Leesclub aan zee op zondag 24 april
Plus: word een vriend van deze nieuwbrief, boekentips: Kruispunt, Recitatif, Leven in de verbeelding & Raam, sleutel. En ook: wat te doen als je een writers block hebt?
Januari voelde een beetje als een winterslaap. Ik had het niet zo gepland, maar alles viel stil. Weer een lockdown, ik was minder actief op de socials en er waren even geen nieuwe opdrachten. Ik bedacht dat het eigenlijk ook wel paste bij de winter en gaf me er aan over. Een rustige winterslaap was het niet perse, mijn hoofd dacht regelmatig: je moet iets doen! Iets nuttigs, nu!
Ik nam me voor te gaan schrijven, om vervolgens geen letter op papier te krijgen. De creatieve energie die ik altijd wel in mijzelf weet aan te boren was er even niet. Ik sprak erover met een bevriende kunstenaar. Ze herkende het gevoel en we hadden een lang gesprek over hoe belangrijk het is om te kunnen spelen en om iets te doen zonder alles gelijk te meten, vast te leggen en er gelijk een ‘10’ voor te moeten halen. Kunstenaar Sol LeWitt schreef ooit een mooie brief waarin hij kunstenaar Eva Hesse aanspoort om vooral te stoppen met alles overdenken en gewoonweg te gaan DOEN!
Ook een oppepper nodig? Lees de brief ‘DO’ hier.
Intussen ben ik blij dat de musea weer open zijn. Afgelopen week dwaalde ik eindelijk weer in museumzalen rond en ik voelde direct de ideeën en zin weer opborrelen. Als eerste ga ik aan de slag met een podcast en nieuwe leesclubs, zowel online als fysiek. Jawel een leesclub aan zee! Doe je mee?
Word vriend van Boekencurator
Lees je deze nieuwbrief met plezier? Overweeg dan om deze nieuwbrief te steunen door een vriend te worden voor 5 euro per maand of 45 euro per jaar.
Als vriend maak je het voor mij mogelijk om deze nieuwbrief te blijven maken zonder reclame, losse Tikkie donaties of affiliate linkjes naar bol.com. Dit is immers een boekennieuwsbrief en de boekwinkels hebben het erg zwaar. Ik begrijp dat het soms makkelijker is om bij Bol te bestellen, maar zou je toch altijd willen aansporen om bij je boekwinkel (online) te winkelen.
Verwijnt de gratis nieuwbrief?
Nee! Deze twee wekelijkse nieuwbrief blijft gewoon gratis voor iedereen. Ik vind het belangrijk dat ik zoveel mogelijk mensen kan inspireren en enthousiast kan maken voor boeken en lezen in het algemeen.
Wat krijg je als vriend in ruil voor je steun?
regelmatig een extra nieuwbrief, zoals deze uitgebreide special die ik eerder maakte
een privé podcast
korting op de online leesclubs en de fysieke evenementen die ik komend jaar ga organiseren
kans op de boeken die ik regelmatig ga weggeven
als eerste hoor je alles over de nieuwe plannen ik in mijn koker heb
Tenslotte
Ik heb lang nagedacht over de vraag om een financiële bijdrage in deze vorm. Af en toe een open Tikkie donatie is waarschijnlijk veel laagdrempeliger, maar ik ben veel beter geholpen met een structurele donatie. Ik ben graag jouw persoonlijke en onafhankelijke gids in boekenland. Elk jaar komen er gigantisch veel boeken uit, alleen al in Nederland. Hoe maak je een keuze uit al dat aanbod? Het is mijn streven dat je door het lezen van mijn nieuwsbrief op de hoogte bent, net weer wat sneller een boek oppakt en vooral plezier hebt in lezen.
Ik ben blij met alle lezers en of je nu een vriend wilt of kunt worden of niet, dank voor al jullie steun! Mocht je nog ideeën of vragen hebben, stuur me dan een mailtje.
Save the date! Leesclub aan zee op zondag 24 april
Binnenkort start ik weer met de online leesclub én ik ben van plan om ook een aantal fysieke edities te organiseren op verschillende toepasselijke locaties in Nederland. Bovenaan mijn verlanglijstje staat een Leesclub aan zee. Het lijkt me heerlijk om samen met een groepje deelnemers op een zondag eens diep in een boek te duiken, met wat lekkers te eten en drinken erbij en de zee ruisend op de achtergrond. Verwacht vooral een ontspannen samenzijn, je hoeft zeker geen literatuurkenner te zijn om mee te kunnen doen.
Lijkt het je leuk? Schrijf dan alvast dit boekenuitje aan de Haagse kust op zondag 24 april in je agenda. Binnenkort alles over het boek, het programma en hoe je je kunt aanmelden.
Boekentips!
🎤 Luister naar de podcastversie van deze boekentips
Kruispunt van Jonathan Franzen
Als iets goed voelt, is het dan ook goed om het te doen? We verplaatsen ons in deze roman in de verschillende leden van een doorsnee Amerikaans gezin in de jaren ‘70. Vader Russ is hulpprediker van een progressieve kerk en wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk, zonder te weten dat zijn vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Oudste zoon Clem worstelt met zijn studie, vriendin en de vraag zich wel of niet aan te melden als soldaat en naar Vietnam te gaan. Zusje Becky, de populairste cheerleader op haar school, wordt voor het eerst verliefd. Broertje Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving. Intussen speelt de jeugdclub van de kerk, Crossroads, een cruciale rol in alle gebeurtenissen.
Kruispunt is mijn eerste Franzen. Ik wilde er eerder niet aan geloven, maar na alle jubelende recensies ben ik het toch gaan lezen. Ik moest er even inkomen, maar kon daarna niet meer stoppen met lezen. Omdat je als lezer zoveel te weten komt over het innerlijk leven van de personages, wordt het steeds opvallender hoe weinig de familieleden over elkaar weten. Hoeveel kún je eigelijk ook weten van elkaar?
Raam, sleutel van Robbert Welagen
De waarheid verzin je niet, daar moest ik aan denken toen ik dit meeslepende verhaal op Storytel luisterde. Minutieus ontvouwt zich een heel universum rond één gebeurtenis. In dit boek gebeurt namelijk iets wat onwaarschijnlijk en tegelijk heel geloofwaardig is. Het leven van de hoofdpersoon, schrijver Karlijn, komt plotseling tot stilstand wanneer ze op één dag Hanna ontmoet, een vrouw voor wie ze direct gevoelens krijgt, maar ook haar vriend verliest bij een ongeluk. Wie vind ze terug als ze de dag erna wakker wordt, zichzelf of een ander? Het lukt Karlijn niet om te rouwen, haar uitgever hoopt dat ze haar verhaal vertelt, maar ze zwijgt. Wanneer ze Hanna steeds meer gaat zien als een medeplichtige, wordt het tijd om hun verhaal te herschrijven.
Leven in de verbeelding, Hella S. Haasse van Aleid Truijens
Een boek dat ik tipte in het decembernummer van Flow Magazine is nu eindelijk verschenen! Het is werkelijk prachtig uitgegeven en staat vol foto’s waar ik maar naar blijf kijken. Het is een diepgravende biografie die me heel erg interessant lijkt. Ik denk ook gelijk, welk boek van Hella Haasse zal ik eens gaan lezen?
“Het keurige, getrouwde imago dat ze bij de overwegend mannelijke critici in het begin van haar carrière had, zette zich voort toen het oplaaiende feminisme zich in de loop van de jaren zeventig ook op de literatuur ging richten. Wat natuurlijk niet hielp was dat Haasse, individualistisch als ze was en met haar aangeboren neiging tot afzijdigheid, afstand hield tot het feminisme. Wat moet ik in godsnaam doen om van dat brave imago af te komen, zou ze later verzuchten. ‘Iemand die mij maar een beetje kent, zal nooit en te nimmer zeggen dat ik braaf ben. Ik zeg wel: lees mijn werk.’ Maar dat deden de feministen van de tweede golf lange tijd niet. Ze lazen ook niet de vele prachtige essays die Haasse over het werk van schrijfsters had geschreven.” Bron
Recitatif - Toni Morrison (Vooralsnog alleen in het Engels verkrijgbaar vanaf half februari)
Het enige korte verhaal dat Morrison schreef, wordt voor het eerst als een op zichzelf staand verhaal uitgegeven met een introductie van Zadie Smith. Ja dat wil ik wel lezen!
Morrison herself described Recitatif, a story which will keep readers thinking and discussing for years to come, as "an experiment in the removal of all racial codes from a narrative about two characters of different races for whom racial identity is crucial." We know that one is white and one is Black, but which is which?
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Mijn nieuwe favoriete woord: sleutelslaapje
De (geweldige!) historische roman Pachinko van Min Jin Lee wordt bewerkt voor Apple TV tot een driedelige miniserie. Te zien vanaf eind Maart, de eerste beelden zijn hier te zien.
Na het succes van de serie Normal People kan de bewerking van Sally Rooney’s Conversations With Friends niet achterblijven. Zie hier de eerste beelden van deze 12 delige serie.
Nóg meer TV nieuws, het derde seizoen van My Brilliant Friend komt er aan en is hopelijk ook weer te zien op NPO.
‘Maar wat als mijn nieuwe kookboek op de bodem van de oceaan terechtkomt in plaats van in de boekwinkels? Niet echt een scenario waar je rekening mee houdt. En toch is dat precies wat er gebeurde.
Nog even over een writer’s block en de brief van Sol LeWitt uit de intro van deze mail. Kijk hoe acteur Benedict Cumberbatch de brief voorleest in het theater tijdens Letters Live. Zo’n tof project, ik hoop dat dit ook eens te zien zal zijn in de Nederlandse theaters.