Over de muze en literatuurfestivals
Maar ook: wel of geen koffie drinken en een gedicht voor de maandag.
Het najaar is aangebroken, dat betekent literatuurfestivals en evenementen! Dit jaar trapte ik af bij Read My World in Amsterdam. Ik was echt betoverd door de fijne sfeer van het festival en ontdekte meerdere interssante schrijvers zoals Anna Moï die vertelde over hoe het is om Aziatisch te zijn in Europa en Hengameh Yaghoobifarah, Fatma Aydemir en Simone Dede Ayivi die op dit moment het Duitse literaire landschap opschudden. Volgend jaar is de 10de editie van Read My World en dan ben ik zeker van plan om meerdere dagen te gaan.
Wat er nog meer aankomt deze herfst: ILFU in Utrecht waar je me op zaterdag 25 september kunt tegenkomen. Waar ik helaas geen kaartje meer voor heb kunnen bemachtigen is de Eindhovense Nachtbus van Watershed. Een bustour met onder schrijvers als Raoul de Jong, Lize Spit Babs Gons, Joost Oomen, dat belooft veel goeds. Later deze herfst is het hier in Den Haag weer tijd voor Crossing Border, waar onder andere Colson Whitehead te gast is om te praten over zijn nieuwste boek Harlem Shuffle die later deze maand verschijnt.
Alle enthousiasme op een stokje… ik moet ook bekennen dat het echt wennen is om er weer wat meer op uit te gaan. Na die avond op Read My World was ik echt kapot! Hoe deed ik dit voorheen? Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan dit najaar, ook qua Covid. Dus ja, voor literatuurevenementen ga ik graag op pad, maar verder blijf ik ook rustig aan doen want ik ben afgelopen twee jaar meer gaan lezen, en dat wil ik toch ook wel graag vasthouden.
Geef je op: 4 oktober, leesclub Omdat de muze.
Heb je wel eens staan kijken naar zo’n mooi schilderij van Breitner, Israël of Toorop in een museum? Hoe moet het zijn geweest om in die tijd te leven, vraag ik me dan af. Als kunstenaar, maar ook als vrouw? Wat doe je als je vooral als muze wordt gezien en behandeld? Is het een compliment? Of is het vooral onderdrukkend en eigenlijk vervelend? Het onderwerp muze fascineert me enorm, en ik ben dus heel benieuwd naar dit deels op feiten gebaseerde debuut van Brigitte de Swart, Omdat de muze.
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam 1888. Na het plotselinge overlijden van haar moeder blijft Sara de Swart achter met een rouwende vader, een wrang gemis en een stevige erfenis. Als jonge beeldhouwster komt ze in Amsterdam terecht in de kring van de Tachtigers, met kunstenaars als Breitner, Israëls, Toorop en Veth. Door haar eigenzinnigheid, liefde voor kunst en vrijgevigheid wordt Sara de Muze der Tachtigers. In Amsterdam krijgt ze ook haar eerste openlijke relatie met een vrouw, tot afgrijzen van haar aanbidder Eduard Karsen. De schilder kan Sara’s afwijzing niet verkroppen en begint een lastercampagne tegen haar en de vrouwen die ze liefheeft. Dan ontmoet Sara de liefde van haar leven. Maar de zelfverkozen dood van haar moeder blijft haar leven regeren. Is ze in staat haar hart te openen en haar verleden een plaats te geven?
Je kunt je opgeven via een mailtje naar info@boekencurator.nl. Meer praktische informatie over de leesclub kun je hier lezen.
Boekentipvideo! Piranesi
Susanna Clarke is met haar boek Piranesi de winnaar van de Womens Prize 2021. Leuke aanleiding om de boekentipvideo die ik eind vorig jaar opnam over dit wonderlijk, mysterieus en spannende boek nog eens te delen. Stel je voor dat je helemaal alleen woont in een grenzenloos groot huis vol gigantische zalen gevuld met standbeelden van mensen, dieren, mythologische wezens.... Maar dat is niet alles, er is ook een zee aanwezig in het huis, en wolken, en vogels! Dit is de wereld van Piranesi. Al snel stapelen de vragen zich op. Hoe komt hij in dit huis terecht? Susanna Clarke wist me compleet onder te dompelen in een wereld die echt aanvoelde en die me uitdaagde in mijn denken.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Wat is het meest vertaalde Nederlandse boek?
Boekentip! De Meisjes van Annet Schaap. Iedereen: ga het lezen!
Alvast vooruitgetipt: 13 oktober verschijnt Van vrouwen en zout van Gabriela Garcia. Een debuut waarin verschillende generaties Cubaanse vrouwen gevolgd worden vanuit Mexico naar Miami. “Een meeslepende krachttour over verslaving, ontheemding en de erfenis van trauma” Voor fans van Bernardine Evaristo. Ik mocht alvast vooruitlezen en voorspel een bestseller.
Bindende kijktip! Schrijver Raoul de Jong brengt een bevlogen, theatrale ode aan een paar van zijn favoriete schrijvers, de eerste twee afleveringen zijn online terug te kijken. Beste VPRO: meer budget en zendtijd voor dit fijne concept, alsjeblieft!
Even tussen ons: ik schreef eerder in deze nieuwbrief dat ik Levenshonger van Marie Kessels graag wilde gaan lezen. Nou, ik ben erin begonnen, maar het wil niet vlotten al zie ik wel dat het echt goed is. Ik las in een andere recensie: ‘Kessels staat niet bekend als ‘makkelijk’; haar werk lekker doorlezen lukt eigenlijk niet. In haar zinnen staan de woorden vaak net even op een andere plek dan je ze verwacht. Soms loopt de boel daardoor wat knarsend (…) Moeilijk of mooi? Wat je er ook van vindt, Kessels dwingt je langzaam en geconcentreerd te lezen, alsof ze wil zeggen: ik heb moeite gedaan deze zin op te delven, dus neem jij nu ook de tijd hem weer te laten bezinken.’ In alle eerlijkheid: dat lukt me nu even niet.
Salman Rushdie publiceert zijn nieuwe boek via Substack. Hij is blijkbaar niet de eerste, schrijvers Patti Smith en Edgar Keret deden dat ook al.
Even iets anders: koffie! Ik drink dagelijks 1 of 2 kopjes, niet echt veel, toch? Toen ik deze interessante longread las, dacht ik: ik stop met koffie! Dat enthousiaste voornemen hield ik vervolgens zo’n 36 uur vol… achja.
Tenslotte nog een mooi gedicht voor vandaag: Monday
Meer boeken?
Ik ben Corina Maduro, ik werk als freelance projectleider en lees graag en veel. Regelmatig ben ik zo enthousiast over een boek dat ik er niet over uitgepraat raak, zo is de maandelijkse leesclub ontstaan en deze nieuwbrief vol met niet te missen groot en klein boekennieuws.
Volg me op Instagram (@boekencurator), voor veel meer boekentips afgewisseld met kunst, feminisme en natuur.
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook zou willen lezen? Voel je vrij om hem door te sturen, graag zelfs, want ik wil deze nieuwbrief laten groeien. Lees je deze brief voor het eerst en wil je hem blijven ontvangen? Klik hieronder en welkom bij de club.
Heb je verzoekjes of tips? Dan kun je me bereiken via: info@boekencurator.nl
NB Sommige linkjes kunnen op een paywall stuiten, ik kan je altijd een screenshot sturen als je iets graag wil lezen. Ik plaats geen trackers in deze nieuwsbrief.