Boekencurator nieuwsbrief #44
Over hoe Goethe ineens echt óveral is (ook bij Karl Lagerfeld), over de boekenweek, en een nieuwe leesclub over de Egyptische cultklassieker Bier in de snookerclub.
Hallo lieve lezers,
Ken je dat? Dat je ineens iets waar je eerder geen aandacht voor had, overal ziet? Ik ben niet per se een groot hondenliefhebber, maar toen ik erover dacht een hond te nemen, zag ik ze ineens overal: Puppies!
Dat heb ik nu dus ook met Goethe. Na het lezen van de groepsbiografie over de Jena groep, waar Duitsland’s literaire lieveling Goethe deel van uitmaakte, kom ik hem overal tegen. Ik klikte op een artikel ‘How Karl Lagerfeld learned to love literature” Ik begin te lezen en ha! Goethe!
I spent my childhood in the country, near the Danish border, in an isolated house in the middle of a forest. (…) My mother was fascinated by Goethe and literally forced me to read his entire works.
Gedwongen worden iets te lezen heeft meestal niet zo’n positief effect, maar bij Karl pakt het goed uit. Goethe’s ‘Elective Affinities’ is zijn favoriete Duitse roman, en vooral het brede interesseveld van Goethe (literatuur, theater, wetenschap, filosofie, esthetiek, politiek) was voor de jonge Karl een grote bron van inspiratie. Dankzij dit artikel over mode icoon Lagerfeld herontdek ik een andere beroemde Duitse dandy en schrijver: Harry Kessler. Als ik hem google, kom ik erachter dat er binnenkort een biografie over hem verschijnt! Die ga ik zeker lezen, deze zomer (waar ik zo naar uitkijk) als ik op vakantie ben in Goethe’s Weimar.
Terug naar vandaag: de boekenweek begint bijna! Heb je al een tripje boekwinkel gepland? Mocht je nog wat inspiratie nodig hebben, op Instagram deel ik elke dag een boekentip tot en met het eind van de boekenweek. Ik weet al precies welk boek ik zelf ga kopen (zie boekentips verderop in deze nieuwbrief) en wat ik ook zeker meeneem is het boekenweekessay van Raoul de Jong. In Boto Banja varen wij lezers met hem mee van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao. Hij ontdekt een geheim genootschap van dansende schrijvers, die weigerden zich te laten beperken door de rol die de wereld voor hen had bedacht. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn?
Verder in deze nieuwsbrief: een nieuwe Schwob Young leesclub en veel meer boekennieuws. Veel leesplezier!
Boekentips
Zij - Maaike Neuville
roman - debuut - machtsverhoudingen - diffuus - grenzen
Een mooi debuut! Daarnaast ook bonuspunten voor de naam van de kat in deze roman. Ik denk dat ik mijn toekomstige huisdier ook Fictie ga noemen.
Zij is een 39-jarige actrice, Ada Peeters. Ze neemt de trein naar de stad waar ze die avond op het podium zal staan met een zelfgeschreven monoloog. Herinneringen aan de oudere theaterdocent met wie ze als studente een verhouding had, wellen ongewild in haar op. Het is zijn stad waar ze gaat spelen. Ook op het podium, terwijl ze oog in oog staat met de volle zaal, is er geen houden meer aan de razende vaart waarmee de diep weggestopte beelden van ontmoetingen met getrouwde mannen, leraren en andere figuren met autoriteit aan de oppervlakte komen. Na de voorstelling volgt een terugrit met een mysterieuze taxichauffeur die Ada nog dieper doet afdalen in het verleden dat ze nooit echt onder ogen heeft willen zien.
Luister - Sacha Bronwasser
roman - identiteit - vriendschap - schuld - parijs - spannend
Dit wordt mijn boekenweek aankoop van 2023. Luister is de tweede roman van Sacha Bronwasser, een verhaal over Marie, een jonge student die na dramatische verwikkelingen met een docent een uitvlucht zoekt. Ze vertrekt naar Parijs om daar te gaan werken als au pair en probeert haar leven weer op te pakken en een verhaal te maken van alles wat haar is overkomen. Dit boek gaat over kijken en zien (en het verschil ertussen), grensoverschrijdend gedrag en over klasseverschillen. In de Volkskrant: ‘Zeldzaam, een boek dat je ‘gewoon lekker’ kunt lezen maar waar ook genoeg in zit om over na te denken.’ Zoals je in Parijs simpelweg je ogen kunt uitkijken, genietend van de schoonheid, maar ook kunt verdwalen, met een hoofd vol indrukken, je afvragend wat je nou allemaal hebt gezien.”
Nachtbloeiers - Ananda Serne
roman - debuut - slapen - verbinding - ijldroom
Dit boek werd me door meerdere mensen aangeraden. ‘Echt wat voor jou!’ Ik denk dat ze wel eens gelijk kunnen hebben als ik de flaptekst lees:
Nachtbloeiers is een fascinerende meditatie over de samenhang tussen natuur en de mens, tussen slaap en droom, tussen verankering en vrijheid. Eliza doet voor het Instituut voor Slapeloosheid in Noorwegen onderzoek naar de samenhang tussen insomnia en partnerkeuze. Als haar vriend hun relatie verbreekt, vraagt Eliza zich af wat ze nog in Noorwegen te zoeken heeft. Haar onderzoek loopt vast en in een slapeloze roes gaat Eliza op zoek naar een veilige haven, naar een persoon bij wie en een plek waar ze zich wél thuis voelt. Het brengt haar van Noorwegen naar Taiwan en terug. Overal waar ze komt merkt ze dat slapeloosheid de gemoederen bezighoudt: de een houdt een slaapdagboek bij, de ander zweert bij slaapdruppels. Elders ontwikkelt men straatlantaarns die daglicht nabootsen om de slapelozen tegemoet te komen. De ergste probleemgevallen worden zelfs van de straat geplukt door slaapwachters, en vervolgens opgenomen in speciale sluimerklinieken.
Het tuinfeest en andere verhalen - Katherine Mansfield
verhalen - schwob titel - klassieker - inlevingsvermogen
‘De enige schrijver op wie ik ooit jaloers ben geweest.’ – Virginia Woolf
Dát is nog eens een aanbeveling. Ik ben ook benieuwd naar het nawoord van Sanneke van Hassel bij deze heruitgegeven klassieker. Ze was een interessante vrouw, de Nieuw-Zeelandse Katherine Mansfield. Ze werd al tijdens haar leven geroemd om de sfeer die ze weet op te roepen in haar werk, haar taalgebruik en oog voor details. De vijftien verhalen in Het tuinfeest en andere verhalen verschillen sterk in lengte, toon en onderwerp. ‘Aan de baai’ is een levendige herinnering aan het familieleven, terwijl ‘Miss Brill’ een vlijmscherpe schets is van een onzekere vrouw die toevallig hoort hoe twee jonge geliefden minachtend over haar praten. Met uiterste precisie beschrijft Mansfield de gevoelens en gedachten van haar personages: mensen van elke leeftijd, uit alle rangen en standen van de samenleving. Haar verhalen zitten vol humor en mededogen.
Dolende zielen - Cecile Pin
roman - debuut - vluchtelingen - hartverscheurend - portret
Dit boek ligt in de loop van volgende week in de winkel. Het gaat over de moeizame tocht van Anh en haar broers. Op een avond, kort nadat de Amerikaanse troepen Vietnam hebben verlaten, vluchten ze weg uit hun dorp om een gevaarvolle bootreis naar Hongkong te ondernemen. Hun ouders en vier jongere broertjes en zusjes maken de oversteek iets na hen met een andere boot, maar na een paar weken wordt duidelijk dat zij de tocht niet hebben overleefd. Anh en haar broertjes staan er plotseling alleen voor, zonder thuis of familie. Ze zetten hun reis voort, komen terecht in opvangkampen, krijgen te maken met hervestigingsbureaus en worden door een speling van het lot opgenomen in het Engeland van Thatcher. Daar moeten ze op eigen kracht een nieuw bestaan zien op te bouwen, maar of dat lukt in een land dat niet bepaald op hen zit te wachten?
Zondag 16 april in Den Haag: Schwob Young Leesclub
Bier in de snookerclub van Waguih Ghali, uit het Engels vertaald door Paul Heijman
Een tijdloos portret van een sympathieke rebel in roerige tijden. Een boek over wat je verliest wanneer je je land verlaat.
Zondagochtend 16 april buigen we met onze Schwob Young leesclub opnieuw over een echte cultklassieker. Bier in de Snookerclub is de eerste en enige roman van Waguih Ghali. Het boek kwam uit 1964. Uit angst voor vervolging om zijn politieke opvattingen, bracht hij zijn leven in armoede door in Europees ballingschap.
Egypte in de jaren vijftig. Koning Faroek is kort geleden van de troon gestoten en president Nasser vaart nu de Nijl op en neer in diens luxe jacht. Zijn beloften van vrijheid en land voor de armen zijn op niets uitgelopen. Ram en Font, studenten die hun studie hebben verwaarloosd om mee te kunnen doen aan demonstraties gericht tegen Farouk en de Engelsen, brengen in Caïro hun tijd door in de snookerclub van Jamil, waar ze een pittig mengsel van bier, wodka en whisky drinken dat ze Bass noemen – ter nagedachtenis aan het Engelse bier dat in Egypte niet langer verkrijgbaar is. Voor Ram, de hoofdpersoon, is gokken belangrijker dan politiek. Zijn spitse geest, zijn ironische kijk op de zaken en zijn genadeloze zelfkritiek vormen een pantser tegen een wereld van hypocrisie - en tegelijkertijd zijn gevangenis.
Doe je mee met de Schwob Young leesclub? Meld je aan via een mail naar info@boekencurator.nl
Zondag 16 april, bij Colette in Den Haag, 11.00 - 12.30
Er is plek voor 15 deelnemers van maximaal 35 jaar
Deelname is gratis, ik zorg voor bij het boek passende koekjes
Heb je vragen? Eerste keer een leesclub en wil je weten wat je kunt verwachten? Stuur me een bericht.
Vragen? Stuur me een mail.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Dit zijn de 6 kandidaten op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2023.
Overnachten in een bibliotheek? Het kan!
Tussen twee haakjes, ik ben De zeven zussen aan het lezen. Jawel! Ik ben in april te gast in een podcast over de boekenreeks. Wat ik er tot dusver van vind? Dat bewaar ik nog even voor de uitzending. Later meer dus.
Ik hoor positieve geluiden over de serie-versie van Daisy Jones & The Six. Ik ga vanavond de eerste aflevering kijken.