. Ik ben benieuwd welke Nederlandse uitgever met de vertaling aan de slag gaat!
Verder in deze nieuwsbrief meer over mijn splinternieuwe Schwob leesclub bij Antiquariaat Colette in Den Haag en meer boekentips en nieuwtjes.
Boekentips!
Nét in begonnen: Meer dan je ooit zult weten van Katie Gutierrez
De jonge true crime journaliste Cassie Bowman schrijft voor een blog en vraagt zich aan het begin van deze roman af: wat Ãs het toch wat vooral vrouwen zo trekt aan dit genre? Ze stuit op een opvallend nieuwsbericht over een vrouw die een dubbelleven leidde, wat uitliep op een tragische moord. Cassie is niet zozeer gefascineerd door de casus zelf, maar vooral door die vrouw, Lore. En als ze instemt met een reeks interviews is het ook Cassie zelf die open kaart moet spelen tijdens de gesprekken. Zo ontspint zich een intrigerend verhaal over liefde, moederschap, sex, Mexico en journalistiek. Als lezer vraag je je af: hoe open-minded en vergevingsgezind ben ik zelf? Lees in deze recensie in The New York Times meer over het boek.
Uitgelezen: De Geliefden van Willemijn Kranendonk
Hoe had het leven er uitgezien als ik toch een andere keus had gemaakt? Misschien heb jij je die vraag ook wel eens gesteld. In dit debuut van Willemijn Kranendonk staat die vraag centraal. Twee geliefden, Rosa en Jacqueline, kiezen een ander levenspad maar komen na vele jaren toch weer met elkaar in contact. Ik zag laatst onderstaand filmpje en moest weer denken aan de proloog in dit boek, waarin Jacqueline blootsvoets rondloopt in de tuin van het huis dat ze van haar vader heeft geërfd en waarin ze languit in het ijskoude water van de vijver gaat liggen.
Nieuw! Schwob leesclub bij Colette in Den Haag
Wat gek, er is nog helemaal geen Schwob-leesclub in Den Haag, dat moet anders! Vier keer per jaar komt er een prachtige collectie Schwob boeken uit. Vertaalde meesterwerken, boeken die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Het levensverhaal van een Colombiaanse kunstenares, het Tsjechische mysterie van het neergestortte vliegtuig of een onbekend pareltje van de welbekende Virginia Woolf; Schwob boeken staan garant voor een leesavontuur waar veel over na te praten valt. Daarom begin ik - naast mijn reguliere losse (online) leesclubs - een Schwob leesclub in Den Haag. Op zondag 16 oktober is de eerste, en daarna elk kwartaal een volgende editie. Om precies te zijn op 15 januari, 16 april en 16 juli, steeds van 11.00 - 12.30 uur.
De herontdekte parels bespreken we tussen de boekbergen (of bij mooi weer in de tuin) van antiquariaat Colette.
Doe je mee? Je kunt per editie meedoen, of je gelijk voor de hele reeks opgeven. Ik maak ruim vantevoren bekend welk Schwobboek we bespreken. Er is plek voor 12 deelnemers per editie en deelname is gratis.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Tip! Half augustus start het grootste Edinburgh International Book Festival. Wist je dat je de meeste interviews ook online kunt bekijken? Ik heb me aangemeld voor Ali Smith, Damon Galgut, Amy Liptrot, Torrey Peters en Ocean Vuong.
Manifesteren kun je leren. Een hele leuke analyse van de bestseller De Alchemist van Paolo Coelho in de podcast Boeken FM.
De longlist van de Booker Prize is bekend! Ik had Booth van Karen Joy Fowler al op mijn vizier. Erg tof dat Claire Keegan er ook op staat.
Wat is nou een écht boek? Deze infographic weet het.