De beste zomerboeken en twee nieuwe leesclubs
Plus meer waar ik het nog met je over wil hebben, zoals je rijbewijs halen.
De zomervakantie staat voor de deur en de lijstjes met de beste zomerboeken vliegen om je oren, heerlijk! Onderin deze nieuwbrief zal ik er een aantal delen. Ik ben het met VPRO’s Katja de Bruin in deze podcast eens: hét zomerboek is wat mij betreft De belofte van Damon Galgut. Lees ook dit mooie interview met de schrijver in de Volkskrant. Verder verheug ik me op Het bal der gekken van Victoria Mas, die ga ik morgen bij de boekhandel ophalen. Én, ik heb twee boeken klaarliggen voor de leesclubs in september en oktober, verderop in deze nieuwbrief meer daarover.
In juli neem ik even gas terug qua werk. Ik bewaar mijn reisplannen voor een verdere toekomst en heb besloten en ander project aan te gaan: mijn rijbewijs halen. Voor mij een grote stap. Gelukkig heb een hele fijne rijleraar gevonden en de tweede les ging eigenlijk al best goed! Blijkbaar ben ik niet de enige die luchtig denkt over een rijbewijs, moest erg lachten om het stuk van Margaret Atwood in de New Yorker over haar rijlessen.
Leesclub in september en oktober
In augustus even geen leesclub vanwege de zomervakantie, maar daarna pakken we de draad weer op. In deze nieuwbrief verklap ik alvast welke boeken op het programma staan. De aankondigingen volgen nog op Instagram. Vragen? Wil je je alvast aanmelden? Stuur me een mailtje: info@boekencurator.nl.
Maandag 6 september, 20.00 online: Ariadne van Jennifer Saint.
‘Een onvergetelijke historische roman over vrouwen in de klassieke oudheid. Voor de lezers van Circe, Een lied voor Achilles en De stilte van de vrouwen’ Ik las vorige zomer met enorm veel plezier Circe en sindsdien heb ik al die hervertellingen van de klassiekers uit de oudheid op mijn vizier. Dit debuut van Jennifer Saint gaat over de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus.
Maandag 4 oktober, 20.00 online: Omdat de muze van Brigitte de Swart.
Omdat de muze gaat over Sara de Swart en hoe zij als Muze der Tachtigers aan haar liefde voor kunst ten onder ging. Ook dit boek is een debuut en ik keek er al een poosje naar uit. Ik vind het concept van de muze erg interessant en het lijkt me fijn om via deze op feiten gebaseerde roman ondergedompeld te worden in de jaren tachtig van de negentiende eeuw.
Boekentip!
Strijd en metamorfose van een vrouw van Édouard Louis
Édouard groeit op met het idee dat zijn moeder alles heeft opgegeven. Ze is nog jong, maar ze lijkt wel een schaduw. Hij droomt van een andere moeder. Een moeder die lacht, die straalt. De afstand tussen moeder en zoon wordt steeds groter, tot ze elkaar niet meer spreken. Dan, midden in een nacht, belt ze hem op om te vertellen dat ze het het geeft gedaan, ze heeft haar man verlaten.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Ik heb Maaike Meijer’s biografie over dichter Frederike Harmsen van Beek uitgelezen. Ik ben echt zo onder de indruk, zowel over de biografie zelf als over leven en werk van Harmsen van Beek. Dikke aanrader! Tessa tipte me deze podcast over dit boek van Boeken FM. Of ook mooi: dit uitgebreide portret vol luisterfragmenten uit haar brieven en dagboeken op de website van het Literatuurmuseum. Ik wil nu heel graag Meijer’s biografie over dichter M. Vasalis lezen.
It's not literature. It's witchcraft. Een podcast tweeluik waarin Yentl van Stokkum in gesprek gaat met Charlotte Van den Broeck, Asha Karami, Nikki Dekker en Annemieke Dannenberg over hun werk, het schrijverschap, het voordragen van gedichten, het bezweren van lezers, feminisme, tarot en magie.Â
Over magie gesproken, ik luisterde afgelopen weken naar De heks van Limbricht van Susan Smit (via Storytel). Aanrader om het mooie verhaal en ook vanwege de fijne vertelstem van Hymke de Vries. Er zitten veel mooie en verrassend actuele thema’s en observaties in deze roman, gebaseerd op het waargebeurde proces van moedige Entgen Luijten in 1674.
Het duurt nog even tot het nieuwe boek van Sally Roony in de winkels ligt (7 sep), maar in de tussentijd kun je haar nieuwe korte verhaal ‘Unread Messages’ lezen. Sally Rooney: ‘I’m growing more interested in the inadequacy of our views of other people—in fiction and in life.’Â
Mocht je nog een uitje zoeken voor deze zomer: ga naar een boekwinkel waar je nog niet eerder was geweest. Afgelopen weekend was ik met ander andere bookstagrammer Paula in het Haagse Colette, een heus boekenlabyrint waar de boeken tot aan het plafond opgestapeld staan. Het leek erop dat deze boekwinkel de deuren moest sluiten, maar dankzij een succesvolle crowdfundingsactie is dat niet nodig, gelukkig. Egens tussen de stapels vond ik ook een paar boeken van de Franse schrijver Colette, waar trouwens ook een film over is gemaakt.
Beste zomerboekenlijstjes! Deze 68 tips van NRC vind ik een hele goede lijst. In de Volkskrant staan 100 van de meest lezenswaardige romans van de afgelopen eeuw en in The Guardian Summer reads to get lost in, uitgezocht door onder andere Hilary Mantel, Maggie O’Farrell, Raven Leilani. Soms zijn het wel erg lange lijstjes.. wil je een korte? Kijk dan naar de 5 zomerboeken van Schwob.
Ohja nog iets heel anders: er staat een nieuw seizoen van Atypical op Netflix!
Meer boeken? (en zomerpauze)
Ik ben Corina Maduro, ik werk als freelance projectleider en lees graag en veel. Regelmatig ben ik zo enthousiast over een boek dat ik er niet over uitgepraat raak, zo is de maandelijkse leesclub ontstaan en deze nieuwbrief vol met niet te missen groot en klein boekennieuws.
Volg me op Instagram (@boekencurator), voor boekentips afgewisseld met kunst, feminisme en meer.Â
In juli neem ik even gas terug, dat betekent wel dat je de volgende nieuwsbrief weer in augustus ontvangt. In de tussentijd: een mooie, gezonde zomer!
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook zou willen lezen? Voel je vrij om hem door te sturen, graag zelfs, want ik wil deze nieuwbrief laten groeien. Heb jij deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je graag de volgende editie ontvangen? Klik op de link en welkom bij de club!
Heb je verzoekjes of tips? Dan kun je me bereiken via:Â info@boekencurator.nl