Gelukkig nieuw boekenjaar!
De eindeloze leesstapel en een golf aan nieuwe boeken, plus tijgers, Fritzi, Frontaal en Winternachten
Op 1 januari had ik zo’n lekker opgeruimd gevoel, zoals ik dat elk jaar heb. Al die feestdagen zijn tof, maar zo’n nieuw jaar daar kan niets tegenop. Ondanks dat week 1 van januari zich ook gelijk van zijn lelijke kant liet zien, met de bestorming van het Capitol in de VS en nog altijd corona ellende, is er veel om vol moed naar vooruit te kijken. Voor mij persoonlijk: weer musea kunnen bezoeken, mooie nieuwe freelance opdrachten, en natuurlijk heb ik zin in al die nieuwe boeken die uitkomen. In deze nieuwbrief licht ik er een paar uit, maar ook tips voor online evenementen (Winternachten! Fritzi! Frontaal!) en literatuurverfilmingen op Netflix.
De eindeloze leesstapel
Dit is mijn huidige leesstapel.. veel maar er ligt ook nog een heel jaar voor ons. Nu moet ik bekennen dat ik ook een hele lange verlanglijst heb… én er komen heel wat mooie boeken uit in de komende maanden.
Komend jaar wil ik meer science fiction lezen. Ik ben benieuwd naar ‘Het drielichamen probleem’ van Cixin Liu. Hij is de succesvolste sciencefictionschrijver van China, en met dit boek won hij de Hugo Award, de belangrijkste internationale prijs voor een sciencefictionroman. Dit boek is deel 1 van een trilogie, die momenteel wordt verfilmd voor Netflix. Ik wilde hem in het Nederlands lezen, maar de kaft van de Engelse editie was mooier. Herkenbaar?
Maargoed ik dwaal af! Zoals beloofd een kleine selectie uit de boeken die we in de komende maanden kunnen verwachten:
22/1 kijktip
The White Tiger op Netflix
Hier verheug ik me op! Vanaf 22 januari te zien op Netflix, de verfilming van de Booker prijs winnaar ‘Witte tijger’ van Aravind Adiga. Het is alweer vele zomers geleden dat ik het las, en het verhaal over de slimme chauffeur, filosoof en entrepreneur Balram Halwai is me altijd bijgebleven. Hij blijkt het slimste jongetje van het dorp te zijn, maar zijn familie kan geen verdere scholing betalen. Wanneer een welvarende zakenman uit Delhi hem inhuurt als zijn chauffeur lijken zijn kansen eindelijk te keren.
Fritzi van de Poezieboys, op het toneel én op papier

Grote kans dat je nog nooit van de dichter Fritzi Harmsen van Beek hebt gehoord. Vrees niet, geeft niks. Dat hadden de Poezieboys tot een jaar geleden ook niet. En mocht je haar al kennen, dan ken je haar als de dochter van de tekenaar van Flipje van Tiel of als de flodderdiva die in de gekraakte villa Jagtlust mythische feesten gaf. De Poezieboys kennen haar als een lieve vrouw die moeite met het leven had. Een originele, gulle en talentvolle vrouw die prachtig kon schrijven en tekenen, die van kleine weerloze diertjes hield, grassprietbrieven schreef en eindeloos veel walnoten beschilderde. De Poezieboys brengen een mythe over een van Nederlands grootste dichters.
De voorstelling is vanaf februari te zien (als het meezit!). Eind januari is de bundel Fritzi (samengesteld door de Poezieboys en uitgegeven voor De Bezige Bij) in de (online) winkel te vinden.
13/1 online event
Winternachten
Ik ben fan van Eva Meijer! Dus ik ben zeker van de partij tijdens de openingsavond van literatuurfestival Winternachten op woensdag 13 januari.
'Het is aan ons', is een uitspraak van filosoof, songwriter en auteur Eva Meijer. Ze vertelde in het radioprogramma Kunststof over haar roman De nieuwe rivier waarin ze zich verhoudt tot de klimaatcrisis. Het is niet langer aan jou, het individu, om het verschil te maken maar aan ons. Winternachten koos deze uitspraak als thema voor deze online festivaleditie. Maar we stellen ook de vraag over welke 'ons' we het hebben. Wie is wij? We gaan hierover in gesprek met schrijvers Arnon Grunberg, Eva Meijer, Raoul de Jong, Tsitsi Dangarembga en Samanta Schweblin onder leiding van moderator Mirthe Frese.
Winternachten festival is van 13 tot en met 17 januari elke avond live en online met een programma vol gesprekken, videocolumns, verhalen, gedichten en muziek. Je bepaalt zelf hoeveel je betaalt voor je kaartje.
17/1: online event
Frontaal: het begin!
Een literaire avond met Lize Spit, Lisa Huissoon, Maureen Ghazal en Mia Lodder. Ik heb gewoon gelijk een kaartje gekocht.
Boekentip: Al wat goud op de bergen is van C Pam Zhang
Goudkoorts, paarden, opportunisme, stof en honger… en een tijger. Welkom in het wilde westen. C Pam Zhang heeft het genre in deze roman verrijkt met betrekking tot ras, gender en identiteit.
15/1 online event
Jenni Fagan op Edinburgh International Book Festival
A City, a Curse and a Century of Secrets. Op vrijdag 15 januari kun je om 20.30 uur online aanschuiven bij schrijvers Jenni Fagan en Denise Mina. Samen gaan ze in gesprek over het derde en splinternieuwe boek van Jenni Fagan: Luckenbooth.
Ik kende beide auters nog niet, maar Luckenbooth klinkt als een spannende gothic roman.
(…) lead to a curse that will plague the lives of the eclectic collection of tenement residents. In her novel told over nine decades and up and down nine floors, Fagan gifts readers lessons of history as the building and its inhabitants bear witness to the changing world outside the tenement walls.’