Boekencurator nieuwsbrief #50
Ik ga op vakantie en neem mee.. is 27 boeken teveel? Plus een leesclub in botanische tuin Hortus in Leiden in oktober en ook nog iets over creativiteit en een zelfgebouwde schrijvershut in de natuur.
Er liggen 27 boeken op mijn eettafel. Het waren er meer, maar ik probeer tot een acceptabele hoeveelheid boeken om mee te nemen op vakantie te komen. Ik vertrek voor twee weken naar Oost Duitsland. Naar Goethe’s Weimar, musea en lekker eten in Leipzig, veel wandelen en.. veel lezen. Maar hoe graag ik ook lees, 27 boeken is echt teveel voor twee weken, ik ben benieuwd of het me lukt om er maximaal 10 mee te nemen. (En er is nog altijd een e-reader voor noodgevallen)
Maar ik vertrek natuurlijk pas nadat ik een nieuwbrief heb verstuurd. Ik maak ze nog altijd met veel plezier, dit is nummer 50!
Veel leesplezier en tot september. In de tussentijd: fijne zomer!
Boekentips
Shakespeare kent me beter dan mijn lief - Ibe Rossel
non-fictie - klassiekers - levenslessen - herziene uitgave
Ibe Rossel en ik liggen op één lijn. Ik hou niet van zelfhulpboeken en ben er ook echt volledig van overtuigd dat we de beste levenslessen uit mooie verhalen halen. Hoera dus, voor deze heruitgave van Shakespeare kent me beter dan mijn lief, waarin je bijvoorbeeld via George Eliot’s Middlemarch leert hoe je je zin krijgt. De levenslessen van dode auteurs bleken aan te slaan bij lezers: binnen korte tijd werden er in Vlaanderen 5.000 exemplaren verkocht, dus besloot Ibe een extra hoofdstuk te schrijven en de eerdere hoofdstukken te herzien. Een lekker boek waar elke lettervreter zijn hart aan kan ophalen.
Cassandra - Dorothy Baker
- vertaald door Harm Damsma en Niek Mierdema
roman - tweeling - psychologisch - identiteit - intens
In een origineel lijstje boekentips kwam ik Cassandra tegen. Een geheimtip van Niña Weijers. Wauw, wat een roman! Als je een fan bent van Rachel Cusk, dan is dit zeker een boek voor jou. De roman gaat over de eeneiige tweeling Cassandra en Judith. Ze hebben een hechte band, maar dan gaat Judith trouwen. Cassandra vertrekt naar hun ouderlijk huis, waar ze Judiths verloofde voor het eerst zal ontmoeten en als bruidsmeisje aanwezig moet zijn. Al gauw wordt duidelijk dat Cassandra helemaal niet blij is met het huwelijk en zal proberen om Judith van gedachten te doen veranderen. Wat volgt is een intens en psychologisch verhaal.
Citroeninkt - Maral Noshad Sharif
debuutroman - coming of age - vluchten - identiteit - generaties
Dit autobiografische boek gaat mee de vakantiekoffer in, ik lees het voor een leesclub waar ik aan meedoe. Citroeninkt gaat over Talar. Na een zinderende vlucht uit Iran strijkt ze met haar ouders en broertje neer in het gereformeerde Moerkapelle. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiepop mag niet worden uitgepakt. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water? Dit verhaal, verteld door de ogen van een meisje dat nergens thuishoort en daarom overal, gaat over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd. En over moeders die het beter willen doen voor hun dochters maar niet kunnen ontsnappen aan hun verleden.
Malacqua - Nicola Pugliese
- vertaald door Annemart Pilon
roman - regen - vreemd - Schwobboek
Zomerlezen, ook als het regent. Deze roman speelt zich af in Napels, Italië. Na een nacht van ongenadige regen komt er een telefoontje binnen bij de telefonist op het hoofdbureau van de politie. De stad spoelt weg onder een onophoudelijke vloed van regen. Maar er is wel meer vreemds aan de hand: er klinken klaaglijke stemmen uit een middeleeuws kasteel en vijfliremunten beginnen muziek te maken die alleen voor tienjarige meisjes te horen is. Journalist Carlo Andreoli doet verslag van die mysterieuze gebeurtenissen terwijl de stad verder ontregelt raakt. Zijn zoektocht naar betekenis voert ons lezers langs stegen, barretjes en redactiekamers, en langs de gedachten van de inwoners van Napels. Een hallucinant en veelstemmig portret van een stad die net als het leven, één puinhoop is.
De grootsheid van het al - Raoul de Jong
reisverslag - offline - wandelen - verbinden
Luisterboekentip! Ingesproken door Raoul zelf, extra fijn om te luisteren als je zelf ook ergens naar onderweg bent. In dit boek doet Raoul verslag van zijn wandeltocht van Rotterdam naar Marseille. Op een warme zomerdag trekt hij de voordeur van zijn huis in Rotterdam achter zich dicht en begint aan een voettocht, duizend kilometer verderop – zonder training, zonder navigatie, zonder uitgestippelde route. Op de bonnefooi. Zijn belevenissen onderweg zijn amusant, treurig, verrassend, angstwekkend, rauw en vooral écht. De meeste dingen in het leven zijn tegenwoordig met één druk op de knop op te lossen of uit te vinden. Onze machines maken ons groter, vlugger en efficiënter dan we ooit zijn geweest. Maar wat doen we nog als zelf handelende en denkende mens? Wat zijn we vergeten over onszelf en de wereld om ons heen?
Leesclub in Hortus Leiden
Op zaterdag 7 oktober bespreken we de roman Rosarium van Charlotte Weitze op een toepasselijke plek: in een kas in de oudste botanische tuin van Nederland, Hortus Leiden. De leesclub is van 10.00 tot 11.30. De prijs inclusief koffie of thee en een lekker stuk taart. Krap bij kas? Stuur me een bericht, dan sponsor ik je kaartje. Wil je na de leesclub ook de tuin bezoeken? Dan heb je een toegangsticket nodig die je kunt kopen bij de kassa. Entree is gratis als je een Museumkaart hebt.
Er is plek voor 12 deelnemers, dus twijfel niet te lang!
In een brief aan haar lezers zegt schrijver Charlotte Weitze over haar boek:
Voor Rosarium moest ik de wereld van planten verkennen om een verhaal te kunnen schrijven waarin een plant bijna de hoofdpersoon is. Planten evolueren langzaam, dus Rosarium speelt zich af over een periode van honderd jaar en volgt een familie wier lot verbonden is met een bijzondere rozensoort.
Er is een zoon van een dromende tsaar, een botanicus die in het verkeerde lichaam is geboren, er zijn nonnen die leven van zonlicht, en een middelbare schoollerares die moeder wordt van een nieuw type leven.
Uit onderzoek blijkt dat planten de vijf zintuigen hebben die de mens ook heeft, en dat zij veel meer genen hebben dan de mens. Voor mij was het verkennen van die groene wereld een eyeopener, mijn hele wereldbeeld werd op zijn kop gezet. Planten zijn essentieel voor onze aanwezigheid op aarde. Een boswandeling was nooit meer hetzelfde.
Ik hoop dat mijn lezers hetzelfde zullen ervaren.
Charlotte Weitze
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Nog niet gelezen, maar dit boek lijkt me heel interessant. Inmiddels zijn de filmrechten van Alma’s dochters van Jutta Chorus verkocht. Het is een familiegeschiedenis over vier generaties bijzondere vrouwen, wiens talent keer op keer ondersneeuwt.
Ik ben gefascineerd door eetcultuur, romans die daar over gaan wil ik altijd lezen. Voor culinair platform De Buik interviewde ik schrijver en restauranteigenaar Bilal Al Mashta over zijn roman Coulis.
Ik ontdekte Boekenpost, een boekentijdschrift met echt geweldige leesclubdossiers, zoals over ‘Luister’ van Sasha Bronwasser. Een aanrader voor lezers en liefhebbers van leesclubs.
“I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life” Beroemde woorden van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau. Hij trok zich eind 1800 terug in de natuur en leefde 2 jaar, 2 maanden en 2 dagen in een zelfgebouwde hut. Wat zou de rating zijn als hij zijn plek op airbnb zou verhuren? Flauw maar grappig!
“They tried to bury me. They didn't realise I was a seed.” De prachtige autobiografie van Sinéad O’Connor is vanaf deze week in paperback herdruk verkrijgbaar.
“Dont’t read the book that you should read, read the book that you want to read.” Acteur en schrijver Ethan Hawke geeft een héleboel wijze raad over creativiteit in nog geen 10 minuten.