Boekencurator nieuwsbrief #54
Leesclub met de schrijver erbij, dat blijkt een succes. Vier fijne romans voor het najaar en twee toffe zelfhulpboeken. Plus ook nog iets over de covers van
Afgelopen week begeleidde ik voor het eerst een leesclub waar de schrijver ook bij aanwezig was. Dat deed ik eerder eigenlijk nooit, maar toen de kans voorbij kwam om er eentje te organiseren met de Chileense schrijver Paulina Flores, die toch al in Den Haag was voor literatuurfestival Crossing Border, zei ik gelijk ja. Haar debuutroman Deception Island is een uitstekend leesclubboek, vol interessante thema’s om te bespreken. Zaterdagmiddag ontmoetten we elkaar in Antiquariaat Colette en het werd echt een geweldige middag. We namen samen de karakters en gedenkwaardige scenes uit het boek onder de loep. Anders dan bij een programma waar een schrijver voor een publiek wordt geïnterviewd over het boek, konden we echt veel meer de diepte in gaan. Paulina schreef op haar Instagram account dat het heel waardevol voor haar was om uitgebreid met ons lezers in gesprek te gaan en om te horen wat wij uit het boek haalden, zo heeft ze haar eigen personages door onze interpretaties en vragen beter leren kennen. Hoe tof!
Ik heb de smaak te pakken, en kijk er naar uit om vaker leesclubs te gaan begeleiden met de schrijver erbij. Voorlopig lukt dat nog niet want de eerstvolgende twee leesclubs gaan over boeken van Virginia en Leonard Woolf. Als ze nog zouden leven, dan zou ik het wel weten… Maar, dit gemis lossen we op door een feestelijke avond te organiseren rond deze schrijvers op 26 januari. Iets om naar uit te kijken!
Zoals altijd ook weer een reeks boekentips in deze nieuwbrief. Deze keer ook twee zelfhulp-boeken. Ik zal eerlijk zijn, ik hou niet zo van het genre. Ik geloof echt dat je meer kunt leren over het leven via een goed verteld verhaal. We bestaan immers uit verhalen, ze vormen onze geschiedenis en toekomst. Maar, er zijn uitzonderingen. Philippa Perry is geweldig. Ik ontmoette haar vorig jaar toen haar partner, kunstenaar Greyson Perry, een prijs uitgereikt kreeg. Haar nieuwe boek gaat over relaties en vriendschappen en ik ben benieuwd wat ze erover te zeggen heeft. Zo beantwoordt ze de vraag: ‘Zijn anderen vervelend of zit het probleem in jezelf?’ Je voelt al aan waar het antwoord op deze vraag heen gaat… Het tweede getipte zelfhulpboek gaat over creativiteit. Een onderwerp waar al erg veel over geschreven is, nu ook door de legendarische muziekproducer Rick Rubin. De reviews lopen uiteen. The Guardian: “To a cynical reader, The Creative Act might feel like a series of self-actualising niceties. Until, that is, these are just the prompts you need to hear, when you need to hear them. I’ve underlined rather a lot.” Dat maakt toch nieuwsgierig.
Tenslotte, ook in deze nieuwbrief, een aantal heerlijke romans om helemaal in op te gaan, eentje over een middeleeuwse verhalenverteller of wat dacht je van een grootse liefdesgeschiedenis? Dit is precies wat je nodig hebt, warme chocolademelk en hopsakee, lezen maar!
Ik hoop dat je inspiratie uit deze nieuwsbrief haalt. Dankjewel voor het lezen en tot de volgende editie!
6 Boekentips
Trilling - Teju Cole - vertaald door Paul van der Lecq
roman - authenticiteit - geschiedenis - identiteit - kolonialisme
Tunde is fotograaf en docent aan een universiteit in Cambridge, Massachusetts. Op een dag vindt hij in een antiekwinkel een Afrikaans beeldje dat door de verkoper ‘authentiek’ wordt genoemd. De winkel zelf is gevestigd in een monumentaal huis, met een plaquette die de bloedige koloniale geschiedenis ervan uitlegt. Tijdens zijn colleges op de universiteit en een reis naar Lagos blijft hij nadenken over hoe wreedheden in de geschiedenis zich verhouden tot het heden. Trilling is een mozaïek van literatuur, muziek, ras en geschiedenis.
—> Cole vind ik echt een hele goede schrijver. Trilling werd, terecht, in NRC de hemel in geprezen.
Gelukkige dagen - Renée van Marissing
roman - alzheimer - binnenwereld - vriendschap
Gelukkige dagen geeft een schrijnend en ontroerend beeld van de binnenwereld van een vrouw die al jong lijdt aan dementie, maar is ook een roman over de betekenis van vriendschap. Over wat de betekenis van taal is wanneer de geest gaat haperen. Maar ook over de tederheid die ontstaat wanneer geliefden en vrienden zorgen voor iemand van wie ze onvoorwaardelijk houden, wat er gebeurt wanneer liefde niet langer kan worden uitgedrukt in woorden. Waar vind je houvast terwijl je langzaam onomkeerbaar verdwijnt?
—> Hier begin ik binnenkort in, Marissing’s vorige roman, onze kinderen, is een favoriet.
Het boek dat iedereen van wie je houdt zou moeten lezen - Philippa Perry - vertaald door Maaike Post
non-fictie - zelfhulp - relaties
Hoe ga je om met de belangrijkste relaties in je leven? Hoe vind je liefde? En hoe houd je die vast? Hoe kun je het beste een conflict hanteren? Hoe ga je om met verandering en verlies? Zijn anderen vervelend of zit het probleem in jezelf ? In dit wijze, praktische en humorvolle boek laat psychotherapeute Philippa Perry zien hoe je de grote problemen van het leven het beste kunt aanpakken. Haar empathische advies, voorzien van een dosis gezond verstand, helpt je een tevredener, gelukkiger en wijzer mens te worden.
Creatief zijn - Rick Rubin
Vertaald door Petra C. van der Eerden
non-fictie - zelfhulp - creativiteit
Creativiteit en kunstenaarschap wordt meestal gezien als een roeping voor die enkelingen die met een gave geboren zijn. Gelukkig is creativiteit geen zeldzaam talent, het is voor ons allemaal weggelegd. Muziekproducent Rick Rubin heeft in de loop der jaren diep nagedacht over waar creativiteit vandaan komt en heeft geconcludeerd dat kunstenaarschap niet zozeer gaat over je specifieke output, maar veel meer over je relatie tot de wereld. Creativiteit heeft een plaats in ieders leven, maar wie dat wil, kan er meer ruimte voor maken.
Halfbaard - Charles Lewinsky - vertaald door Elly Schippers
roman - middeleeuwen - vertelkunst - spannend - kleurrijk
Het is het begin van de veertiende eeuw en de 13-jarige Sebi komt tot de conclusie dat hij niet geschikt is voor een leven als boer of soldaat – hij wil professioneel verhalenverteller worden. In 1313 heeft zo iemand het niet gemakkelijk in een dorp in het oerkanton Schwyz, waar de schop van de doodgraver elke dag te horen is en engelen nauwelijks van duivels te onderscheiden zijn. Maar van Halfbaard, een vreemdeling die de oorzaak van zijn bizarre uiterlijk maar mondjesmaat onthult, leert de jongen wat de mensen beweegt – en hoe je ook in barre tijden het beste van jezelf kunt maken. De roman is een ode aan de vertelkunst, maar laat ook de manipulatieve kant ervan zien, want aan een goed verhaal wordt vaak meer geloof gehecht dan aan de waarheid, en dat is nu, zeven eeuwen later, helaas weer helemaal en vogue.
—> Volgens mij is dit dé epische roman van het najaar. Echt even in een andere wereld stappen, lekker! Tegelijkertijd is het thema actueler dan ooit, deze setting helpt je daar beter over na te denken.
Welzijn - Nathan Hill - vertaald door Dennis Keesmaat en Joris Vermeulen
roman - dikke pil - liefdesgeschiedenis - verbinding - intimiteit
Jack en Elizabeth ontmoeten elkaar tijdens hun studie in de jaren negentig. Door een gedeelde liefde voor de kunstwereld van Chicago ontstaat er al snel een band tussen de twee en ze krijgen een relatie. Twintig jaar later zijn ze alweer even getrouwd en naast alle problemen die het ouderschap opwerpt, moeten ze om zien te gaan met sekteachtige mindfulness-groepjes, ruzies op Facebook, en overspelige avances. Inmiddels herkennen Jack en Elizabeth zichzelf niet meer. Beiden hebben last van onvervulde ambities en pijnlijke jeugdherinneringen aan hun eigen disfunctionele families en ze moeten ieder een eigen zoektocht starten naar wie ze echt zijn om het belangrijkste van alles niet te verliezen: elkaar.
—> Het begin van deze liefdesgeschiedenis maakte me helemaal week en verliefd. Mooi opgebouwd verhaal, geef je over aan deze dikke pil. Voor fans van Max, Mischa en het Tet-offensief. Tip: dit boek is ook erg fijn als luisterboek.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Kunstenaar David Shrigley heeft 6,000 edities van De Da Vinci Code uit kringloopwinkels verzameld, ze tot pulp gemaakt, daar nieuw papier van gemaakt en dat gebruikt om een speciale editie van Orwell’s 1984 op te drukken. Dat is nog eens een toffe campagne.
Een duizelingwekkend visueel onderzoek van The Pudding naar hoe covers van romance novels zijn veranderd in de loop der tijd. ‘What does happily ever after look like?’
Een hele blije schrijver: Paulina Flores tussen de boekbergen in Colette.