Boekencurator nieuwsbrief #40
Een online leesclub over Hine, boeken over wandelen en koken. Plus een portret van een boekwinkel uit het land waar wereldwijd het meest wordt gelezen.
Hallo lezers!
Vanmorgen heb ik een paar nieuwe wandelschoenen gekocht, van die echte. In de winkel mocht ik over een parcours lopen met keien en hellinkjes om te kijken of mijn voeten er lekker stevig in bleven zitten terwijl mijn tenen nog wel konden wiebelen. Ik kreeg eerst een paar aan met het merk in mintgroene letters groot op de zijkant, spuuglelijk! Toen ik zei ‘ik vind ze niet zo mooi’, keek de verkoopster me volstrekt ongewogen aan en zei ‘dan ga je er maar mee door de modder lopen’. Gelukkig voor mij zat een iets minder lelijk paar heerlijk en denk ik dat ik er weer heel wat jaren tegenaan kan. Ik wil eigenlijk geen afscheid nemen van mijn vorige paar schoenen, ze hebben me naar zoveel fijne plekken gebracht, twintig jaar lang! Nu denken jullie misschien dat ik een ontzettend sportief ben, maar dat valt wel mee. Voor mij is een route van 10 tot 15 kilometer een flinke wandeling. Toch wil ik mezelf met deze schoenen gaan uitdagen, meer, langer en regelmatiger gaan wandelen en uiteindelijk een grote meerdaagse tocht maken. Dat lijkt me wel wat! En ik ben niet de enige, want het aantal wandelaars groeit nog steeds. Niet zo gek dat er zoveel boeken zijn die over wandelen gaan. Zo ligt volgende week een nieuw vertaald boek van Robert Macfarlane in de winkels waarin hij in ruim 400 pagina’s het verband tussen paden, wandelen en de verbeelding onderzoekt.
Kortom, in deze nieuwbrief een uiteenlopende mix boekentips (een kookboek!) en ook eindelijk weer eens een online leesclub.
Online leesclub! Maandag 28 november: Hine van Lotte Kok
Deze roman neemt je mee het bos in. Niet zomaar een bos, want het is diep, duister en verwarrend. Maar lieve lezer, als je dicht bij hoofdpersonage Hine blijft, dan ben je veilig, beloofd!
Lotte Kok vertelde onlangs over haar roman aan tafel bij Brommer op Zee. Kijk hier het fragment terug.
Ooit klopte alles. Ooit woonde Hine met haar moeder in een plaggenhutje, jaagden ze op everzwijnen, leefden ze schouder aan schouder. Nu klopt er niets meer. Hines moeder is weg. Haar dochter heeft ze naar verre familie gestuurd, waar het leven stijf en vreugdeloos is. Wanneer Hine veertien jaar is, krijgt ze te horen dat de persoon die het meest van haar houdt in het naastgelegen bos is. Maar iedereen die het bos betreedt, komt er nooit meer uit.
Zodra er een plaag uitbreekt, heeft Hine het gevoel dat ze geen andere keus meer heeft en ze rent het bos in. Daar is het nog duisterder dan verwacht. In deze moderne vertelling, vol magie en symboliek, probeert Hine stand te houden tegen het kwaad, tegen verleiding en zonde. Het enige wat ze overhoudt, is hoop. Hine doet waar klassieke verhalen al eeuwenlang in slagen: onze diepste angsten en verleidingen blootleggen.
Dit is écht een boek waar je over wil napraten. Doe je mee met de online leesclub? Meld je aan via een mail naar info@boekencurator.nl
Maandag 28 november, online, 20.00 - 21.30
Er is plek voor 15 deelnemers
Een bijdrage achteraf is welkom!
Heb je vragen? Eerste keer een leesclub en wil je weten wat je kunt verwachten? Stuur me een bericht.
Boekentips
De oude wegen - Robert Macfarlane
non-fictie - wandelen - verbeelding - vanaf 8 november in de boekwinkels
In De oude wegen onderzoekt Robert Macfarlane het verband tussen paden, wandelen en de verbeelding. Hij legde zelf ontelbaar veel kilometers af voor dit boek, op zoek naar oude wegen en het verleden. Wat hij allemaal tegenkwam: de geesten en de stemmen die op oude paden rondwaren, de verhalen die ze in zich dragen en vertellen, pelgrimages en erfvredebreuk, gezongen routes en degenen die ze zingen. Bovenal gaat dit boek over de mens en zijn omgeving: over lopen als een verkenning van het innerlijk en over de subtiele manier waarop we zijn gevormd door de landschappen waar we ons doorheen begeven.
De diepst verborgen herinnering van de mens - Mohamed Mbougar Sarr
roman - winnaar Franse Prix Goncourt - schrijversschap - labyrintisch
Een klepper van een roman met een groots verhaal, wie houd er niet van! Ik ben op pagina 47. In recensies wordt het boek omschreven als een labyrintisch meesterwerk en een liefdesverklaring aan de literatuur. Het verhaal gaat over allerlei personages die in verschillende tijden en op meerdere continenten met hart en ziel op zoek zijn naar T.C. Elimane, de (fictieve) auteur van een meesterwerk, Het labyrint der onmenselijkheid. Het boek is bijna niet te meer vinden, de auteur sleepte er een grote prijs mee in de wacht maar werd van plagiaat beschuldigd en verdween spoorloos.
Deze verdwenen schrijver heeft trouwens ook in werkelijkheid bestaan, hij heette hij Yambo Ouologuem, en kreeg hij in 1968 de Prix Renaudot. Mohamed Mbougar Sarr deed tijdens zijn studie onderzoek naar hem, en dat leidde uiteindelijk tot deze roman.
No waste groenten - Sophie Gordon
non-fictie, kookboek, duurzaamheid
Nog altijd verspillen we te veel voedsel. Ik maak me er ook wel eens schuldig aan. Iets te enthousiast op de markt ingekocht en dan vergeten dat ik eigenlijk niet elke avond thuis ben om te koken. Dit kookboek staat vol tips hoe je goed gebruik kunt maken van groenten. Wat vooral slim is: koop wat er in het seizoen is, dan heb je de beste kwaliteit en vaak ook de voordeligste prijs. Dit kookboek is ingedeeld in 6 seizoenen en dat geeft veel inspiratie voor je gaat inkopen. Maar alle besparingstips daargelaten, het boek staat vooral vol goede recepten. Ik heb gevulde pompoen met zwarte rijst gemaakt en ik vond het een kerstdiner-voor-vegans-waardig gerecht, terwijl het geen ingewikkeld recept was. Een winnaar, dit kookboek.
Ik maak deze nieuwbrieven met liefde voor iedereen die graag leest. Gewoon gratis. Je helpt me enorm door abonnee te zijn en deze nieuwsbrief door te sturen naar iemand die ook van boeken houdt. Nog geen abonnee? Klik hieronder en veel leesplezier.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Wist je dat George Orwell’s geweldige eerste boek is gebaseerd op zijn ervaringen als zwerver en bohémien tussen 1927 en 1932? Down and Out in Paris and London (Aan de grond in London en Parijs) kun je vanaf nu tot aan kerst lezen in kleine dagelijkse stukjes via deze nieuwsbrief.
Het land waar het meest wordt gelezen is: India! Blossom Book House in Bangalore draait als een tierelier: ‘we survived through the rise of online retail and the pandemic by giving bibliophiles what they love: a place to browse a carefully curated collection of unique books.’
De belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied is gered! Even leek het einde van De Grote Poëzieprijs in zicht, maar er is een nieuwe sponsor gevonden, gelukkig maar.
Over mooie poëzie gesproken, luister naar Nisrine Mbarki: