Boekencurator nieuwsbrief #48
Splinternieuwe boekentips voor fans van Murakami, dark academia, dansen en Scandinavische autofictie. Ik voorspel een broeierige zomer vol onderhuidse, spannende verhalen. Plus: win een boek!
Hallo lezer,
Ja! Ook in deze nieuwbrief geef ik weer een boek weg. Trouwe lezers hebben Hemellichamen een poos geleden misschien al eens hier voorbij zien komen. Het is een collectie essays (ook enkele gedichten) van de Ierse schrijver Sinéad Gleeson waarin ze je meevoert langs verschillende momenten in het leven van een Ierse vrouw. Of het nu over kunst, ziekte, geesten of rouw gaat, alle onderwerpen bieden je een originele kijk op de wereld om je heen. Het lichaam komt steeds terug. Het eerste hoofdstuk gaat over hoe een jonge vrouw op haar 13de pijn krijgt, het blijkt dat de gewrichtsvloeistof in haar heup ‘als regen verdampt’ waardoor haar botten langs elkaar schuren en letterlijk tot stof vergaan. Er volgt een jeugd vol operaties en een trip naar Lourdes, luister naar een door mij voorgelezen fragment:
Dankjewel uitgeverij HetMoet voor dit weggeef-exemplaar. Volg HetMoet via nieuwbrief of socials, want ze zijn volop leuke plannen aan het maken, stay tuned.
Ik verloot Hemellichamen van Sinéad Gleeson onder jullie nieuwsbrieflezers. Wil je een kans maken? Mail naar info@boekencurator.nl.
Boekentips
Rosarium - Charlotte Weitze
- vertaald door Lammie Post-Oostenbrink
roman - relatie mens en natuur - magisch realisme - dystopie - poëtisch
Een lekker dik boek in drie delen, magisch realisme en dus ook echt iets voor fans van Murakami. Dit boek gaat met me mee deze zomervakantie.
Deel 1: Broer en Zus vluchten voor de oorlog en verstoppen zich diep in de Poolse Białowieża-bossen. Hun ouders verdwijnen. Terwijl Broer op wild jaagt, nestelt Zus zich in een holle boom en verandert langzaam in een organisch onderdeel van de natuur. Deel 2: Botanicus Johanne (geboren Johannes) vindt het kind van Zus in een klooster; de jonge vrouw blijkt van zonlicht te kunnen leven. Uit de kortstondige verbintenis tussen de twee wordt een tweeling geboren. Deel 3: De tweeling reist naar de Verenigde Staten voor Johanne's honderdste verjaardag. De jarige is nergens te bekennen en een zoektocht in huis, rosarium en omliggende bossen vergroot het raadsel van Johanne's verleden – en hun familiegeschiedenis.
Het kleinste gemene veelvoud - Pirkko Saisio
- vertaald door Annemarie Raas
roman - autofictie - Finland - gender - familie - deel 1 van trilogie
Het kleinste gemene veelvoud is het eerste deel van de trilogie van de in Finland zeer populaire schrijver en queer icoon Pirkko Saisio. Tegen de achtergrond van een veranderend Helsinki, groeit een jong meisje op. Dat doet gelijk denken aan de Deense Ditlevsen trilogie, al is dit natuurlijk weer een compleet ander leven. Ik zeg hoe meer Scandinavische trilogieën, hoe beter.
Na de plotse dood van haar vader volgen we een dochter van haar ouderlijk huis naar het ziekenhuis en naar het mortuarium. Ondertussen wordt ze teruggevoerd naar haar jeugd, naar het kleine meisje dat een jongen wilde zijn, naar herinneringen die lang onder het stof verborgen zaten, naar de essentie van een heel tijdperk.
(Voor Scandinavische autofictie fans: deze zomer is er een Ditlevsen pop-up store, ik wil die poster!)
Picknick bij Hanging Rock - Joan Lindsay
- vertaald door Rob van der Veer
klassieker - Australië - Dark Academia - Schwob - mysterie
Het is een warme, wolkeloze zomerdag in het jaar 1900. Een uitstekende dag voor een picknick bij Hanging Rock, daar is iedereen het op Appleyard College for Young Ladies over eens. Na de lunch klimmen drie meisjes in de gloed van de middagzon steeds verder omhoog, tot ze in de schaduwen van Hanging Rock uit het zicht verdwijnen. Ze keren niet meer terug. Deze feministische klassieker uit de Australische literatuur is er echt eentje voor fans van dark academia. Drie kostschoolmeisjes en een lerares verdwijnen, een broeierige, geheimzinnige sfeer. Ik weet genoeg! Dit wil ik lezen. Sterker nog, ik organiseer er een leesclub over in Den Haag op zondag 16 juli om 11 uur. Meer weten? Meedoen?
Kleine werelden - Caleb Azumah Nelson
- vertaald door Adiëlle Westercappel
Roman - London - Ghana - dansen - identiteit - zomers
Zo’n anderhalf jaar geleden las ik het debuut Open water van Caleb Azumah Nelson en was erg onder de indruk. Goed nieuws dat zijn nieuwe roman ook vertaald is. Als ik de flaptekst lees, is het opnieuw een roman over zien en gezien worden. Ik hoop weer overdonderd te worden.
Dansen is altijd de oplossing voor Stephens problemen. Dansen in de kerk met zijn ouders en zijn broer, want al gelooft hij misschien niet meer, hij zal altijd blijven geloven in ritme. Dansen met zijn band, de pijn en de vreugde van het leven tot muziek transformerend. Dansen in de woonkamer met zijn beste vriendin Adeline, hun voorhoofden tegen elkaar. Dansen in z’n eentje op het geluid van de oude lp’s van zijn vader, die voor hem altijd een onbekende is gebleven. Maar wat als de muziek stilvalt? Als zijn vader niet meer met hem spreekt, als Stephens huis niet langer zijn thuis is? Wie is hij dan nog? Van Londen naar Ghana en weer terug, drie zomers lang, neemt Kleine werelden ons mee naar de werelden die we zelf creëren en soms weer kapotmaken, werelden vol leven, liefde en verlies.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Ik lees nog altijd erg graag op papier, maar audioboeken vind ik heerlijk als ik veel onderweg ben. Het gaat blijkbaar erg goed met die markt: De Audio Publishers Association in USA meldt dat de inkomsten van het audioboek met 10 procent groeiden in 2022, dat betekent dat het audioboek in de USA voor het 11e jaar achtereen een groei van 10% of meer laat zien. Luisteraars zijn vooral jong, en de populairste genres zijn fictie en sci-fi & fantasy.
Ik dacht even te lezen dat Bernadine Evaristo’s ‘Girl, Woman, Other’ verfilmd zou worden, maar dat is (nog) niet het geval. Wél wordt haar roman ‘Mr Loverman’ bewerkt voor TV.
Andersom kan ook: beroemd en gevierd filmmaker Noah Baumbach (Marriage story, maar kijk ook vooral zijn geweldige film Frances Ha) gaat zijn eerste boek schrijven.
Schrijver Nikki Dekker stuurt me ineens allemaal geweldige nieuwsbrieven afgelopen week. Schrijf je hier in en lees ze ook.
Ik heb echt zin om weer een podcast te gaan maken. Ik zeg het maar gewoon, bel me als we kunnen samenwerken.
Tenslotte: lezen is populair, ook als je een rotdag hebt. Het is echt waar want iemand heeft het onderzocht: “33% of people think that books offer them the best form of escapism when they’re having a bad day, coming second only to watching television (54%). Streaming services, looking at social media, listening to the radio and going to the pub or cinema were all less popular methods of escapism than reading, found the survey of more than 2,200 adults across the UK.”
Mr. Loverman is ook een geweldig boek om te lezen!!