Special: vooruitkijken naar de boeken die in 2022 uitkomen.
Plus een baksteen van een magisch-realistische roman, waarom boeken lekker ruiken, waar Ted Lasso zijn wijsheid vandaan haalt en advies van Kurt Vonnegut.
Dit is alweer de één-na-laatste nieuwbrief van 2021! Voordat december losbarst en de beste boeken van het jaar lijstjes je om de oren vliegen, kijk ik in deze editie alvast vooruit naar het voorjaar. Afgelopen week heb ik alle brochures van alle uitgeverijen uitgebreid doorgespit en ik kan alvast verklappen dat er erg veel moois aankomt. In deze nieuwbrief een hele kleine* selectie van de titels die direct mijn aandacht trokken en die ik alvast met jullie wil delen.
*Okee, okee, het zijn 15 tips geworden, in mijn hoofd is dat een hele kleine selectie... Ik hoop dat jullie er net zo enthousiast van worden als ik!
Nu op de leesstapel
Dit zijn de boeken die ik nu aan het lezen ben.
Ik ben op pagina 216/716 van De Harpij van A.N. Ryst, het pseudoniem van Daan Remmerts de Vries. Het is een episch verhaal vol innemende karakters. Alles begint met een gevallen engel die samen met een dwalende dichter een weg zoekt door een nog ongerepte wereld. Op de flaptekst staat dat deze magisch-realistische roman doet denken aan Honderd jaar eenzaamheid, tot dusver kan ik zeggen: klopt! Het is verslavend en fijn om weg te zakken in deze compleet andere wereld, precies waar ik nu even behoefte aan heb.
Dankzij de Utrechtse Boekenbar heb ik een gesigneerde editie van Jaap Robben’s Zwijgmannen. Ik heb het al heel wat keren vastgehouden en doorgebladerd. Echt een hebbeding, deze bundeling verhalen over Poolse klussers en over elkaar leren kennen wanneer je geen taal deelt. De omslag en tekeningen in het boek van Jan Hamstra zijn tof.
Morgen ligt De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok in de winkels. Het is een graphic novel over Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen die in de oudheid een minimalistische levensstijl uitdroeg en zich keerde tegen alle maatschappelijke rangen en standen, normen en conventies. Het verhaal gaat over de ontwikkeling van haar ideeën in de aanloop naar haar huwelijk. Ik tipte dit boek samen met nog drie andere graphic novels in het decembernummer Flow Magazine.
Vooruitkijken: 15 nieuwe boeken in 2022
Komijnsplitsers van Marieke Lucas Rijneveld. In deze poëziebundel onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. (Januari)
Vreemdelingen op een kade van Tash Aw. Een portret van het moderne Azië aan de hand van de migratiegeschiedenis van zijn eigen familie. (Februari)
Visjes van Joost Oomen. Een reisverslag over de trip die Joost in 2021 maakte naar Salina, rechts van de Stromboli. Een boek over vulkanen, bijeneters, corona, garnalen, venkel en visjes. (Februari) (Ik denk ook een vrolijk boek, natuurlijk!)
Zelf doen van Niña Weijers, waarin ze al lezend en schrijvend een route door het leven probeert te vinden. Zo voedt ze een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur en verlangt naar de eenvoud van een ikea-handleiding. (Maart)
Zee nu van Eva Meijer. De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister president geeft een perfsonferentie, de koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Een groepje maakt een tocht over de nieuwe zee en ontdekken hoe het water hun kijk op de wereld veranderd. (Maart)
Ada’s plek van Sharon Dodua Otoo. Ada is een moeder aan de Goudkust in 1459 die haar pasgeboren baby een gouden parelarmband geeft. De armband zal het lot van andere Ada’s door de eeuwen heen bepalen, zoals een Ada die in 1848 een buitenechtelijke relatie krijgt met Charles Dickens. (Maart)
Gesprekken met opa van Raoul de Jong. Gesprekken tussen Opa Ep: een witte man van 90, die zijn hele leven niet hoefde te koken of schoon te maken en die vrouwen niet vertrouwt achter het stuur en schrijver Raoul: 35, half-Surinaams, valt op mannen, heeft geen rijbewijs en huilt om films met Julia Roberts. (Maart)
De jacht op het snoekje van Juhani Karila. Elina Ylijaako is zoals elk jaar teruggekeerd naar haar geboortedorp in Oost-Lapland. Ze heeft 3 dagen de tijd om een snoekje te vangen. Wanneer er een watergeest uit de vijver kruipt en andere oude wezens zich aansluiten, verandert het visuitstapje in een hachelijk avontuur. (April)
Mungo van Douglas Stuart. De protestantse Mungo en de katholieke James leven in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow. Hun vriendschap veranderd in liefde, eentje die geheim moet worden gehouden. Dan stuurt Mungo’s moeder hem mee met twee onbekenden op een kampeertrip. (April)
De zaak Sint Naaz van Hanneke Hendrix. Twin Peaks in de Limburgse heuvels. Een afgelegen dorp, waar het om onbegrijpelijke redenen altijd regent, wordt opgeschrikt door een moord op een jong meisje. (Mei)
Elektra van Jennifer Saint. Opnieuw een hervertelling uit de Griekse mythologie, komt goed uit want ik ben nog lang niet verzadigd. (Mei)
Het vuur redden van Guillermo Arriaga. Corruptie en enorme maatschappelijke ongelijkheid in Mexico, én de diepste tegenstrijdigheden van de menselijke natuur. In deze roman (900 blz) komen vier vertellers aan het woord: een moordenaar, een danseres, een kalme broer en een wrekende vriend. (Mei)
De menseneter van Tom Hofland. Ik kan nog niets over dit boek vinden, behalve de cover op de Instagram pagina van uitgever Querido. Maar gezien zijn eerdere werk moet dit wel een tof boek worden! (Mei)
Buitenleven van Nina Polak. Het verlangen ergens anders te aarden. Rivka en Esse veruilen de stad voor het platteland. Het buitenleven heeft op beide binnenwerelden een verschillende uitwerking. Dan worden de geliefden hechter met een tv-psychiater uit een naburig dorp. (Mei)
Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy. Een tweeling arriveert in Schotland om een team van biologen te begeleiden in de herintroductie van wolven in de afgelegen Hooglanden. Dan wordt er een boer dood aangetroffen. (Mei)
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Kijktip! In de laatste week van 2021 zijn er vier afleveringen van VPRO Wintergasten met: historicus Yuval Noah Harari, performancekunstenaar Marina Abramović, kunstenaar Grayson Perry en schrijver Colson Whitehead. Ik kijk het meest uit naar Grayson Perry, zijn boek ‘Mannen’ heb ik net besteld.
Ook fan van Ted Lasso? Die serie is onweerstaanbaar! Nu snap ik nog beter waarom, er zitten een heleboel mooie referenties naar boeken en lezen in deze serie.
De geur van boeken, het is een ding en de wetenschap kan het bevestigen. Dit artikel legt uit hoe de geur van boeken ontstaat en verandert.
Een absolute held is schrijver Kurt Vonnegut, waarom? Lees dit fragment waarin hij uitlegt waarom hij liever er op uit gaat om een losse envelop te kopen in plaats van er 1000 online te bestellen.
Tenslotte een droom van een boekenkast-bed-kamer: