Boekencurator nieuwsbrief #43
Over de poëzieleesclub, waar je je voor kunt aanmelden! Verder vier boekentips en ook nog iets over een model dat op 414 boekcovers staat.
Zoals jullie waarschijnlijk weten organiseer ik graag leesclubs, online en fysiek in Den Haag. Samen napraten over een roman levert me elke keer weer veel op. De ervaringen van anderen verrijken die van mezelf. Maar ook: het is altijd gewoon heel gezellig, andere lezers ontmoeten.
De laatste tijd ben ik steeds meer poëzie gaan lezen, vaak omdat ik bij een evenement een dichter hoorde voordragen en dacht: wauw! Eenmaal thuis met een bundel op de bank, vind ik het soms lastig: lees je zo’n bundel achter elkaar door? Begrijp ik dit gedicht? Ik heb het idee dat er veel te ontdekken valt, maar in mijn eentje voelt het soms ook een beetje als aanmodderen. Ik dacht: tijd voor een poëzieleesclub! Goed idee toch?
Toen ik me oriënteerde op mogelijke bundels, bedacht ik: live poëzie is echt geweldig, dus wat als ik de leesclubs laat aansluiten op zo’n evenement? Het Rotterdamse festival Poetry International vind dit ook een goed plan en zo is in samenwerking een mooi leesclub-programma ontstaan. Hieronder lees je alle details. Doe je mee? Ik verheug me er nu al op elkaar te zien op het festival. Voorheen ging ik vaak alleen naar dit soort evenementen, maar samen lijkt me zoveel leuker.
Tenslotte nog een belangrijke mededeling: Je hebt geen ervaring met poëzie nodig om mee te kunnen doen!
Verder ook nog in deze nieuwbrief: boekentips en boekennieuws. Veel leesplezier!
Blij met deze nieuwbrief? Stuur hem door naar iemand die ook gek op lezen is.
Nog geen abonnee? Klik hieronder.
Poëzieleesclub: drie keer online én een bezoek aan Poetry International
Zin om samen met mij een paar poeziebundels te lezen en erover door te praten? Dat gaan we doen! We zien elkaar eerst drie keer online tijdens de leesclubavonden. Tijdens het festival Poetry International in Rotterdam horen we de dichters die we gelezen hebben live voordragen. Gedurende het traject houden we als groep contact via een privé online omgeving (Discord). Ik ben je gids, zorg voor context, verdieping en inspiratie tijdens het lezen en de leesclubs zelf.
Je hebt geen ervaring nodig met poëzie om mee te kunnen doen. Als je al wel graag veel poëzie leest: ook welkom natuurlijk!
Na afloop ben je heel wat poëzie en ervaring rijker, en heb je waarschijnlijk een aantal leesvrienden erbij. Daar drinken we een drankje op tijdens het festival. Doe je mee?
Het programma
Wo 29 maart, 20.00 - 21.30: Online Leesclub: Ester Naomi Perquin - Ongevraagd advies
Wo 26 april, 20.00 - 21.30: Online Leesclub: Ingmar Heytze - Met wat geluk
Wo 24 mei, 20.00 - 21.30: Online Leesclub: Ada Limón - The Hurting Kind
Za 10 juni: Bezoek Poetry International Festival (Tijden en programma volgt)
Kosten: 30 euro, dit is inclusief een kaartje voor het festival.
Vragen? Stuur me een mail.
Boekentips
De kleine Morrison - Neske Beks
non-fictie - toni morrison - zwart perspectief - kritisch denken
Ik heb 6 boeken van Toni Morrison in mijn favorieten-boekenkast staat, en dat is nog lang niet alles van deze geweldige, terechte Nobelprijswinnaar. Nu kan ik daar Neske Beks’ De kleine Morrison naast zetten. Beks biedt zowel nieuwe als ervaren Morrisonlezers een wegwijzer in haar oeuvre vanuit een Zwart perspectief. Ze introduceert Morrisons leven en werk en laat zien dat Morrison in alles wat ze doet uitnodigt tot zélf kritisch nadenken over taal, structuur, macht, gender, ras, recht en onrecht, Zwart-zijn, de witte blik en de betekenis van orale en geschreven verhalen. Je krijgt direct zin om een boek van Morrison op te pakken.
Loutering - Luuk Imhann
roman - mexico - frida kahlo - vader & zoon relatie
Ik ben net begonnen in dit boek, nog maar op pagina 48, maar ik ben al helemaal om. Zo’n boek dat je direct meeneemt in een andere wereld vol geweldige personages. Deze ga ik denk ik nog wel eens cadeau doen, want wie heeft er geen zin in een meeslepend avontuur in Mexico. Loutering gaat over Paco die in 1917 opgroeit zonder vader in het dorp van het communistische schilderspaar Frida Kahlo en Diego Rivera. Terwijl hij hen vol bewondering observeert, bedenkt hij een plan: om zijn vader te vinden zal hij zich opwerken tot de grootste Mexicaan die ooit leefde. Bookstagrammer Jonina las het al en schreef in haar post: ‘Het boek is heerlijk verhalend met allerlei lessen die achteraf geen lessen blijken te zijn en dan toch weer wel.’ Ik hou ervan.
Een mens valt uit Duitsland - Konrad Merz, vertaald door Lore Coutinho
roman - schwob titel - klassieker - vluchteling
Vorige week was ik met de Schwob Young Community op bezoek bij uitgeverij Cossee, waar Eva Cossee vol vuur vertelde over de boeken waar ze van houd, zoals deze splinternieuw uitgegeven klassieker. In 1933 vlucht een jonge Joodse student vanuit Duitsland naar Nederland. Hij werkt er zo hard dat zijn rug kromt, maar kan er geen bestaan opbouwen. Nooit zien de mensen hem als meer dan ‘de migrant’ of ‘de vluchteling’. Uit tragikomische dagboekaantekeningen en nuchtere brieven ontstaat een kraakhelder beeld van een mens die – wanneer de menselijkheid uit zijn land verdwijnt – uit Duitsland valt. Konrad Merz’ debuut uit 1936 beschrijft een zwarte periode zonder ook maar ergens zwaarmoedig te zijn. Dit belooft wat.
Morgen en morgen en morgen - Gabrielle Zevin, vertaald door Gerda Baardman
roman - vriendschap - liefde en verlies - videogames
Twee vrienden raken elkaar na hun kindertijd uit het oog. In hun studententijd ontmoeten ze elkaar weer en ze gaan samen een videogame maken. De complexe dynamiek van hun relatie wordt verdrongen door de perfecte online werelden die ze samen met veel succes ontwerpen. Ik las dit boek afgelopen week uit. Nét toen ik dacht: waar gaat dit verhaal nu precies heen, kreeg ik een plotwending voor mijn kiezen. Iemand zei ergens online, en daar ben ik het wel mee eens: “It’s interesting, introspective, inclusive, and overall a really enjoyable read.”
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Roald Dahl, daar is al veel over gezegd afgelopen week. Ik vind het artikel van Joost de Vries in De Groene een aanrader: Een niet altijd even vriendelijke reus. En ook: de podcast over Dahl van Boeken FM.
Ik ben net zo’n Rachel Cusk fan als @reading.in.amsterdam, dus wij zitten in de zaal als ze op 12 maart wordt geïnterviewd door Niña Weijers!
Ik kan helemaal niets met deze ‘hunk’, maar was desondanks toch volledig geïntrigeerd door dit interview met een model dat op 414 (!) boekcovers staat.
Intussen heb ik even overwogen om te stoppen met ondernemen, wat maakt dat ik klikte op een lijstje met boekentips over het kantoorleven. Nu heb ik een boek van Muriel Spark in mijn winkelmandje. Zo gaan die dingen! Uitgevers kijken jullie mee, hier zitten wat kandidaten bij voor een heruitgave.