Boekencurator nieuwsbrief #45
Over heksen, meerdere spannende nieuwe romans, fijne poëzie en het hebben van een boekenkater. Plus ook nog het laatste nieuws over de stiekeme lezer.
Vorige weekend was ik dan eindelijk eens op het tweejaarlijkse literatuurfestival Passa Porta in Brussel. Ik moet zeggen, ik wist nooit zo goed hoe ik mijn draai moest vinden in deze stad, maar ik geloof dat ik nu de sleutel heb gevonden. Passa Porta mag me voortaan als vaste bezoeker beschouwen, en Brussel zelf ook. Mijn hoogtepunt van het festival? De performance Counterforces waarin drie zangeressen (Lore Binon, Ikraaan & Amina Osmanu) op het podium met hun bezweringen en tovenarij vrouwelijke archetypes tot leven wekten. De teksten en het scenario zijn gebaseerd op een hoofdstuk van Dominique De Groens vuistdikke roman in wording, ‘Corpus Britney’ over kapitalisme, hekserij en Britney Spears.
Een dag later werd Dominique De Groen geïnterviewd samen met Jente Posthuma, wiens boek Heks! Heks! Heks! ik echt fantastisch vind. Het is een bundeling van drie verhalen en een essay, een hervertelling van de Overijsselsche sagen over de Witte Wieven van Josef Cohen uit 1914. Het origineel kun je trouwens digitaal lezen via het online archief van de Koninklijke Bibliotheek. Maar wees gewaarschuwd, je voelt je een stuk beter als je de nieuwe versie van Jente Posthuma leest.
Wie zijn de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken? Vaak zijn het lelijke, oude heksen die orgiën houden met de duivel, óf tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben. Door dit soort verhalen steeds opnieuw te vertellen hebben deze stereotypen zich in ons collectieve geheugen genesteld. Die krijgen we er alleen maar uit door er andere verhalen tegenover te zetten, en dat doet Posthuma als de beste. In het gesprek haalde ze schrijver Susan Smit aan, die pleit voor een nationaal heksenmonument. Wat mij betreft moet dat monument er komen, want die gruwelijke heksenvervolging heeft diepe sporen nagelaten in onze maatschappij. Ik ben blij dat er keer op keer weer nieuwe mensen opstaan, zich over hun brandstapelangst heen zetten, hun mond open doen om een beter verhaal te vertellen.
Kun je niet wachten tot Dominique De Groen’s roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears? > Lees dan alvast haar dichtbundel Slangen.
Zin in een sage waar je jezelf wél in zou kunnen herkennen? > Lees Heks! heks! Heks! van Jente Posthuma.
Wil je meer weten over het heksenmonument of inzicht in wat hekserij nu eigenlijk is > Lees Susan Smit’s boek De wijsheid van de heks en haar statement voor het monument.
Boekentips
Definitie van liefde - Nhung Dam
roman - zelfbeschikking - keuzes - familiegeschiedenis
Definitie van liefde is een verhaal over ontworsteling, moederschap, migratie, kunst en seks. Over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw. De succesvolle actrice Rose woont in één van de betere wijken van New Orleans en staat op het punt op tournee te gaan door Europa. Kort na de ontdekking van haar zwangerschap wordt ze door haar verloofde verlaten. Dit stelt haar voor een onmogelijke keuze: het kind houden of niet. Op dit kruispunt van haar leven gaat ze terug de rivier over, waar haar Vietnamese ouders zich als bootvluchtelingen in een gewelddadige omgeving staande hielden. Terug naar de frituurtent waarvan ze al heel jong wist dat haar toekomst daar niet lag.
Ik dacht gelijk: dat klinkt als een boek waar ik over door wil praten. De komende weken ga ik dit boek samen met bookstagrammer Paradisebythebooklight lezen. Als we het boek uit hebben, delen we op Instagram onze leeservaring in een live sessie. Ik laat nog weten wanneer, zodat je ook kunt intunen om mee te luisteren en vragen te stellen.
Luister - Sacha Bronwasser
roman - identiteit - vriendschap - schuld - parijs - spannend
Deze roman tipte ik al in mijn vorige nieuwbrief, toen moest ik het nog lezen. Inmiddels heb ik dat gedaan en ik ben er zó enthousiast over dat ik het gewoon nog een keer tip. Luister is de tweede roman van Sacha Bronwasser, een verhaal over Marie, een jonge student die na dramatische verwikkelingen met een docent een uitvlucht zoekt. Ze vertrekt naar Parijs om daar te gaan werken als au pair en probeert haar leven weer op te pakken en een verhaal te maken van alles wat haar is overkomen. Dit boek gaat over kijken en zien (en het verschil ertussen), grensoverschrijdend gedrag en over klasseverschillen. Boeken FM heeft een podcastaflevering over dit boek gemaakt, maar ik raad je aan éérst het boek te lezen.
Ongevraagd advies - Ester Naomi Perquin
dichtbundel - helder - humor - om over na te denken
Afgelopen week besprak ik met mijn poëzieleesclub deze vijfde bundel van Ester Naomi Perquin. Het was mijn eerste keer samen poëzie bespreken en dat is heel goed bevallen. Het is interessant om te zien wat iedereen uit de bundel haalt, wat opvalt. Het uitwisselen heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven en het voelt alsof ik de gedichten steeds opnieuw kan blijven lezen. We waren het eens, dit is een geweldige bundel voor alle lezers, ook als je nog maar net poëzie aan het ontdekken bent. Een favoriet:
TELLEN
D. kijkt graag vogels, ik mag mee. Kijk, zeg ik,
een bonte ekster. Nou, zegt D.,
dat is een Vlaamse gaai.En daar, bij de waterkant, zit een jonge
wintertaling. Nou nee, zegt D.
Dat is een smient.Verrijkend is het, vogelkijken. We zijn pas
net begonnen en we hebben er
al vier gezien.
De kuil - Laura van der Haar
roman - obsessies - onderstromen - natuur neemt wraak - spannend
Dit is een boek waar ik al langere tijd naar uitkijk, volgende week ligt het dan eindelijk in de winkels! Dit interview: 7 vragen aan Laura van der Haar maakt me alvast enthousiast. De kuil gaat over Kasja en Lennart. Ze zijn al zo lang samen dat hun relatie gewoontjes is geworden. Alles is routine, en sinds het ongeluk van zijn zusje kan Lennart ook niet veel meer dan dat opbrengen. Ze is van 23 meter hoog uit een boom gevallen en ligt in coma. Een zelfmoordpoging, of toch niet. Lennart weet dat zij iets op het spoor was, iets onheilspellends in de bodem van het bos, tussen de wortels en het ondergrondse schimmelnetwerk. Terwijl Lennart verstrikt raakt in het web dat zijn zusje bijna fataal werd, verliest Katja zich in een vurige affaire met een projectontwikkelaar die in niets op Lennart lijkt. De kuil belooft een niet weg te leggen roman te zijn, de spanning loopt op tot de ijzingwekkende apotheose in het bos.
Maak me eendimensionaal - Sang Young Park
roman - Zuid-Korea - herinneringen - moordmysterie - coming-of-age
Na een spraakmakend tv-interview krijgt het naamloze hoofdpersonage - een sterpsycholoog - een anoniem bericht: er is een lichaam gevonden op de bodem van een meer, in de stad waar hij is opgegroeid. De afzender beweert dat de psycholoog er iets mee te maken heeft. Het bericht dwingt de psycholoog terug te blikken op zijn getroebleerde tienerjaren in de vroege jaren nul, waarin hij bezweek onder de enorme druk voor zijn toelatingsexamens en de hoge verwachtingen van zijn berooide familie. Wat ook de periode is waarin Zuid-Korea in eigen land de halve finale van het WK voetbal haalde, hij zijn eerste echte vriendschappen sloot en voor het eerst verliefd werd op een andere man. Maak me eendimensionaal is vertaald naar het Nederlands door Mattho Mandersloot.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Heb je wel eens een boekenkater gehad?
Herkenbaar: Waarom ik niet langer een leessnob ben. (dank voor het delen Sladjana)
Een geldstraf voor de stiekeme lezer die maniscripten ontfutselde bij uitgeverijen. Niet om ze alvast te verspreiden en er munt uit te slaan, maar omdat hij zo genoot van het idee om zo’n boek alvast voor de massa uit te kunnen lezen. Ik kan me er toch wel iets bij voorstellen.
Psst, de cover van het nieuwe boek van Lauren Groff is bekend gemaakt. Het boek verschijnt in september.
Zomerboekenspecial! In de volgende nieuwsbrief verzamel ik de meest opvallende titels uit de nieuwe brochures van de uitgeverijen, zoals de nieuwe roman van Marja Pruis!
Heks, Heks, heks is inderdaad geweldig! En nu wil ik ook eens naar Passa Porta gaan!