Wel of niet lezen? 'Wat ze zeiden' van Miriam Toews
Plus een boekentipvideo over 'De Belofte', de nieuwe Eggers, Amazon en meer waar ik het nog met je over wil hebben.
Er is een boek dat ik nog niet heb durven lezen: ‘Wat ze zeiden’ van Miriam Toews. Elke keer als ik lees waar het over gaat, krijg ik een knoop in mijn buik. Afgelopen week hoorde ik dat er gewerkt wordt aan een verfilming door reggisuer Sarah Polley met een sterrencast waaronder Frances McDormand. Dat haalde me over om het boek toch in huis te halen. Want ik ben McDormand fan. Maar ik weet nog steeds niet of ik het ook echt ga lezen. Benieuwd of jij hem al hebt gelezen? Heb je ook wel eens drempelvrees bij een boek?
De roman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een groep mennonitische vrouwen die herhaald werden aangevallen door (zo werd hen verteld) demonen die hen kwamen straffen voor hun zonden. De vrouwen ontdekken de waarheid: ze zijn gedrogeerd en verkracht door een groep mannen uit hun eigen gemeenschap. Als de daders tijdenlijk zijn vastgezet, hebben ze 48 uur om te overleggen en beslissen wat ze gaan doen: niets doen, blijven en vechten of weggaan.
Interessant ook: auteur Miriam Toews werd zelf geboren in een mennonitische gemeenschap in Manitoba, Canada. Op haar achttiende liet ze de gemeenschap achter zich en ging film en journalistiek studeren.
Boekentip! De belofte van Damon Galgut
Beloofd is beloofd, of toch niet?
Deze roman van de Zuid-Afrikaanse auteur Damon Galgut gaat over een laatste wens en over hoe verschillende familieleden daarmee omgaan. Het verhaal bestaat uit vier delen, vier keer een begrafenis. Intussen verandert Zuid-Afrika steeds ingrijpender. The Guardian is al overtuigd: dit boek gaat prijzen winnen.
“I don’t like bullies, Amazon has been kicking sand in the face of independent bookstores for decades now.”
- Dave Eggers
Dit najaar verschijnt de nieuwe roman van Dave Eggers ‘The Every’, een vervolg op de bestseller ‘The Circle’. In eerste instantie zal het boek alleen via fysieke boekwinkels te krijgen zijn in een mooie hardcover die in maarliefst 32 kleuren uitkomt via zijn eigen uitgeverij McSweeney’s. Zes weken later komt de paperback in 1 kleur uit die dan ook via webwinkels als Amazon te bestellen is. Een mooie actie om de boekhandels te steunen en om een signaal te geven, ookal vraag ik me af of zo’n strijd tegen de reus die Amazon is wel zin heeft?
“One of the themes of the book is the power of monopolies to dictate our choices, so it seemed a good opportunity to push back a bit against the monopoly, Amazon, that currently rules the book world,” he said. “So we started looking into how feasible it would be to make the hardcover available only through independent bookstores. Turns out it is very, very hard.”
- Dave Eggers
Die giga-webwinkels fascineren me enorm, vandaag ook de keus om voor de volgende leesclub Seizoenarbeid van Heike Geissler te gaan lezen (je kunt je nog aanmelden!). Ik ben nu halverwege, en het leest echt alsof je zelf in het distributiecentrum staat, en je elke kans om zelf na te denken ontnomen wordt. Tegelijkertijd komt ze thuis en ligt er post voor haar man, twee broeken die hij bij Amazon bestelde, ze waren 30 euro goedkoper dan in de winkel. Per stuk. Tsja, wat doe je dan?
'“Alles bestaat, mocht u het zich nog afvragen. Werkelijk alles bestaat, en het is te koop”
- uit Seizoenarbeid van Heike Geissler
Waar ik het verder nog met je over wil hebben:
De Franse schooljeugd koos twee jaar geleden een favoriet boek: ‘Het bal der gekken’ van Victoria Mas. Lijkt me inderdaad interessant!
Stella Bergsma schreef een artikel over het Essay ‘Mannen ik haat ze’ van Pauline Harmange. Kijk hier de boekentip terug die ik er eerder over maakte.
Ik mocht meewerken aan een selectie boekentips voor het zomernummer (nummer 6) van Flow magazine. Vanaf begin juli in de winkel / op je deurmat!
Mijn lievelingsnieuwbrief is die van Robin is offline. Ze schrijft mooie teksten en heeft ook altijd vanalles waar ze het nog met je over wil hebben.
Er komen weer mooie literatuurfestivals aan. Zo kondigde het International Literature Festival Utrecht aan dat Édouard Louis in september aanwezig is. Komende week deel ik een boekentip video over zijn nieuwste boek ‘Strijd en metamorfose van een vrouw’ op Instagram.
De Poezieboys staan op De Parade met een voorstelling over dichter Fritzi Harmsen van Beek. Aanrader!
Er is veel discussie over Turks Fruit van Jan Wolkers. Is het de ultieme klassieker? En als we er niets aan vinden, is dat dan omdat we preuts zijn geworden? Geen kwaliteit kunnen zien omdat een hoofdpersoon onsympathiek en seksistisch is? Of is Turks Fruit vooral ‘Een bouquetreeksroman voor mannen’ zoals Irma de Ronde ongezouten per ingezonden brief in NRC liet weten. Abdelkader Benali is zeker niet zo uitgesproken, maar staat wel open voor de vraag: ‘Vereenzelvigen we ons te veel met die stoere, witte ik-verteller?’ Tommy Wieringa strijd te vuur en te zwaard voor Jan Wolkers’ automome kunstenaarsschap en haalt in zijn column tegelijkertijd flink uit naar Benali, die “altijd hetzelfde verhaal zou vertellen.” Nou jongens. Ho maar. De column van Bo van Houwelingen wint: terwijl schrijvers elkaar de tent uitknokken, gaat het toch nog het meest over de terechte vragen van de leerlingen uit het publiek. Voor mij voorlopig geen herlezing van Turks Fruit. Er zijn teveel erg goede andere boeken die mijn aandacht opeisen, gelukkig maar.
Meer boeken?
Volg me op Instagram (@boekencurator), voor boekentips en boekennieuws afgewisseld met kunst, feminisme en meer.
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook zou willen lezen? Voel je vrij om hem door te sturen, graag zelfs, want ik wil deze nieuwbrief laten groeien. Heb jij deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je graag de volgende editie ontvangen? Klik op de link en welkom bij de club!
Heb je verzoekjes of tips? Dan kun je me bereiken via: info@boekencurator.nl