Hallo,
Welkom op mijn mailinglijst. Een primeur, want dit is mijn eerste nieuwbrief!
Het is een lang gekoesterde wens, want ik ben fan van nieuwbrieven vol fijne, originele en vooral persoonlijke tips. En, dat is precies wat je kunt verwachten: twee keer per maand op de vrijdag een behapbare dosis tips, artikelen en linkjes met dingen die volgens mij het bekijken waard zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Haruki Murakami op oudejaarsavond een live radiouitzending vanuit Tokio maakt? Murakami: “It’s a live broadcast, so there’s no telling what I will say ... Tune in to see what will happen.” Iemand al uitgerekend wat het tijdverschil is?
Ik hoop dat jullie hier net zo blij van worden als ik. Laat me vooral weten wat je nog mist of waar je geen genoeg van krijgt.
Oh, en deze nieuwsbrief is het leukst als die bij veel mensen komt die van boeken houden. Help me en stuur hem door. Wees daarin niet te voorzichtig, iedereen kan zelf beslissen of ze zich abonneren, maar dat kan alleen als jij hen tipt.
Ok, klaar ervoor?! Hier gaan we!
De beste boeken van 2020?
Het einde van het jaar is pas écht in zicht als de lijstjes overal opduiken. Afgelopen week publiceerde De Volkskrant de beste boeken van 2020, een bonte mix. De internationale lijstjes zijn ook altijd een fijne inspiratiebron, ik bekijk altijd graag die van The Guardian en The New Yorker.
Mijn persoonlijke favorieten, in 2020 gelezen en in willekeurige volgorde:
Meisje, vrouw, anders - Bernadine Evaristo
Een portret van 12 verschillende, prachtige mensen. Dit is waarom je boeken leest, om je te verplaatsen in iemand anders en te zien en voelen wat ons verbindt.
De Kopenhagentrilogie - Tove Ditlevsen
“‘s Ochtends was er hoop.” Hulde voor de Nederlandse vertaling van deze openhartige autobiografische boeken van dé Deense literaire superster uit de vorige eeuw.
Jaag je ploeg over de botten van de doden - Olga Tokarczuk
Een spannend moordmysterie over de excentrieke Poolse zestiger Janina. Ze houdt van de natuur, astrologie en vertaalt de poëzie van William Blake. Haar relaas voor dierenrechten op het politiebureau vergeet ik nooit meer.
Circe - Madeline Miller
Een indrukwekkende vertelling over de heks Circe, geïnspireerd door de Odyssee van Homerus. Een toegankelijke pageturner, hier en daar dramatisch en grotesk, zoals mythen horen te zijn.
Het verhaal van Ásta - Jón Kalman Stefánsson
Als je naam een liefde die gedoemd is te mislukken betekent, komt het dan nog wel goed? Een mooie IJslandse roman over hoe jezelf door het leven te worstelen. Ik mis reizen.
Winter - Ali Smith
Vier mensen aan de eettafel tijdens kerst: twee bokkige zussen op leeftijd, een zoon van één van hen en het meisje dat hij inhuurt om zijn vriendin te spelen. Ik heb mijn treinhalte gemist voor dit boek, en ik zou dat zo weer doen.
Witte gevoeligheid - Robin Diangelo
Je kunt geen beste van 2020 lijstje maken zonder een boek over rascisme. Dit boek is in mijn ogen de allerbeste, omdat het het systeemdenken zo helder uitlegt. Het heeft me ook veel inzicht gegeven over hoe maatschappijen werken.
Het perenlied - Joost Oomen
Het origineelste, vrolijkste boek waar ik precies zin in had, nood aan zelfs! “In de binnenzak van het uniform van de liefde zit een strippenkaart van eetpapier, geldig bij elk openbaarvervoerbedrijf ter wereld.”
Je keek te ver, een wandeling - Marjoleine de Vos
Wandelen is leven.
More than a Woman - Caitlin Moran
Over hoe het is om 40+ te zijn, want dat is een bewaard geheim. Ik heb zo hard gelachen, de slappe lach gekregen zelfs. Caitlin is nog altijd mijn goeroe als het gaat over vrouw-zijn. Ik hoop dat er een Nederlandse vertaling komt?
Leesclub #1: Hamnet
In 2021 organiseer ik een online leesclub op de derde woensdagavond van de maand.
Op 20 januari is de allereerste editie, dan bespreken we Hamnet van Maggie O’Farrell. Het boek belooft een aangrijpende pageturner te zijn geïnspireerd op het gezin van William Shakespeare. En, wie heeft er nu geen zin om zich even compleet te verliezen in een historische roman met levensechte personages? Helemaal omdat de hoofdrol in dit boek is weggelegd voor Agnes, de vrouw van Shakespeare.
Er is historisch gezien niet heel veel bekend over Agnes. Haar doopnaam was Anne, ze schonk het leven aan drie kinderen. Op de foto hierboven zie je het huis waar ze in woonde, in Stratford, waar ze vaak alleen was aangezien haar man het grootste deel van het jaar in Londen werkte en woonde. Hun zoon Hamnet (of Hamlet, die twee namen werden beide gebruikt) overleed toen hij nog een kind was aan de pest. Als ik de recesenten mag geloven heeft O’Farrell op basis hiervan een wervelende, tijdloze roman geschreven.
Het is al heel hard gegaan met de aanmeldingen, en het lijkt erop dat ik een tweede groep ga samenstellen. Hoe dan ook, wees welkom!
Nog even de praktische zaken op een rij:
Elke derde woensdag van de maand, online van 20.00 - 21.30
De groepsgrootte is 12-15 personen
Je kunt per keer beslissen of je mee wilt doen
Een vrijwillige bijdrage achteraf is welkom!
Leesplezier staat voorop en het uitwisselen van onze ervaringen
Mocht je het spannend vinden, geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Je mag me altijd even mailen als je twijfelt of vragen hebt.
Elke week een boekentip
In de afgelopen periode heb ik een reeks boekentipvideo’s opgenomen. De meest recente gaat over een iets ouder boek van één van mijn favoriete schrijvers.
Eerdere tips waren: The Bone People van Keri Hulme, De Kopenhagentrilogie van Tove Ditlevsen, Het Perenlied van Joost Oomen en Bewaar de zomer van Alma Mathijsen. Je kunt ze allemaal terugzien op Instagram en voor de Instaloze mensen ook op Youtube.
Tenslotte, wie ís die boekencurator eigenlijk?
Ik ben Corina Maduro, projectmanager, contentmaker en kunstliefhebber. Ik deel mijn enthousiasme voor boeken graag met jullie, online en irl (zodra dat weer mag!)
Voel je vrij om met me te delen wat je van deze nieuwbrief vindt. Heb je een tip? info@boekencurator.nl
Je helpt me door deze nieuwsbrief te delen! Wees daarin niet te voorzichtig, iedereen kan zelf beslissen of ze zich abonneren, maar dat kan alleen als jij hen tipt.
Tot over twee weken en geniet van de komende feestdagen, ondanks deze ‘rare tijden’. Als je wilt, wandel met me mee door je aante melden voor de app Ommetje van de Hersenstichting. Met de code FE3MH kun je aanhaken bij de Lopende Lezers.
Corina