Boekencurator nieuwsbrief #46
Over 10 boeken van Nederlandstalige bodem die je binnenkort in je boekwinkels tegenkomt. Plus de zeven zussen podcast (jawel!) en ik verloot de dichtbundel lievegedicht van Joost Oomen!
Het staat online! De aflevering van De zeven zussen podcast waarin ik te gast was. Ik zag de stapels boeken net als jullie al jaren in de winkels liggen, maar hoe nieuwsgierig ik ook was, ik las ze niet. Het is niet helemaal mijn genre, bovendien ben ik vooral op zoek naar die nog onontdekte juweeltjes van boeken. Mijn vriendin Merel Wildschut en ik hadden het er wel vaak over, dat succes van die boeken. Zij is ze op een gegeven moment allemaal gaan lezen en heeft nu een toffe podcastreeks gemaakt in aanloop naar het verschijnen van het laatste deel. Ik zei tegen haar: Oké, ik ga overstag! Waarop zij me uitnodigde in de podcast. De uitzending gaat over wat ik van het boek vond en over leesplezier in het algemeen. Ik verklap alvast: ja, het was inderdaad een plezier om te lezen. Ken je het tv-programma ‘Verborgen verleden’? Dat kijk ik graag en het lezen van dit boek voelde als zo’n aflevering, maar dan in een zomerse setting vol lekkere drankjes, brunches en een extra knappe archivaris. Ligt mijn leesstapel nu vol met alle volgende delen? Nee dat toch niet, maar ik snap het helemaal, waarom het zo lekker is om deze serie te lezen.
Dan nog iets! Ik heb samen Johanna (Paradisebythebooklight) Nhung Dam’s roman ‘Definitie van liefde’ gelezen. Daar moeten we écht nog even over doorpraten. Dat doen we live op Instargam, komende woensdag 3 mei om 20.00 uur. Jullie zijn uitgenodigd om mee te luisteren en stel vooral ook je vragen, schakel in op mijn account op Instagram. Mocht je het boek nog willen lezen, geen zorgen, we houden het spoiler-vrij.
Veel plezier verder met het lezen van deze nieuwsbrief. Naast de boekentips, deze keer ook een vooruitblik op de boeken van Nederlandstalige bodem die je in de komende periode in de boekwinkels tegenkomt. Plus ook nog iets over biografieën en trailblazer Judy Blume.
Boekentips
Uitzicht van dichtbij - Megan van Kessel
roman - debuut - ouderschap - familie
Dit debuut onderzoekt op een bedrieglijk luchtige, haast laconiek geestige toon, familie en ouderschap. Na een onstuimige periode verhuist Maggie met haar man naar een omgebouwde kerk net buiten de stad. Ze ontmoet dorpsgenoten, legt een tuin aan en probeert te nestelen op een plek die maar niet als een thuis wil voelen. Nadat hun zoon is geboren, probeert ze haar afwezige vader via een geboortekaartje te betrekken bij haar leven, maar een reactie blijft uit. Waarom lukt het haar nog altijd niet om de juiste balans te vinden? Niet alleen tussen mens en moederschap, maar ook in verlangen naar alledaagsheid en een drang naar uitzonderlijkheid. Wat is er mis met haar tuin? Hebben al die dingen misschien met elkaar te maken?
Lievegedicht - Joost Oomen
dichtbundel - vrolijk - liefde - om hardop aan jezelf voor te lezen
Plots had ik twee keer de bundel ‘Lievegedicht’ van Joost Oomen in huis. Hoewel ik dol ben op de gedichten Joost is twee dezelfde bundels wat te gortig, bovendien moeten die gedichten natuurlijk gelezen worden door zoveel mogelijk mensen! Dus, wie van jullie nieuwsbrieflezers wil deze bundel graag winnen? Reageer uiterlijk 5 mei.
De vele levens van Rosey Pool - Lonneke Geerlings
non-fictie - portret - heldin - verzet - poezie
Rosey Pool (1905-1971) gaf het werk uit van Afro-Amerikaanse dichters toen bijna niemand daar nog naar omkeek, runde een Londense ‘salon’ voor zwarte kunstenaars en was een van de aanjagers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Achter de bloemetjesjurk van de bedeesde vertaalster en docente, school een verbeten activiste en strijder voor sociale gelijkheid. Dit boek is het verhaal van de grote emancipatiebewegingen van de 20e eeuw, maar bovenal is dit het verhaal van een wonderbaarlijke vrouw. Rosey Pools wonderbaarlijke leven leidde haar langs feministische groeperingen, verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog en de Amerikaanse burgerrechtbewegingen
Biography of X - Catherine Lacey
fictieve biografie - kunstwereld - ambitieus - spannend
DÃt boek! Ik vind het geweldig. Catherine Lacey heeft tot in de puntjes een fictieve biografie uitgewerkt, inclusief foto’s en zeer overtuigende bronvermeldingen, over de ongrijpbare, beroemde kunstenaar X. Na de dood van X zoekt haar vrouw, CM, naar houvast. Het verleden van X is gehuld in nevelen, als kunstenaar speelde ze continu met haar identiteit. Waar kwam ze vandaan en wie was ze? CM gaat op onderzoek uit en is de schrijver van deze biografie. Haar speurtocht brengt haar op allerlei plekken en ze ontmoet beroemde kunstenaars waar X mee samenwerkte: David Bowie, Susan Sontag, Kathy Acker. Om het nóg een stap verder te brengen is in dit boek Amerika anders dan we kennen, en is er na de tweede wereldoorlog een fascistisch deel afgesplitst, de zogenaamde ‘Southern territory’.
Dit boek is (nog) niet vertaald, maar het Engels leest makkelijk. Het verhaal is direct spannend en plotgedreven. Als er een vertaling komt, dan wil ik zéker een leesclub over dit boek organiseren.
10 nieuwe boeken van Nederlandstalige bodem om je alvast op te verheugen.
1. Alkibiades - Ilja Leonard Pfeiffer
Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. (Verschijnt in mei)
2. Dat beloof ik - Roxane van Iperen
De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt haar heil in de natuur en bij andere buitenstaanders – de bewoners van een vakantiepark, de reizigers in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Voor iedereen is ze slechts een voorbijganger. En als er niemand getuige is van je leven, besta je dan wel? Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan. (Verschijnt in mei)
3. Het verdriet van Sigi F. - Marieke Lucas Rijneveld
Over hoe Sigi F. zestien jaar geleden bij de raven in Nimmermeer belandde bestaan verschillende verhalen. Moederraaf zegt dat hij als vondeling voor de deur werd gelegd, een mensenkind van nog geen twee weken. Vaderraaf beweert dat ze Sigi F. ‘bedacht’ hebben, dat je soms zo sterk naar iets kunt verlangen of op iets kunt hopen dat het er ineens is. Het verdriet van Sigi F. is een sprankelende en intrigerende vertelling over anders zijn of het verlangen daarnaar. Vol geestige en geestrijke conversaties met de moederraaf die zichzelf literatuurliefhebber, filmkenner en kunstcriticus noemt en vaderraaf die een Freudiaanse psychoanalyticus is, laat Marieke Lucas Rijneveld zich van een heel andere kant zien dan we van hem gewend zijn, met een roman die desondanks koortsachtig onder de huid kruipt. (Verschijnt in juni)
4. Coulis - Bilal Al Mashta
Algerije. De casbah, 2019. Amin is een controversiële theaterregisseur. Na een misstap wordt hij voorgoed uit het theater verbannen. Hij vindt zijn toevlucht in zijn moeders keuken. Met behulp van een nomade met kannibalistische dagdromen en een uit Nederland gestuurde probleempuber besluit hij een bruiloft te cateren als dekmantel voor zijn laatste grootse creatie. Het lijkt op een willekeurige poging om terug te keren naar de samenleving, maar het wildvuur van ambitie is allesverslindend. Bilal Al Mashta stort zijn heimwee op papier in een tomeloos ambitieus debuut over thuiskomen en vrijheid, geschreven in een taal die de fascinerende cultuur van Algerije ademt. Met veel humor en bravoure laat hij drie verhaallijnen samenkomen in een buitengewoon rijke en vermakelijke roman, die leest als een waar spektakel.(Verschijnt in juni)
5. De man die alles had - Dario Goldbach
Wat is alles? En hoe kom je eraan? De Man die Alles Had werkt als senior innovation manager voor techgigant Odium. Een bedrijf onder leiding van Moriko Molenaer, wonderkind, genie, miljardair en ‘s werelds machtigste vrouw. Op een zwak moment presenteert De Man onder hoge druk een idee, wetende dat het totaal onuitvoerbaar is. Zijn project wordt echter gebombardeerd tot het paradepaardje van Odium, waarmee zijn leven verandert in een megalomane leugen. Opgejaagd door een gedoemd project en een onbereikbare liefde, neemt hij de lezer mee op een wereldreis langs de excessen van het kapitalisme. (Verschijnt in juni)
6. 0xBlixa - Vincent Van Meenen
Vincent Van Meenen ging kopje onder in de cryptowereld, kwam weer boven en schreef deze wonderbaarlijke roman. De schrijfstijl, vorm en taal sluiten aan bij het universum waar hij in verkeerde. Het is de eerste literaire roman over de cryptoverse, beschreven van binnenuit. NFT’s en andere termen die je ongetwijfeld voorbij hebt zien komen, maar waar je weinig van begrijpt. Paul – username Blixa, 31 jaar – heeft een investeringsfonds voor crypto en verdient daar grof geld mee. Het overgrote deel van de tijd brengt hij online door, hij zit er tot zijn vezels in, maar af en toe gaat hij offgrid in de wildernis met zijn beste cryptomaatje Matti. So far so good, totdat Matti iets opbiecht en van de radar verdwijnt. Ontworteld door de parallelle werkelijkheid waarin hij zich doorgaans begeeft raakt Paul verstrikt tussen de online en de fysieke wereld, tussen vriendschap en liefde, natuur en technologie. Hij wordt gedwongen om – ver weg van het digitale – te ervaren wat er nou daadwerkelijk toe doet in het leven. (Verschijnt in augustus)
7. Nirwana - Tommy Wieringa
Wie is die man die binnen de familie wordt vereerd als een heilige? Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na zijn gevangenisstraf pioniert hij in Venezuela voor de olie-industrie en vanaf de jaren zestig speelt hij een hoofdrol in de offshore op de Noordzee. Zijn kleinzoon Hugo Adema is een beroemd kunstenaar wiens leven in een impasse is geraakt nadat zijn grote liefde hem heeft verlaten. Om de tijd te doden keert hij terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij is opgegroeid, om het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Was zijn overstap naar het verzet oprecht of ingegeven door opportunistische motieven, en welke rol speelde hij werkelijk aan het oostfront? Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader op, die een ontstellend nieuw licht werpen op diens oorlogsjaren. (Verschijnt in september)
8. Ik ken een berg die op me wacht - Sholeh Rezazadeh
Ik ken een berg die op me wacht gaat over de veertigjarige Alma die woont in een woonboot op de Amstel. Op een dag neemt ze een radicaal besluit: ze reist in haar eentje naar Iran en sluit zich aan bij een nomadenvolk. Lukt het haar om haar jachtige bestaan achter zich te laten? De nomaden zijn met elkaar verbonden, leven bij de dag en eten wat de seizoenen te bieden hebben. Maar door de klimaatverandering wordt het steeds droger en steeds meer jonge nomaden willen in de stad leven. Saray hoedt schapen en melkt geiten. Ze is verliefd op een jongen van een andere nomadenfamilie en ontmoet hem in het geheim aan de oever van de Aras, de bruisende rivier die door het ruige berglandschap dendert. Een roman over het verlangen naar rust en ruimte in de herkenbare poëtische stijl van Sholeh Rezazadeh. (Verschijnt in september)
9. Huiswerk - Marja Pruis
Clara Feij, geëngageerd schrijfster, moeder, hartsvriendin, bewoonster van een prachtig modern herenhuis, wil een goed mens zijn. Ruimdenkend, empathisch, geduldig – de perfecte mentor voor haar stagiaire, de ideale werkgeefster voor haar werkster en het type vriendin dat een nier weggeeft als het zo uitkomt; alsjeblieft, hier heb je ’m. En dan, op kerstavond, wordt er ingebroken, waarna iedereens vinger naar de werkster wijst. Maar niet die van Clara, want zij zou toch nooit zomaar de werkster verdenken? Een roman over naastenliefde en zelfverliefdheid, over geloof en wantrouwen, eerlijkheid en ongelijkheid. (Verschijnt in september)
10. Voornamelijk vrouwen - Connie Palmen
Voornamelijk vrouwen is een literaire lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. Marguerite Duras, Patricia Highsmith, Marilyn Monroe, Sylvia Plath, Jane Bowles, Vivian Gornick, Joan Didion en Oilivia Laing, ze komen allemaal voorbij in dit nieuwe non-fictie boek van Connie Palmen. Uitgever Prometheus: ‘een schitterende literaire lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. En het is vooral een verkenning van haar eigen schrijverschap, waarin ze al haar literaire thema’s laat terugkomen.’ (Verschijnt in september)
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Nog even voortbordurend op die fictieve biografie van Catherine Lacey van hierboven. Het is een lastig genre, de biografie. Ik vond een fijn lijstje samengesteld door Lacey met een 10-tal ‘badly behaved’ biografieën.
Misschien wel de beste filmmaker, oscarwinnaar Chloé Zhao gaat Hamnet van Maggie O'Farrell verfilmen. Boekliefhebbers, zullen we alvast een bioscoop afhuren? Want dat is een feestje, toch?
Afgelopen week was de London Book Fair. De belangrijkste nieuwtjes: de prijzen van boeken zullen verder onhoog gaan (ohnee), het debuut is en blijft populair en sci-fi en cli-fi (climate fiction) zullen populairder worden.
Marieke Lucas Rijneveld schreef een gedicht voor de dodenherdenking van dit jaar.
Judy Blume is een schrijver die in Amerika weer helemaal hot is. Dat heeft alles te maken met de verfilming van haar bekende young adult boek: ‘Are You There God? It’s Me, Margaret’. Blume zelf is een hartverwarmende leukerd. In de VS zeggen ze ‘beloved’ en ook ‘iconic, trailblazer.’ Wat verder ook samenhangt met de vernieuwde interesse in haar werk is dat er een enorme toename is in het verbannen van boeken in de VS, ook die van haar. In dit artikel geeft ze een hele berg gouden leestips. Vanavond ga ik lekker zitten voor de documentaire over haar, te zien op Amazon Prime.
Zin in 3,9 en 10 én Hamnet de film!