Boekenlijstjes, vertalen en het volgende leesclubboek: Ariadne
En af en toe ook gewoon lekker in slaap vallen tijdens het lezen.
De longlist voor de Booker prize is bekend! De jury van deze prijs heeft 158 boeken gelezen en daar is deze eerste selectie van 13 uit voorgekomen. Ik ben dol op deze lijsten omdat ik er altijd weer nieuwe boeken en schrijvers door leer kennen. Ik ben blij om te zien dat De belofte van Damon Galgut en Klara en de zon van Kazuo Ishiguro, twee boeken waar ik al een boekentip over maakte, op de longlist staan. Net als De tweede plaats van Rachel Cusk, het leesclubboek van afgelopen juni. Verder staat ook No One is Talking About This van Patricia Lockwood erop, een boek die in meer prijzenlijsten staat, zoals op de shortlist van de Womens Prize for Fiction. In deze roman reist een vrouw als internetexpert de wereld over voor panelgesprekken nadat haar post ‘Kan een hond een tweeling zijn?’ viraal is gegaan. Ze wordt steeds verder het Internet ingezogen tot ze een bericht krijgt van haar moeder: ‘Er is iets mis’ en ‘Hoe snel kun je hier zijn?’. Ik leg dit boek nu toch hoger op mijn leesstapel, al wacht ik misschien toch gewoon op de Nederlandse vertaling van Atlas Contact die in oktober uitkomt.
Ik hoor trouwens nog altijd best vaak dat mensen liever in de originele taal lezen, of nouja in het geval van Engels als originele taal. Er zit natuurlijk wat in: precies de woorden kunnen lezen die de schrijver koos. Ik vraag me toch af of je dan echt een betere ervaring hebt. Heeft iemand dat al eens onderzocht? Laat ik het zo zeggen: mijn Engels is bovengemiddeld goed, maar ik denk dat een vertaler toch net wat beter is. Het lijkt me trouwens een enorme klus (en ook wel heel erg leuk werk) om te vertalen. Kortom: hulde voor vertalers! Dat mag ook wel eens gezegd worden.
Maar nog even terug naar de longlist van de Booker Prize: een opvallende afwezige in de longlist is de nieuwe roman van Sally Rooney. Ik verklap alvast dat ik het een geweldig en heerlijk boek vind, want ik mocht ‘m al vooruitlezen. De Engelse én Nederlandstalige editie komen beiden tegelijk uit in september, en! (tromgeroffel) dit wordt het leesclubboek van november. Ander Rooney nieuws: de serie Normal People komt eindelijk op de Nederlandse tv! Aanstaande vrijdag 22.05 zit ik klaar met popcorn.
Leesclub Ariadne van Jennifer Saint
Maandag 6 september, 20.00 online: Ariadne van Jennifer Saint.
‘Een onvergetelijke historische roman over vrouwen in de klassieke oudheid. Voor de lezers van Circe, Een lied voor Achilles en De stilte van de vrouwen’
Dit debuut van Jennifer Saint gaat over de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus, maar de focus van het verhaal richt zich op Ariadne, de prinses van Kreta. Ze groeit op met het angstaanjagende geluid van het schrapende hoefgetrappel van de Minotaurus, die in het labyrint onder het gouden paleis van Knossos gevangen wordt gehouden. De Minotaurus – half mens, half stier en broer van Ariadne en haar zus Phaedra – eist elk jaar bloed.
Wanneer Theseus, prins van Athene, op Kreta arriveert als offer aan het monster, wordt Ariadne verliefd op hem. Als ze Theseus wil helpen om de Minotaurus te doden, zal Ariadne haar familie en haar land moeten verraden. En ze weet maar al te goed dat in een wereld die wordt geregeerd door grillige goden, het trekken van hun aandacht je duur kan komen te staan. Daarnaast heeft Ariadne al te veel verhalen gehoord over vrouwen die zijn gestraft voor de daden van mannen – zij is vastbesloten haar eigen lot te bepalen.
Vorige zomer heb ik met enorm veel plezier Circe van Madeleine Miller gelezen en sindsdien houd ik hervertellingen op basis van de verhalen uit de klassieke oudheid op mijn vizier. In de introductiemail voor de deelnemers van deze leesclub zal ik ook verder ingaan op de discussie die deze hervertellingen hebben losgemaakt.
Aanmelden? Stuur me een mailtje: info@boekencurator.nl. Of lees eventueel hier wat meer over hoe de leesclub werkt.
Boekentip!
Vaal paard, vale ruiter van Katherine Anne Porter
Katherine Anne Porter is een Amerikaanse auteur met een bescheiden oeuvre: één roman en 26 verhalen. ‘Vaal Paard, vale ruiter’ bestaat uit drie korte romans, waarvan het derde titelverhaal een hypnotiserende vertelling is over een jonge journaliste die de Spaanse griep krijgt. In haar koortsdromen raken jeugdherinneringen vermengd met angstvisioenen van haar verloofde, een soldaat die op het punt staat om uitgezonden te worden naar de loopgraven van Europa.
“One of the puzzling lessons I have learned is that, more often than not, I do not feel like doing most of the things that need doing. I’m not just speaking about cleaning the toilet bowl or doing my tax returns. I’m referring to those things I genuinely desire to accomplish.”
- Gregg Krech
Een mooie quote, want ja ik herken het: ook de dingen die ik eigenlijk heel erg graag zou willen doen of bereiken, kunnen toch soms zo moeilijk zijn om ook echt te doen, soms zelfs weerstand oproepen. Ik las dit in een artikel met deze kop: ‘At best, we’re on Earth for around 4,000 weeks.’ Ook dat deed me wel even nadenken. Het artikel gaat over een time management boek van Oliver Burkeman. Hoe kan het toch dat we zo gevoelig zijn voor afleiding? En hoe ga je daarmee om? In dit artikel van de auteur zelf krijg je al een heel groot deel van het gedachtengoed uit zijn boek mee. Voor mij was het zo’n ‘ohja’ moment die je af en toe nodig hebt.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Er is weinig leuker dan dan favoriete boeken lijstjes van andere mensen lezen. Zoals de rubriek shelf life van Elle magazine met bijvoorbeeld deze editie met Katie Kitamura, schrijver van de nog niet vertaalde roman Intimacies: over een vertaler die werkt aan het Intertationaal strafhof in Den Haag en worstelt met haar relaties.
Had je het meegekregen? In Hong Kong zijn de auteurs van een kinderboek over schapen gearresteerd wegens opruiing. Er hangt hen twee jaar cel boven het hoofd en ik vraag me af hoe het intussen met ze gaat.
Niet over boeken, maar wel fijn: deze nieuwe serie interviews ‘It’s never too late’ van The New York Times, zoals deze editie over een vrouw die alsnog op haar 60ste haar Cello oppakte en daar nu op haar 92ste erg veel plezier van heeft.
Wat ik nu aan het lezen ben: Detransition baby van Torrey Peters. Een boek over drie vrouwen (transgender en cisgender) en de zwangerschap die hen verbindt. Ik ben nog maar net begonnen maar wauw. Luister naar Torrey Peters in deze podcast (danjewel voor deze tip, Merel Wildschut)
Tenslotte, eerlijk zeggen, hoe vaak val jij in slaap met een boek? Ik herkende mijzelf wel in dit korte stripverhaal.
Meer boeken?
Ik ben Corina Maduro, ik werk als freelance projectleider en lees graag en veel. Regelmatig ben ik zo enthousiast over een boek dat ik er niet over uitgepraat raak, zo is de maandelijkse leesclub ontstaan en deze nieuwbrief vol met niet te missen groot en klein boekennieuws.
Volg me op Instagram (@boekencurator), voor boekentips afgewisseld met kunst, feminisme en meer.
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook zou willen lezen? Voel je vrij om hem door te sturen, graag zelfs, want ik wil deze nieuwbrief laten groeien.
Heb je verzoekjes of tips? Dan kun je me bereiken via: info@boekencurator.nl