Boekencurator nieuwsbrief #60
Meld je aan voor de Moshi Moshi leesclubtour, boekentips en ook nog iets over de zeekoe.
Tijdens de boekenweek mocht ik Sholeh Rezazadeh interviewen in de bibliotheek van Rijswijk. Het werd een mooie avond — feestelijk zelfs! Niet alleen omdat het Iraans nieuwjaar was, maar we vierden ook de boekenweek en in het bijzonder de poëzie. Uiteraard droeg Sholeh een aantal van haar gedichten voor en we spraken uitgebreid over de rol die poëzie in je dagelijks leven kan hebben, Nederland kan daar best wat meer van gebruiken! Ken jij bijvoorbeeld een gedicht uit je hoofd? Iets moois voor op je bucketlist, dan heb je altijd iets te zeggen.
Dit soort avonden, samen met het publiek in een boek duiken, dat doet me goed. Ik dacht, ik wil meer evenementen en leesclubs organiseren.
Zo gezegd zo gedaan. De Japanse schrijver Banana Yoshimoto ken je misschien van het door velen geliefde boek Kitchen, waarover Paulien Cornelisse zegt: ‘Dit boek is een van de redenen dat ik per se naar Japan wilde.’ Het goede nieuws is dat er nu een nieuwe roman is verschenen; Moshi Moshi is voor het eerst naar het Nederlands vertaald door Maarten Liebregts. Dat vraagt om een leesclub!
Het lijkt me geweldig om richting de zomer op een aantal plekken in Nederland met jullie samen te komen om over dit boek te praten. De officiële aankondiging volgt nog, je kunt dan een kaartje in- of exclusief (e-)boek kopen via de website van Das Mag. Lijkt je dat wel wat? Meld je dan graag alvast aan bij mij. Daarmee help je mij om een beter beeld te krijgen hoeveel interesse is in welke steden, en ook: welke stad we misschien nog kunnen toevoegen aan de tour.
Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief — maar eerst door naar de boekentips!
Boekentip
Het derde rijk - Karl Ove Knausgård, vertaald door Maaike van Rijn
Ik las dit boek alsof de duivel me op de hielen zat! Het derde rijk is het derde boek in de Morgenster-reeks, maar het is is prima op zichzelf te lezen, zoals ik deed.
Een heldere nieuwe ster boven Noorwegen zaait onrust en angst. Terwijl kunstenaar Tove in een psychose belandt, onderzoekt Geir een sinistere moord. Maar het meest verbijsterende is de ontdekking van begrafenisondernemer Syvert: sinds de ster verscheen, is niemand meer gestorven.
Waarom dit boek?
Het leest als een literaire thriller, is sterk filosofisch en heeft een sluimerende onheilspellende sfeer. Ik denk ook echt een boek voor fans van David Lynch en cult-series zoals The O.A.
Wees gewaarschuwd, het boek laat je achter met meer vragen dan antwoorden.
The Guardian: ‘Book three in the Norwegian novelist’s Morning Star series takes in devils, black metal and revelation, and provides a masterclass in what fiction can offer.’ De schrijver van deze recensie noemt dit boek het beste van de drie en verklapt dat er nog zeker twee delen aankomen.
Ik zag de NPO documentaire ‘Strijdmakker’ over literair icoon Wim Brands waarin ook scenes zitten van interviews met Knausgård, zo kwam ik op het idee om weer eens iets van deze schrijver te gaan lezen. In deze documentaire trouwens ook mooie fragmenten met andere schrijvers, zoals Ellen Deckwitz.
Verder op de leesstapel
Hoe een reebok ons leven redde - Ota Pavel - vertaald door Edgar de Bruin. Dit is de opvolger van Hoe ik de vissen ontmoette. Eigenzinnige, liefdevolle memoires waarin je opnieuw leest over de wonderbaarlijke avonturen van vader Popper. Verbeelding biedt ontsnapping in de duistere jaren veertig in Tsjechië.
Cremulator - Sasja Filipenko - vertaald door Jan Lodwijk Eshuis. Pjotr Nesterenko is directeur van het crematorium van Moskou ten tijde van Stalin. Hij is ervan overtuigd dat hij niet kan sterven, omdat hij ontelbare keren ternauwernood aan de dood is ontsnapt. Dan wordt hij gearresteerd. Hij vertelt zijn ondervrager tot gekmakens toe verhalen over zijn leven, waarbij verbeelding, inbeelding en realiteit om elkaar heen lijken te kronkelen. Wat gelooft hij zelf nog? En ontkomt hij aan de kogel?
Aan ons is niets meer te zien - Liesbeth Smit - Wat gebeurt er als je als wit persoon door het leven gaat, maar je familiegeschiedenis iets anders vertelt? Daar weet ik ook alles van. Liesbeth duikt in haar familiegeschiedenis en de roots van haar Surinaamse grootmoeder. Aan de hand van herinneringen en fotoboeken, archief- en literatuuronderzoek, gesprekken met hervonden familieleden en een bewogen bezoek aan Paramaribo wordt dat verleden springlevend.
Man maakt stuk - Maurits de Bruijn - Dit boek staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Kunstenaar David is het hoofdpersonage uit Man maakt stuk. Hij wordt geteisterd door hangjongeren en neemt wraak via zijn kunst. Als de poster die zijn expo aankondigt op straat komt te hangen, heeft dat gevolgen voor zowel de geportretteerde als de kunstenaar. Das Mag vroeg Murat Önen, de kunstenaar van het omslagbeeld, deze poster na te maken — jij kunt ‘m hier bestellen.
Levende wezens - Iida Turpeinen - vertaald door Annemarie Raas - Een wereldwijde bestseller over een zeekoe, dat maakt mij blij. Of nou ja... het dier is uitgestorven — dat is dan weer heel treurig! In deze roman lees je over de expeditie naar de Noordelijke IJszee, waar Georg Steller de zeekoe ontdekt.
Krekel - Annet Schaap - Hoofdpersoon Eliza heeft een missie: haar vijf dode broers redden. Maar daarvoor moet ze eerst een jongen worden, want die hebben privileges. Mariken Heitman schreef een prachtige recensie over dit nieuwe boek van Annet Schaap 'Ik verzon allerhande redenen om geen jurkjes te hoeven dragen. Jurkjes hadden geen zakken, waar moest ik mijn gevonden stenen in bewaren? Daar was mijn moeder gevoelig voor, de jurkjes bleven in de kast.'
Waar de bijen slapen - Ruben Jacobs - Mooie titel! Ruben Jacobs werkte een jaar lang als vrijwilliger op een zorgtuin. Ik ben benieuwd naar zijn ervaringen tijdens de vier seizoenen die hij in dit boek beschrijft. Luister hier de uitzending van Nooit meer slapen over Ruben en zijn boek.
Zingen in het donker - Nescio - ‘Bewaar dezen brief, dan kun je misschien later nog eens nagaan hoe een Amsterdammer was en leefde in December 1944.’ Via 55 brieven aan zijn dochters schetst schrijver Nescio een beeld van de hongerwinter: de voedselbonnen, de rijen voor de winkels, de gaarkeuken, de bomenkap, de kou, de honger. Als 62-jarige gaat hij per fiets op jacht naar voedsel en brandstof.
Birk - Jaap Robben - Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op. Er is nu een mooie jubileumuitgave, lees Jaap Robben’s bericht hierover op Instagram.
Rouwdouwers - Falun Ellie Koos - Dit debuut staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Uit het Parool: '[Rouwdouwers] is niet alleen een roman over hoe je je een weg moet banen door de jungle van het bestaan, maar ook over het stamelend zoeken naar identiteit. Weergaloos opgeschreven. En lang geleden dat ik zo'n aangrijpend einde las.'
🍧Moshi moshi Leesclubtour🍧
In de periode juni/juli organiseer ik een leesclub over Banana Yoshimoto’s Moshi moshi in Tilburg, Groningen (stad) en in Heerlen of Maastricht. Ik ben benieuwd of je zou willen aansluiten in één van deze steden. Bij genoeg vooraanmeldingen kan dit project doorgaan, wie weet kan de tour zelfs uitgebreid worden. Dat hoop ik! Tips voor andere steden zijn van harte welkom.
Tijdens de leesclub, die zo’n 1,5 uur duurt, zijn vertaler Maarten Liebregts en redacteur Isabel Harlaar aanwezig om al jullie vragen te beantwoorden. Dat is geweldig, want het vertalersvak is razend interessant. Wist je bijvoorbeeld dat vertalingen vanuit het Japans in het Nederlands vaak veel secuurder zijn dan die naar het Engels? Maarten is de vaste vertaler van Banana Yoshimoto en was pas geleden nog in Japan om zijn vertaling in detail met haar te bespreken, dit was haar reactie.
Tenslotte, omdat eten zo’n mooie rol speelt in zowel Kitchen als Moshi moshi, zorg ik voor een Japans hapje tijdens de leesclub. Ben je al om?
‘Moshi moshi? Hallo?’
In mijn droom was ik aan het bellen. Ik zat in mijn kamer in het huis in Meguro en was uit alle macht aan het roepen. Alsof mijn leven ervan afhing. Ik dacht: ‘als ik nu verbinding krijg, kan ik papa redden.’
Moshi moshi is een sfeervolle roman vol mysterieuze wendingen, van de auteur van de wereldwijd geliefde bestseller Kitchen. In deze aangrijpende tragedie, die zich ontvouwt tot een ontroerend coming-of-age spookverhaal, brengt Yoshimoto opnieuw een betoverend eerbetoon aan de helende kracht van familie, gemeenschap en eten. Voor het eerst in Nederlandse vertaling.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Grijp je kans, je kunt een markante boekwinkel in Haarlem overnemen, misschien eerst een crowdfunding opzetten, want je hebt 1,3 miljoen euro nodig.
Maandag is de finale van het derde seizoen van White Lotus. In dit interview lees je hoe de ‘props master’ de boeken uitzoekt bij de karakters uit de serie.
Oei, deze column van Merijn de Boer over een schrijversinterview ‘gone wrong’. Merijn werd geïnterviewd tijdens een ‘dwdd live’ evenement in een boekwinkel, Merijn noemt geen namen maar het is wel duidelijk welke BN’ners zich nogal lieten meeslepen door zichzelf.
In de vorige nieuwsbrief tipte ik de bestseller Beladen huis van Christien Brinkgreve. Lees vooral ook de recensie en interessante analyse van de nieuwe chef boeken Joost de Vries in de Volkskrant. ‘Er is niks gestileerds aan. Het boek lijkt verbijsterd, de tekst van iemand die uit een auto kruipt die op zijn kop in de berm ligt. Wat is me overkomen, vraagt Brinkgreve zich af: hoe hield ik het vol bij deze man en zijn humeur? Waarom ben ik gebleven? Had ik het anders kunnen doen?’
‘Ik ben dolgelukkig dat ik het Poëziegeschenk mag schrijven! En voor dit soort interessante tijden is er geen toepasselijker thema dan ‘Metamorfose’. Ellen Deckwitz schrijft het Poëzieweekgeschenk. Nog even geduld, de Poëzieweek is van 29 januari tot en met 4 februari 2026
Nog even terugkomend op de zeekoe, waar het hierboven genoemde boek Levende wezens van Iida Turpeinen over gaat. Wist je dat dit uitgestorven dier wel 9 meter lang kon worden? Hieronder is ontdekker Steller er eentje aan het opmeten in het jaar 1741. (Leuke feitjes voor een pubquiz ofzoiets)