De volgende leesclub: De tweede plaats van Rachel Cusk
Plus: natuurschrijvers en waar ik het verder nog met je over wilde hebben
Afgelopen week heb ik met twee leesclubgroepen ‘De vervlogen helft’ van Brit Bennett besproken. Beide avonden werd het een heel ander gesprek, want het zijn toch weer andere fragmenten, details en obervaties die zijn opgevallen, en in de dynamiek van het gesprek komen er altijd weer nieuwe, andere inzichten bovendrijven. Precies de reden waarom ik deze leesclub wil blijven organiseren. Het is echt leuk om samen door te praten over een boek. Plus, zo’n verhaal nestelt zich dan nog even nét wat dieper in je, en dat is maar mooi meegenomen. Voor de komende editie heb ik de nieuwe roman van Rachel Cusk uitgekozen, verderop in deze nieuwbrief meer daarover.
In de afgelopen weken las ik vooral graphic novels (daar kom ik in de volgende nieuwbrief uitgebreid op terug) en werk van ‘natuurschrijvers’. Dit genre bestaat vooral uit non fictie boeken vol observaties en filosofie, beschrijvingen van de natuur, het landschap en dieren. Hoewel onze relatie tot de natuur en dieren natuurlijk ook in fictie vaak voorbij komt. Denk aan De nieuwe rivier van Eva Meijer of Tot in de hemel van Richard Powers.
Een perfect voorbeeld van een natuurschrijversboek is Vos & ik, die ik alvast vooruit mocht lezen van Atlas Contact. Het is geschreven door bioloog Catherine Raven en gaat over de vos die dagelijks langskomt bij haar afgezonderde, zelfgebouwde huisje in de bergen van Montana. Ze besluit hem voor te lezen uit De kleine prins en er ontstaat een vriendschap.
Van een heel andere orde is de vriendschap tussen mens en chimpansee in de nieuwe roman Praat met mij van T.C. Boyle. Een filmische roman die je flink aan het denken zet, zie de boekentip verderop in deze nieuwbrief.
Tenslotte nog deze tip: Maartje Wortel en Nelleke Noordervliet maakten beiden een uitstapje naar het natuurschrijven met een heel persoonlijk verhaal over wandelen voor de Terloops-serie van uitgeverij Van Oorschot.
‘Mijn tobberige ik lost op, ik val samen met wat ik zie. Er schuilt een universele kwaliteit in dit onbekommerde wandelen. Niet om het als therapie aan te bevelen, maar om te laten weten: zo werkt het. Soms. Er is geen andere manier om vrede te hebben met jezelf en de aarde lief te hebben.’Â
- uit ‘Wat er werkelijk is’ van Nelleke Noordervliet.Â
Leesclub: De tweede plaats - Rachel Cusk Maandag 7 juni om 20.00, online
De tweede plaats (Second Place) van Rachel Cusk is een ‘duistere, bitterzoete en steeds weer verrassende komedie’. Ik ben heel erg benieuwd naar dit verhaal, waarin Cusk de stelling onderzoekt dat kunst ons zowel kan redden als vernietigen, terwijl de menselijke ziel worstelt met duistere demonen.
Een vrouw ‘M’, nodigt een bekende schilder ‘L’, uit om naar een afgelegen streek aan de kust te komen. Ze woont daar samen met haar gezin, en op hun uitgestrekte landerijen staat ook een buitenhuisje, de Tweede Plaats, waar L zijn intrek kan nemen. Ze hoopt met hem te kunnen discussiëren over zijn werk en de kunst, maar L arriveert samen met een mooie jonge vriendin en blijkt een ontwrichtende invloed op zijn omgeving te hebben. Naarmate de irritaties over en weer toenemen, wordt pijnlijk duidelijk waar ieders grenzen liggen.Â
Komende week kondig ik de leesclub aan op Instagram. Wil je meedoen? Meld je alvast aan:
Boekentip! Praat met mij van T. C. Boyle
Een filmisch boek vol verbeeldingskracht, scherpte en satire over chimpansee Sam en de meer en minder goedbedoelde acties van de wetenschappers en zijn verzorgers.
Waar ik het verder nog met je over wilde hebben
3, 2, 1 wie wint de Libris Literatuurprijs? Tegen de tijd dat je deze nieuwbrief leest, is het waarschijnlijk al bekend. Ik tel af en hoop dat Confrontaties van Simone Atangana Bekono wint.
Mensen die praten over boeken, heerlijk. Op dit moment mijn favoriete podcast: The Book Club Review. Deze aflevering gaat onder andere over Ursula K. Le Guin en Don’t Touch My Hair van Emma Dabiri.
The underground railroad, een fantastisch goed boek van Colson Whitehead, en als ik de recensies mag geloven nu ook een fantastische serie, vanaf 14 mei te zien op Amazon Prime. Ik zit klaar!
Er komt een dikke pil aan van A. F. Th van der Heijden: Stemvorken, over twee getrouwde vrouwen die zich in een lesbische ‘amour fou’ storten. Ik mocht alvast een klein voorproefje lezen, en.. kan alvast bevestigen dat ‘lichamelijkheid’ inderdaad een thema is. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik ervan vind, maar verwacht flink wat discussie over dit boek.
Een opvallende nieuwkomer tussen de natuurschrijvers: Dara McAnulty. Een jongen van 17 jaar uit Noord-Ierland met autisme en een grote voorliefde voor wandelen, vleermuizen en vogelveren. Zijn Dagboek van een natuurjongen is in de Engelstalige editie een sensatie.
Wonen op IJsland, dat wil ik in de toekomst gaan doen, of nouja, tenminste een jaar. Ik lees nu ‘Het geknetter in de sterren’ van Jòn Kanman Stefánsson en hoewel het boek inderdaad ‘uiterst weemoedig’ is, is het ook echt prachtig poetisch, zoals deze auteur dat als geen ander kan. Ik ben in gedachten al mijn boeken in een koffer aan het stoppen.
Is het belangrijk dat je partner ook van lezen houd? Als je aan het daten bent, zoek je dan iemand met dezelfde smaak in boeken? Leuk artikel in The Guardian somt onderzoeksresultaten en ervaringen op: ‘On the third date he invited me over to cook dinner for me. I walked in and knew it would never work. His shelves were filled with science fiction cartoon books. That was it. And they were alphabetised.’ (Hmmm, te streng?)
Meer boeken?Â
Volg me op Instagram (@boekencurator), voor boekentips en boekennieuws afgewisseld met kunst en alledaagse dingen.Â
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook zou willen lezen? Voel je vrij om hem door te sturen, graag zelfs, want ik wil deze nieuwbrief laten groeien. Heb jij deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je graag de volgende editie ontvangen? Klik op de link en welkom bij de club!
Heb je verzoekjes of tips? Dan kun je me bereiken via:Â info@boekencurator.nl
Tenslotte: deze nieuwbrief is gratis, maar niet goedkoop! Vind je deze nieuwbrief waardevol, trakteer me dan op een koffie, dankjewel.Â