De boekenoogst van dit najaar, live literatuur en luistertips
En ook: By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes…
Afgelopen weekend was ik in Utrecht voor een dagje Internationaal literatuurfestival, en het was echt genieten! De dag begon gelijk goed met de prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd, even nieuw talent spotten, en hoe! Winnaar Mahat Arab maakte indruk met zijn Part-time vaders. En wat ook bij me is blijven hangen is het nummer ‘Ik’ van Danielle van den Dorpel. Krijg dat refrein maar weer eens uit je hoofd. De rest van de middag rolde ik van zaal naar zaal, luisterde ik naar een gesprek tussen Imbolo Mbue en Rebekka de Wit over klimaatzaken, naar een sprankelend gesprek over Maya Angelou tussen Raoul de Jong, Sylvana Simons, en Christine Otten, en naar Samya Hafsaoui die heldin Roxane Gay soepeltjes interviewde over het schrijverschap en gepubliceerd worden (en baby olifantjes, je had erbij moeten zijn).
Traditiegetrouw is ook de Belle van Zuylenring (een oeuvreprijs voor schrijvers) uitgereikt. Winnaar Elena Ferrante schreef de Belle van Zuylenlezing, een vurig pleidooi voor goed onderwijs voor vrouwen als belangrijke emancipatiefactor. ‘De wreedste mannelijke regimes zijn bang voor vrouwen die studeren.’ Lees hier een goede samenvatting, of kijk de hele lezing, voorgedragen door actrices Anna Bonaiuto, Olivia Colman en Olga Zuiderhoek op de website van het ILFU.
Ik voel me weer helemaal opgeladen. Mijn eerstvolgende event is de Passionate Bulkboek Literaire Marathon op 1 en 2 oktober in Rotterdam.
Boekentip! Jonge vrouw in blauw bij avondlicht
Regelmatig geef ik in de uitzendingen van radioprogramma Het Woordenrijk op Den Haag FM een boekentip. Vorige week was dat Jonge vrouw in blauw bij avondlicht van Alena Schröder.
Ik heb dit boek geluisterd in mijn zomervakantie terwijl ik op en neer naar de zee wandelde. Het is zo’n boek wat het allemaal heeft: je kunt heerlijk verdwijnen in een episch verhaal over meerdere generaties vol mooie personages en met in dit geval een spannende verhaallijn over een verdwenen schilderij van Vermeer. Centraal staat de 27-jarige student Hannah, wiens oma Evelyn als erfgename recht blijkt te hebben op een gestolen en verloren kunstverzameling. De oude vrouw wil er echter niets van weten, maar Hannah gaat op onderzoek uit. Het spoor leidt terug naar de jaren twintig en grootmoeder Senta die alles achterliet, ook dochter Evelyn, om vrij te zijn en het leven te kunnen leiden waarvan ze droomde.
Het boek laat zien hoezeer we gevormd worden door geschiedenis, door de generaties voor ons. Zelfs als we eigenlijk wening tot niets over die personen weten, hebben ze toch invloed op wie zij zijn en hoe we handelen. Mooi vind ik dat.
Luister (vanaf minuut 11.37) naar de uitzending:
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Uitgelezen! Harlem Shuffle van Colson Whitehead. Dit boek dompelt je onder in de New Yorkse wijk Harlem in de jaren 60. In drie verhalen leer je meubelverkoper en familieman Carney kennen die steeds maar weer verstrikt raakt in het criminele circuit. Toen ik het uit had dacht ik: dit voelt als een start van een hele serie boeken over Carney. En ja! Er komt een vervolg, onthulde Whitehead in deze podcast waarin hij ook vertelt over alle research die hij deed voor dit boek.
Nóg een luistertip, een interessant gesprek over Prachtige wereld, waar ben je? van Sally Rooney in deze podcast van NRC. Op maandagavond 8 november organiseer ik een online leesclub over dit boek, er zijn nog 4 plekken.
Een boek waar ik erg naar uitkijk om te gaan lezen is Matrix van Lauren Groff. Het verhaal speelt in de 12de eeuw en gaat over de zeventienjarige Marie. Ze wordt weggestuurd van het hof omdat ze te ruw en te grof is voor het huwelijk of het hoofse leven. Tegen haar zin in reist ze af naar Engeland, waar ze aangesteld wordt als priores van een vervallen abdij. In dit artikel uit Elle lees je wat de favoriete boeken zijn van auteur Lauren Groff waarin ze ook deze vraag beantwoord: in welke bibliotheek of boekwinkel zou je willen wonen?
Wonen in een boekwinkel.. is dat hetzelfde als je eigen boekwinkel beginnen? Wie weet komt dat er ooit nog eens van. It’s every book lover’s fantasy en dit stel deed het gewoon: en boekwinkel openen in een klein plaatsje in Austin, Texas, tijdens de pandemie.
Afgelopen jaar las in Detransition, Baby van Torrey Peters, het maakte veel indruk op me. Het boek is een meeslepende, perfect opgebouwde zedenschets, waarin de belevingswerelden van de drie personages met verschillende genderidentiteiten tegenover elkaar worden gezet. Ik ben het volledig eens met deze NRC recensie: ‘Peters’ roman is een gebalanceerd, tastend antwoord op de grote maatschappelijke discussies van deze tijd, doordrenkt van een krachtig medicijn: empathie.’ Wanneer komt de Nederlandse vertaling? Welk festival haalt Peters naar Nederland?
In het najaar komt er altijd een golf aan nieuwe boeken uit, lees waar het boekverkoperspanel van Hebban het meest naar uitkijkt (mijn favoriet: Mary van Anne Eekhout), en ook het Vlaamse literaire platform Karaters maakte een selectie van boeken waar ze dit najaar naar uitkijken.
Crossing Border heeft ook dit jaar weer een mooi magazine gemaakt vol interviews met de auteurs en artiesten die je op 5 en 6 november op het festival tegenkomt, zoals Patricia Lockwood. Lees ‘m online.
Als je het écht even niet meer weet welk boek je moet lezen, kun je altijd nog deze flowchart volgen.
Tenslotte: By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes… The Tragedy of Macbeth draait vanaf 25 december in de bioscoop. Met Frances McDormand en Denzel Washington, geregisseerd door Joel Coen. Nou, ik verwacht daar wel wat van!