Boekencurator nieuwsbrief #51
Waarin het gaat over de diepzee, ik een gedicht voorlees over de zomer en ontdek dat ik een collega in Japan heb. Plus, welk boek kies je als je afgaat op de eerste pagina ipv het omslag?
Ken je dat, dat je ineens iets opvalt en het vervolgens ook overal ziet? Dat had ik de afgelopen maand met de zee. Ik bedacht dat ik vaker naar de zee wilde (waarom woon ik anders in Den Haag?), vervolgens stuitte ik op een boek over de diepzee, en toen nog eentje en gisteren zag ik Alida Dors bij zomergasten praten over een prachtige korte film over.. een mythisch wezen uit de zee (kijk de hele film op Youtube). Ik weet ook niet wat het betekent, maar ik vind het wel altijd erg leuk als het gebeurt, ik volg graag zo’n interesse-spoor. Gek ook wel, ik zie veel leuke Nederlandse schrijvers op Instagram echt de héle tijd zwemmen, moet ik dan toch eens dat zwemdiploma gaan halen? (Huh, geen zwemdiploma? Terwijl mijn vader een zwemkampioen was? Ja, lang verhaal, vertel ik misschien nog wel eens.)
Ik heb één van de twee diepzee boeken inmiddels gelezen, Overgave, een titel van de Longlist van de Booker, geschreven door Martin MacInnes. Wauw dit boek is echt ‘something else’. Het gaat over een jonge vrouw, een marinebioloog die eerst een mysterieus avontuur beleeft op zee, en daarna, als ze voor Nasa gaat werken, in de ruimte. Het was een trip om te lezen en ik denk dat iedereen die de film Interstellar goed vond, dit ook echt moet lezen.
Verder in deze nieuwbrief, een nieuwe leesclub tijdens het fijne literatuurfestival Read My World over het boek Zoetwater. (Zie je! Daar gebeurt het weer: water!)
Veel plezier met lezen en tot over twee weken in de volgende nieuwbrief.
Twee keer episch diepzee lezen
Overgave - Martin MacInnes
- vertaald door Theo Schoemaker & Els van Enckevort
Leigh groeide op in Rotterdam en zwom vaak in het water van de Maas, haar toevluchtsoord. Gefascineerd door de onderwaterwereld van haar jeugd, blinkt ze uit in marine-biologie en reist ze de wereld rond voor haar onderzoek. Totdat Leigh zich bij het onderzoeksteam voegt dat afdaalt naar de diepste diepte van de oceaan. Wat ze daar vinden, trekt alles in twijfel wat we weten over ons eigen begin. Met de verwondering en eerbied die we doorgaans alleen voor de sterren bewaren, verkent de Schotse auteur Martin MacInnes de wereld. In Overgave laat hij zien - hoe ver weg we ook zijn en hoe erg we de hoop ook hebben verloren - dat we altijd zullen proberen terug te keren naar de mensen en plaatsen die we thuis noemen. Een roman over familie, ambitie en troost.
Whalefall - Daniel Kraus (Engelstalig)
Jay Gardiner heeft zichzelf een dwaze taak gegeven om de stoffelijke resten van zijn overleden vader te vinden in de Stille Oceaan. Hij weet dat het een gok is, maar Jay denkt dat dit voor hem de enige manier is om van zijn schuldgevoel af te komen dat hij met zich meedraagt sinds de zelfmoord van zijn vader. De duik begint goed genoeg, maar de plotselinge verschijning van een reuzeninktvis brengt Jay in groot gevaar. Als dan ook een hongerige Potvis van 23 meter en 60 ton verschijnt wordt het pas echt penibel. Hij wordt opgeslokt heeft slechts één uur de tijd om te ontsnappen voordat zijn zuurstof opraakt. Wat volgt is een spannend verhaal dat doet denken aan films als 127 Hours en The Martian.
Meer boekentips!
De MANIAC - Benjamín Labatut
- vertaald door Dirk-Jan Arensman
roman - wetenschap - ai - atoombom - logica - gekte - spannend
De MANIAC gaat over de Hongaarse Amerikaan John von Neumann, een geniale wiskundige die, net als Robert Oppenheimer, meewerkte aan het ontwikkelen van de atoombom. De in Nederland geboren Chileense schrijver Benjamín Labatut verweeft in deze roman feit en fictie en schept een fascinerende inkijk in de geest van deze invloedrijke wetenschapper. Het is een rijk verhaal waarin famillie, geliefden, vakgenoten, rivalen en vrienden van von Neumann aan het woord komen. Los van de atoombom en zijn werk voor de Amerikaanse defensie, maakt zijn interesse in de allereerste computers dit boek zo razend spannend. De door hem ontwikkelde ondoorgrondelijke systemen leiden uiteindelijk tot een bloedstollende reeks GO wedstrijden waarbij ‘s werelds beste GO speler Lee Sedol het opneemt tegen de AI Alpha GO. (Dat fragment kwam nog langs bij Zomergasten, dit is een toffe online documentaire).
Winterbloeiers - Yentl van Stokkum
poëzie - toekomst - klimaat - liefde
Er is een nieuwe poeziebundel van Yentl van Stokkum! De flaptekst: In Winterbloeiers probeert ze grip te krijgen op de toekomst. We weten niet of een geliefde morgen nog bij ons is, maar 90 procent kans dat het regent. In onstuimige, hunkerende gedichten wisselt ze zachte zomeravonden en zware stormen af. Volgens de verwachtingen staan ons extreme omstandigheden te wachten.
Benieuwd hoe dat klinkt? Ik verheug me op een voordracht van Yentl op een festival ergens, tot die tijd moeten jullie het doen met een door mij voorgelezen gedicht. Ik ben voor de zomer bewaard, dat klinkt ongeveer zo:
Aan de Zandrivier - Gyrðir Elíasson
- vertaald door Marcel Otten
roman - natuur - schilder - bomen - kluizenaar - IJsland - verstild
Een mooie verstilde natuurroman over een man die wil ontsnappen. Na zijn scheiding verhuist hij naar een camping in de bossen bij de Zandrivier in het zuiden van IJsland. Hij wil zich op zijn kunst concentreren, zijn hoofd leeg maken. Tussen de bomen probeert hij te schilderen en in zijn caravan leest hij de biografie van Chagall of de brieven van Van Gogh. Als de winter nadert en de kou niet meer buiten zijn caravan te houden is, moet hij beslissen of hij het bos verlaat of zal blijven.
‘Raar, hoe de mens went aan het alleen-zijn. In het begin lijkt het erop dat het ondragelijk zal zijn. Je mist mensen en bekenden. Maar beetje bij beetje komt er iets anders voor in de plaats.’ Melancholische quote die ik in Moira’s post op Instagram zag.
Gevechten in de woestijn - José Emilio Pacheco
- vertaald door Arie van der Wal
roman - coming of age - mexico - onmogelijke liefde
De wereld rond de 8-jarige Carlos in Mexico verandert snel. In rap tempo worden snelwegen aangelegd en fabrieken uit de grond gestampt. Op het schoolplein spelen de jongens de oorlogen na die in de kranten staan. Dan gebeurt het, Carlos’ wereld staat op zijn kop omdat hij intens en overweldigend verliefd wordt op de moeder van zijn vriend Jim. Gevechten in de woestijn is naast een ontroerend coming-of-ageverhaal een messcherpe analyse van een land waarin zowel liefde als geweld nooit ver weg is. Voor fans van Salingers The Catcher in the Rye en Harper Lee’s To Kill a Mockingbird.
Pet - Catherine Chidgey (Engelstalig)
roman - thriller - duister - coming of age - macht
‘When the Favor of a Beloved Schoolteacher Turns Sinister’ Ik weet niet wat het over mij zegt, maar toen ik deze kop zag, was ik geïntrigeerd. Pet is de zevende roman van schrijver Catherine Chidgey en gaat over de 12-jarige Justine die op een Katholieke basisschool in Nieuw-Zeeland zit. Ze worstelt met het verwerken van de dood van haar moeder en raakt intussen steeds meer in de ban van haar docent. Mevrouw Price is populair, mysterieus en eigenzinnig “part fairy godmother, part witch”. Justine wordt de lieveling van mevrouw Price, dat heeft haar ook macht al gaat het ten koste van haar vriendschappen. De roman draait om de vraag waar we toe in staat zijn en of we kunnen ontsnappen aan onze jeugd.
Leesclub over Zoetwater tijdens Read My World Festival
‘Zo wild en uniek. Zoetwater is een gebed voor alle buitenbeentjes.’ - Valentijn Hoogenkamp
Op zaterdag 16 september begeleid ik een leesclub tijdens het fijne literatuurfestival Read My World. In de namiddag (16:30 uur) bespreken we de roman Zoetwater, het rauwe debuut van schrijver Akwaeke Emezi (die/hen/hun). Het verhaal gaat over Ada, die altijd ongewoon is geweest. Haar ouders zijn vanaf het begin al bezorgd om haar. Er moet iets mis zijn gegaan bij de geboorte, aangezien ze een onrustig kind is en aanvallen van woede en verdriet heeft. In Zoetwater krijgen we een inkijkje in Ada’s geest en wat of – misschien beter gezegd – wie zich daarin afspeelt en wat dat betekent voor Ada’s plek in deze wereld.
‘Ik leefde veel levens in dit lichaam. Ik heb veel levens geleefd voor ik in dit lichaam werd gestopt. Ik zal veel levens leiden wanneer ze me eruit halen.’
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Een mooie cover is verre van oppervlakkig, maar toch, welk boek zou je kiezen als je alleen de eerste pagina zou lezen? Op recommendmeabook.com kun je het uitproberen.
Mijn Bookstagram-maatje Suzanne heeft een geweldige nieuwbrief waar je je ook op kunt abonneren.
Boeken om naar uit te kijken, volgens The Guardian. (De volgende keer meer over Julia, de hervertelling van 1984, die ook in Nederlandse vertaling verschijnt.)
Zin in een grimmig eco-sprookje? Er zijn nog enkele plekken voor de leesclub over Rosarium op zaterdag 7 oktober. Dit boek over de relatie tussen mens en plant bespreken we op de best mogelijke plek: in de Hortus in Leiden.
Nog even over die diepzee, dit blijft een geweldige website waar je steeds dieper de zee in kunt scrollen, en zien wat daar leeft.
Helemaal eens met mijn collega-boekencurator uit Japan. Als iemand (publieke ruimte, cafeetjes, etc) hulp nodig heeft om een hand-picked coolste boeken ooit bibliotheek samen te stellen, bel me!
Wat leuk, een eervolle vermelding ;-) En zoals altijd weer een heel fijne nieuwsbrief met fijne tips en van die gedachtenopmaatjes waar ik precies van hou.
Dank!