Boekencurator nieuwsbrief #58
Volop boekentips, iets over Bluesky en een leesdossier: literatuur uit & over Groenland
Wat te doen, qua social media? Dat is een vraag waar ik de afgelopen tijd veel over heb nagedacht. Ik heb mijn Instagram account in de koelkast gezet en ben actief geworden op Bluesky en startte een Signal boekentip groep. Dat bevalt goed! Ik hoop dat de geruchten waar zijn, dat Bluesky binnenkort komt met een alternatief voor Instagram.
Natuurlijk heeft mijn keus ermee te maken dat Meta (en de broligarchie) een grens is overgegaan. Daar sta ik niet achter. Maar ik was al langer aan het twijfelen. Ik heb vele, vele uren besteed aan Instagram, dat maakt dat het voelt als een groot verlies als ik daar weg zou gaan. Het contact met al die mede-boekenfanaten opgeven? Dan toch maar blijven. Je zou kunnen zeggen: Meta doet maar wat ‘ie wil, ik geef mijn plek niet op, ik geef juist tegenwicht! Maar wat aan me knaagt is dat het systeem mijn denken zo beïnvloedt, me laat focussen op zichtbaarheid en een verdienmodel. Algoritmes bepalen wat ik zie, maar ik wil zelf onderzoeken. Dat zit nu eenmaal in me. Ik vind het gewoonweg erg leuk om de horizon af te turen, op zoek naar het volgende hoofdstuk, ook online. Stiekem hoop ik dat ik ooit mag meedoen aan het TV programma Verborgen verleden, en dat ze er dan achter komen dat mijn voorouders avontuurlijke zeevaarders waren op de Noordelijke IJszee, net als bij Jules Deelder.
Hoe dan ook, deze plek, deze nieuwsbrief is me dierbaar, wat fijn dat jullie hem willen lezen. En dan nu, hopsakee, door naar de boekentips!
Boekentip!
The Anthropologists - Ayşegül Savaş
Een Engelstalige roman. Hoofdpersonage Asya is documentairemaakster, ze is een expat en woont in een naamloze internationale stad. Aan het begin van de roman besluit ze samen met haar man op zoek te gaan naar een koophuis. Het is immers de hoogste tijd om de dingen eens serieuzer aan te pakken. Tegelijkertijd werkt Asya aan een documentaire over het lokale park, waar ze mensen filmt en zo ‘the unremarkable grace of daily life’ vastlegt.
Asya hangt veel rond in restaurants met vrienden, gaat wekelijks bij haar oude bovenbuurvrouw eten en probeert een band te onderhouden met haar familie in haar land van herkomst. Terwijl Asya haar dagelijks leven onderzoekt, draait het om de vraag wat nu eigenlijk belangrijk is. Hoe richt ik mijn leven in en waar spendeer ik tijd aan?
Waarom dit boek?
Het boek telt zo’n 200 pagina’s met korte hoofdstukken waarin steeds een kleine studie wordt gemaakt van alledaagse situaties. Knap gedaan!
Het verhaal laat je nadenken over je eigen tradities en routines, kleine dingen met grote waarde.
De bovenbuurvrouw is een prachtig personage, ze maakt een mooi pleidooi voor het uit je hoofd leren van gedichten.
Dit is het derde boek van Savaş. Ze groeide op in Istanbul, London en Kopenhagen. In een interview geeft ze toe, er zitten veel autobiografische elementen in het boek.
Het boek kreeg mooie internationale reviews is een favoriet van voormalig president Obama.
Nieuwsgierig? Je kunt hier luisteren naar de eerste 10 minuten van het audioboek.
Verder op de leesstapel
Onder andere:
In Orbit - Meditatieve Booker prize winnaar over een team astronauten in de ruimte die niet kunnen ontsnappen aan de aantrekkingskracht van onze stille blauwe planeet.
Een schitterende leegte - De huidige tijdsgeest erg goed gevangen! Overdenkingen over productiviteit in relatie tot werk, vriendschap, zelfzorg, liefde en vrijheid. Lees hier een voorpublicatie.
Monique ontsnapt - Ben ik nu aan het lezen, meer van wat je al wist over de famillie van Édouard, maar dat vinden fans van zijn autofictie natuurlijk geen bezwaar.
Over ziek zijn - Essay van Virginia Woolf aangevuld met essays van fijne auteurs zoals Lieke Marsman, Babs Gons en Nadia de Vries.
Huis voor de dag, huis voor de nacht - Sprookjesachtige anekdotes vertellen de geschiedenis van een klein Pools stadje, een heruitgave. Ik heb veel zin om aan dit boek te beginnen.
Radetzky Mars (en Aardbeien) - Een favoriete historische klassieker van een vriend over het verval van het Habsburgse rijk. Aardbeien is een onvoltooid manuscript, mooi geïllustreerd uitgegeven. Luister naar een fragment:
Leesdossier Groenland
Ik las de afgelopen week een inzichtelijk artikel over Groenland en vrijdag stond in NRC een reportage ‘In Groenland is er één boekhandel. Hoe is het om daar schrijver te zijn?’ (paywall) Ik hoopte op een fijn lijstje boekentips, maar de conclusie is dat er nog vrijwel geen Nederlandse vertalingen zijn van werk van Groenlandse schrijvers. Toch, een poging, een eerste aanzet voor een leesdossier literatuur uit & over Groenland. Mocht je nog aanvullingen hebben, laat het me weten!
Het enige naar het Nederlands vertaalde boek van een hedendaagse Groenlandse auteur is Qivittoq. Verhalen uit Groenland van Ole Korneliussen.
Niviaq Korneliussen is de enige Groenlandse schrijver die van de pen kan leven. Haar werk draait om de LGBTQ+ community in Groenland en is vertaald naar oa het Engels.
Uitgeverij Oevers geeft het werk uit van de Deense bestsellerauteur Knud Sønderby. Om bij te komen van het overrompelende succes zocht hij in 1935 de rust en de natuur van Groenland op, waar hij het materiaal verzamelde voor zijn roman Koude vlammen (1940). Het verblijf resulteerde in 1941 ook in Een zomer op Groenland: zeven essays met prachtige natuurbeschrijvingen.
Onder IJsbergen van J. Bernlef: ‘Rechter Jakob Olsen wordt als waarnemer van de Deense regering naar Groenland gestuurd om een merkwaardige moordzaak te onderzoeken. Het blijkt al snel dat de zaak verknoopt is met de oeroude Groenlandse cultuur.’
Een persoonlijke favoriet past eigenlijk niet in dit rijtje want het speelt zich af op Spitsbergen, en dat is niet Groenland, maar ligt er wel in de buurt. Een vrouw in de poolnacht is het dagboek van Christiane Ritter. Ze reist in de zomer van 1934 haar man, die onderzoeker is, achterna naar de Noordpool. Het is hun grote droom: ze wonen een jaar lang in een primitieve hut op de afgelegen noordelijkste punt van Spitsbergen.
Of de debuutroman Onder het ijs van Ellen de Bruin in deze lijst past is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat over een groep klimaatwetenschappers op een schip in het Noordpoolgebied en de thema’s liefde en verlies.
De roman Sterrenschot van Joyce Roodnat gaat ook over een wetenschapper. In de jaren ‘30 neemt natuurkunde student Jaap deel aan een expeditie naar Groenland, waar hij gefascineert raakt door het noorderlicht.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Ik heb Het ministerie van tijd van Kaliane Bradley bij de bibliotheek gereserveerd. Het belooft een ‘seriously fun sci-fi romcom’ te zijn, en de BBC is nu bezig met de verfilming. Of nouja, het wordt een serie. Verserieing is geen woord.
Volgende week zaterdag 15 februari is ‘Het grote gebeuren’ in Forum Groningen! Jammer dat ik niet kan, veel plezier voor wie wel gaat.
Ik geef heel graag boeken weg, maar dit is stiekem ook soms een beetje waar:
Vergeet niet het mooie boek: The Greenlanders, een familie epos in een ver verleden. Geschreven door Jane Smiley.
Ik ga het grote gebeuren ook missen, en dat terwijl ik in Groningen woon 🥲