De volgende leesclub: Seizoenarbeid van Heike Geissler
Plus leestips, tweedehands boeken en hoe Jeanette Winterson me aanspoorde om haar boeken te kopen.
Soms lees ik een boek niet uit. Het gebeurt niet heel vaak, maar afgelopen week had ik het met het boek waarvan ik toch zo zeker was dat het een goed volgend leesclubboek zou zijn. Mijn truuk is dat ik altijd de eerste pagina’s lees, dat geeft een hele goede indicatie of de schrijfstijl me ligt en of ik nieuwsgierig ben geworden en wil doorlezen. Dit boek (De schaduwkoning) deed dat zeker, ijzersterk begin zelfs! Toch merkte ik dat het ik er niet door kwam. Het verhaal wilde teveel, ik kreeg er geen grip op en de oorlog stond me tegen. Dus, ik haalde de boekenlegger eruit en legde hem weg.
Ik raad jullie ook aan om hetzelfde te doen als een boek zwoegen wordt, het verkeerde soort zwoegen, want lezen mag nooit een straf worden. Voor wie het nodig heeft: je faalt niet, het is ok, leg maar weg. Hopsakee. Dat lucht op, niet?!
Bovendien hoeft het ook helemaal niet te betekenen dat het een slecht boek is, het is gewoon nu niet het boek voor jou. Wie weet is dat over een paar jaar anders, als je ‘m weer tegenkomt of uit de kast trekt.
Kortom: ik moest dus een nieuw leesclubbboek uitkiezen! Meer daarover in deze nieuwsbrief, naast twee boekentips, hoe Jeanette Winterson me aanspoorde om haar boeken te kopen en meer dingen waar ik het nog met je over wilde hebben.
Oh en, ik zou graag meer lezers bereiken met deze nieuwbrief. Dus stuur hem door naar iedereen die het fijn vind om te lezen. Dat helpt, dankjewel!
Leesclub: Seizoenarbeid - Heike Geissler
Maandag 5 juli om 20.00, online
Wanneer Duits auteur Heike Geissler niet meer rondkomt van freelance schrijven en vertalen, neemt ze een tijdelijke baan aan bij Amazon in Leipzig. Je voelt het al aankomen, het is verre van een pretje om er te werken. Evengoed is dit boek geen journalistiek relaas of shock report over het werken bij een hedendaagse megacorporatie. Seizoenarbeid is ingenieuze autofictie. Al vanaf de eerste pagina wordt je als lezer uitgenodigd om in Geissler’s schoenen te gaan staan.
‘U gaat op weg, ik vergezel u en vertel hoe alles eraan toegaat en wat u overkomt. U bent vanaf nu onderweg als mij. U bent dus vrouwelijk, onthoud dat alstublieft, want het is op sommige plaatsen belangrijk. U bent eigenlijk schrijfster en vertaalster, hebt op dit moment twee zonen en een partner, die goed bij u past, wat u meestal wel weet.’
Het Duitse magazijn van Amazon is Geisslers platform voor prachtig gelaagde mijmeringen over politiek, geld, verliefdheid op de werkvloer, angst, de mogelijkheid van keuze, en hoe denken werkt in een wereld die denken mijdt.
En, zoals Persis Bekkering zo mooi schreef in NRC: ‘Het is Geissler veeleer te doen om een brede analyse van onze ongezonde relatie tot werk, hoe de arbeidsverhoudingen de mens van zichzelf en vooral van elkaar vervreemdt. Hoe werk het centrale element in het leven van de burger is geworden, terwijl het lichamen en relaties verwoest.’
Doe je mee? Meld je aan:
Boekentip! Miss Iceland van Audur Ava Ólofsdóttir
Een roman over vertrouwen in jezelf hebben, ook als niemand anders dat heeft, over homoseksualiteit en over een jonge vrouw die schrijver wil worden in het IJsland van de begin jaren ‘60.
A dash of curiosity is all it takes to stumble upon treasures we never expected
- uit ‘Madonna in a Fur Coat’ van Sabahattin Ali.
Een klassieker uit de Turkse literatuur, voor het eerst verschenen 1943, daarna snel vergeten, maar in de afgelopen jaren ineens uitgegroeid tot een bestseller: bijna een miljoen (!) exemplaren werden ervan verkocht.
Het verhaal gaat over de jonge Raif Effendi. Hij vertrekt in de vroege jaren twintig naar Berlijn om iets te leren over de handel in zeep. Hij leert Duits, verslindt verhalen van Toergenjev en anderen, en dwaalt door de Berlijnse musea. Bij een tentoonstelling over moderne kunst wordt hij getroffen door een bijzonder zelfportret: de madonna met de bontjas, geschilderd door een halfjoodse vrouw die Maria Puder heet. Hij ontmoet haar en er groeit een liefde, tussen een vrouw met een vrije geest, zelfbewust en onafhankelijk, en een gevoelige man die haar aanbidt maar net als zij worstelt met de grenzen tussen vriendschap en liefde.
Dit zou ook wel eens een hele mooie kunnen zijn voor een toekomsige leesclub! Denken jullie ook niet?
Het liep met de schrijver trouwens niet goed af. Sabahattin Ali is herhaald, in het toenmalige Turkije van Atatürk, gevangen gezet voor zijn werk, zoals voor een satirisch tijdschrift. In 1948 werd hij bij een poging zijn land te ontvluchten, bij de grens met Bulgarije vermoord door de Turkse geheime dienst.
Waar ik het verder nog met je over wilde hebben
Hoog op mijn zomerleeslijst: zomerboek van Tove Jansson. Maar misschien ga ik wel naar London na mijn inentingen, om deze Tove Jansson tentoonstelling te zien en de Walthamstow Wetlands trail te lopen. Misschien moet ik een Boekencurator reisbureau beginnen?! Ga je mee?
De handel in tweedehandboeken is levendig, maar levert ook geen snars op. Zo is het romantische boekwinkeltje Colette hier bij mij on de hoek in Den Haag in grote nood. Auteurs verdienen trouwens ook niets aan de handel in tweedehands boeken. Misschien is dit Engelse initiatief een oplossing?
Een intense actie van Jeanette Winterson, ze was het niet eens met de blurb op de kaft van een heruitgave van haar boeken. Wat doe je dan? “Absolutely hated the cosy little domestic blurbs on my new covers. Turned me into wimmins fiction of the worst kind! Nothing playful or strange or the ahead of time stuff that’s in there. So I set them on fire.” (Ik kon het vervolgens niet laten om er eentje te kopen uit die reeks)
Meer boeken?
Volg me op Instagram (@boekencurator), voor boekentips en boekennieuws afgewisseld met kunst, feminisme en meer.
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook zou willen lezen? Voel je vrij om hem door te sturen, graag zelfs, want ik wil deze nieuwbrief laten groeien. Heb jij deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je graag de volgende editie ontvangen? Klik op de link en welkom bij de club!
Heb je verzoekjes of tips? Dan kun je me bereiken via: info@boekencurator.nl