Boekencurator nieuwsbrief #53
Over op avontuur gaan, niet bang zijn voor Leonard en Virginia Woolf en een fijn rijtje boekentips. Plus een voorgelezen verhaal en ook nog wat dingen over het mysterieuze, originele en occulte!
Waarom ik naar Oisterwijk wil verhuizen? Die vraag krijg ik regelmatig. Is het voor werk? De liefde? Het antwoord is: voor het avontuur. Ik woon al mijn hele leven in de randstad (Utrecht, Rotterdam en Den Haag) en ik merkte dat ik toe was aan een volgend hoofdstuk in mijn leven. Gelukkig is mijn partner ook wel in voor zo’n ommezwaai. Ik heb er zin in om straks veel dichterbij Düsseldorf en Antwerpen te wonen, maar ook Maastricht, Tilburg en ga zo maar door. Even belangrijk: er zijn volop natuurgebieden in de buurt en ik voel me ook echt thuis in Brabant. Het is wel nogal een project, op huizen- en banenjacht in een ander deel van Nederland. Gelukkig heb ik tussen al het reizen door genoeg tijd om te lezen, literatuurfestivals te bezoeken en aan toffe projecten te werken. Zo organiseer ik samen met uitgeverij Het Moet twee online leesclubs en een evenement rond Leonard en Virginia Woolf. Ik wilde al langer meer van Woolf lezen, en het is des te leuker om dat samen te doen.
Zoals altijd ook in deze nieuwsbrief weer een brede selectie boekentips. Ik hoop dat er een fijn volgend boek voor je tussen zit. Heb je een tip voor mij? info@boekencurator.nl
Who's Afraid of Leonard and Virginia Woolf?
Doorgewinterde Woolf lezer? Of nieuwsgierige beginner? De komende maanden kun je je hart ophalen en samen met mij in de wereld van Leonard en Virginia Woolf duiken. Ik organiseer in samenwerking met Uitgeverij Het Moet twee online leesclubs (op 29 november en 10 januari) en een evenement (26 januari). Je kunt zelf kiezen of je alleen de leesclubs meedoet of ook naar het evenement komt.
Zelf las ik Mrs Dalloway een paar jaar geleden en ik was al een poos van plan om een volgend boek van Virginia Woolf op te pakken. Wat dit project extra leuk maakt, is dat we ook Leonard Woolf gaan lezen. De wijze maagden is een sleutelroman waarin hij schrijft over het begin van zijn relatie met Virginia Woolf, zijn band met zijn familie en zijn verhouding tot de Bloomsburygroep. Ben ik een snob? is een collectie autobiografische teksten van Virginia Woolf, die pas jaren na haar dood werden verzameld en uitgegeven. Ik kijk er naar uit om samen met andere lezers uitgebreid kennis te maken met beide boeken en schrijvers. Wie van de twee was eigenlijk de grootste feminist? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Tijdens het evenement schuiven experts aan, en proosten we op de Woolfjes.Â
Voor de snelle beslisser zijn er nog enkele VIP pakketten beschikbaar. Naast deelname aan leesclubs krijg je de boeken opgestuurd en een drankje tijdens het evenement, maar ook een prachtig pamflet over Virginia Woolf van kunstenaar Louisa Albani: A Moment in the Life of Virginia Woolf. Haar werk zie je ook op de omslagen van de boeken.
Boekentips!
Ergens anders - Alexis Schaitkin
roman - dystopie - moederschap - identiteit
Deze tweede roman van Schaitkin heb ik al een poos op mijn vizier (dat omslag ook!) en ik hoor heel enthousiaste reacties van lezers. Deze dystopische roman speelt zich af in een afgelegen, traditioneel stadje in de altijd bewolkte bergen. Sommige moeders verdwijnen spoorloos, en het is een raadsel waarom. Wat gebeurt er als Vera, wiens moeder ook verdween, zwanger is? Voor de liefhebbers van Margaret Atwood en Shirley Jackson.
‘Ergens anders beschouwt vrouwen als volledig vergeten: een treffende metafoor voor de onzichtbaarheid en het verlies van identiteit die veel nieuwe moeders voelen.’ — The New York Times Book Review
Een stroopgraf voor de bij - Tom Hofland
verhalen - magisch-realisme - humor - liefde - manipulatie
Deze bundel komt veel voorbij op Instagram. Het zijn magisch-realistische verhalen waarbij het draait om liefde en manipulatie. Van een knap staaltje gaslighting in een pizzeria tot een negentiende-eeuws liefdesdrama ten tijde van een bloedige revolutie, een direct vervolg op Hoflands debuutroman Lyssa.
Stel je kruipt onder een tafel en komt er nooit meer onder vandaan? Ik lees één van de verhalen voor je voor:
Julia - Sandra Newman
- vertaald door Rob Kuitenbrouwer en Frank Lekens
roman - hervertelling - nieuw perspectief - overleven - spannend
Wat is literatuur toch fijn. Verhalen zijn er om steeds opnieuw te worden uitgevonden. Julia speelt zich af in het universum van de beroemde klassieker 1984 van George Orwell. Julia Worthing is een monteur die werkt op het ministerie van Waarheid in Londen. Big Brother heerst en Julia werkt samen met het regime maar overtreedt ook veelvuldig de regels. Zo is ze lid van de Antiseks Liga, maar ze is in het geheim seksueel actief. Ze weet hoe ze moet overleven in een wereld van constante surveillance. Maar dan raakt ze geïntrigeerd door collega Winston Smith. In een opwelling overhandigt ze hem een briefje en vanaf dat moment is ze de grip op haar omgeving voorgoed verloren. Cliffhanger!
Brood en Melk - Karolina Ramqvist
- vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen
memoires - opgroeien - voedsel - eenzaamheid - herinneringen
Karolina Ramqvist herinnert zich de mandarijnen, het geroosterde brood en dat een van haar eerste woorden Schwarzwalderkirschtorte was. Dat een bord pannenkoeken op het aanrecht betekende dat ze alleen thuis zou zijn. Ze denkt terug aan de geur van haar moeder, de rijstpudding van haar oma en aan haar vader, aan die keer dat hij een perfect diner voor haar bereidde. Via deze zintuigelijke herinneringen reconstrueert Ramqvist haar eenzame jeugd. De eettafel waar ze als kind vaak alleen aan zat, neemt ze later mee naar haar nieuwe eenkamerappartement. Het enige wat ze wil is haar obsessie met eten overwinnen en een rijstpudding maken die haar dochter zal willen proeven.
Wat van mij is - Bette Bette Adriaanse
roman - kapitalisme - cultuur en klasseverschillen - bezit - recht
LuÃs Sol is begin dertig en werkt als afwasser bij snackbar AliBaba. Hij is trots op zijn Armani-shirt en zijn buikspieren. Over de oude houten vloer van zijn Amsterdamse appartement heeft hij modieus hoogpolig tapijt gelegd, hij heeft de muren wit geverfd en designmeubels aangeschaft. Op een avond staat de welbespraakte Britse professor William Rose voor zijn deur. Hij is, zegt hij, in het huis geboren en wil er graag even rondkijken. Maar eenmaal binnen weigert Rose te vertrekken; hij meent recht te hebben op de woning. Zo ontstaat er een miniatuuroorlog tussen de twee tegenpolen, die allebei in hun niet bepaald vlekkeloze familiegeschiedenis moeten duiken om hun gelijk te halen.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Eind oktober ligt het nieuwe Flow magazine in de winkels, daarin vind je een artikel over het genre memoires, geschreven door mij!
Geweldige korte audiodocumentaire van de BBC over E.M. Forster, wiens prachtige klassieker Maurice net is verschenen. Het manuscript met het verboden verhaal over liefde tussen twee mannen, werd toch gelezen en de wereld over gesmokkeld. Gelukkig is het bewaard gebleven.
De Nobelprijs voor de literatuur is niet gegaan naar Esther Kinsky maar naar Jon Fosse. Ik las gelijk zijn korte roman Een schitterend wit, een wel heel bijzondere leeservaring. Joost de Vries: ‘Het proza van Nobelprijswinnaar Jon Fosse behoort niet tot de gemiddelde literatuursmaak. Maar wie zich overgeeft wordt door de waterval van zinnen naar binnen gezogen in een mystieke, authentieke wereld.’
Over een mystieke, authentieke wereld gesproken, het werk van kunstenaar Hilma af Klint is in Nederland te zien! Ga dat zeker doen, je hebt tot en met 25 februari. Ze was een vooruitstrevende, originele denker, zoals ook te lezen is in het boek over haar salon op de vrijdagen. Aanrader! (Occulte avonden met haar collega kunstenaars, dat wil je lezen!)
Over Occulte zaken gesproken, je kunt ook in boekenland niet om Halloween heen. Ik ben ook wel te porren voor een spooky story, The Ghost Club is alleen als audioboek te luisteren en gaat over de een beroemde club die echt bestaan heeft. Harry Houdini, Sir Arthur Conan Doyle, William Butler Yeats, ze kwamen eens per week samen om de paranormale wereld te onderzoeken en om charlatans te ontmaskeren.
Tenslotte een serietip, beter dan Sex Education? Misschien, misschien… oké misschien niet, maar wel bijna. Brie Larson zet in Lessons in Chemistry een geweldige neurodivergent karakter neer, I can relate. Geen zin in TV? Lees dan het boek van Bonnie Garmus.
Bedankt voor de tips! Ik lees ze altijd graag en heb er weer een paar toegevoegd aan mijn want-to-reads.
Succes met de verhuis!