Boekencurator nieuwsbrief #38
Boekentips vanuit IJsland! Een wonderlijk verhaal gebaseerd op een Nederlandse sage, een boek over creativiteit, een graphic novel, plus nog iets over dark academy boeken.
Hallo lezers,
Terwijl ik dit schrijf zit ik aan de keukentafel van de schapenboederij van Einar en Freyja in IJsland waar ik deze week verblijf. Ergens in het noorden staat deze boerderij samen met nog twee andere huizen, een grote schuur en een heel klein kerkje. Het is een groen dal omgeven door gigantische steile bergen, 400 meter hoog. Ik zat een poos vanuit de woonkamer naar de bergen te kijken toen ik me realiseerde dat de witte en zwarte stipjes erop bewogen: schapen, helemaal bovenin! Ze blijven hele zomers in de bergen. Wist je trouwens dat schapen staand slapen? En maar zo’n 4 uur per dag? Geweldig vind ik dat, hoe ze daar hoog staan te grazen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Zelf klom ik vorige week een vulkaan op. Het was maar 100 meter maar wel recht omhoog (20% stijging) terwijl de ondergrond bestond uit alleen maar kleine losse steentjes die bij elke stap onder je voeten wegrolden. Het was een beetje alsof je door een reuze-kattenbak ploegde. Ik hou erg van wandelen maar altijd die top willen beklimmen zit dan weer niet zo in me. Hoezo is die top het enige wat telt? Waarom is dat het mooiste punt? Ik zie nu al zoveel! Evengoed kwam ik die middag op de top en ja, het uitzicht was adembenemend.
In een totaal andere omgeving zijn en daar de tijd voor kunnen nemen is een enorme luxe. Ik voel de stress met de dag zakken en daar komt steeds meer ruimte voor in de plaats. Opgaan in wat ik zie, mijn aandacht volgen. Natuurlijk lees ik ook veel. In deze nieuwbrief een selectie tips: Een wonderlijk verhaal gebaseerd op een Nederlandse sage, een boek over creativiteit, een graphic novel en natuurlijk boeken over en uit IJsland.
Veel leesplezier!
Ben jij nu een boek aan het lezen waar je echt helemaal weg van bent? Of wil je iets anders vragen of delen? Stuur me een berichtje via info@boekencurator.nl
Boekentips!
Hine - Lotte Kok
roman, hervertelling, gebaseerd op een Nederlandse Sage, magisch
Hine is een waarachtig en zeer wonderlijk verhaal over onze diepste angsten en verleiding, geïnspireerd door de Nederlandse sage Mariken van Nimwegen. Ik mocht alvast vooruitlezen en wauw, ik was echt in vervoering van dit duistere maar oh zo hoopvol sprookje. Het is een absolute aanrader voor iedereen die heeft genoten van boeken als Hamnet en Circe. Je moet alleen nog even wachten tot 18 oktober, vanaf dan ligt het in de winkels. Over het verhaal:
Ooit klopte alles. Ooit woonde Hine met haar moeder in een plaggenhutje, jaagden ze op everzwijnen, leefden ze schouder aan schouder. Sinds Hine’s moeder ineens vertrok, klopt er niets meer. Hine probeert haar draai te vinden bij famillie, maar het stijve en vreugdeloze leven beklemt haar en de enige uitweg is het bos in. Maar iedereen die het bos betreedt, komt er nooit meer uit.
Zodra er een plaag uitbreekt, heeft Hine het gevoel dat ze geen andere keus meer heeft en ze rent het bos in. Daar is het nog duisterder dan verwacht. In deze moderne vertelling, vol magie en symboliek, probeert Hine stand te houden tegen het kwaad, tegen verleiding en zonde. Het enige wat ze overhoudt, is hoop.
Je weg in de wereld - Julia Cameron
non-fictie, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling
Julia Cameron werd beroemd met haar boek The Artist’s Way, een handleiding voor het ontwikkelen van je creativiteit. Het vervolg is nu ook in een Nederlandse vertaling verkrijgbaar en heet ‘Je weg in de wereld’. Cameron gelooft dat de mens per definitie een creatief wezen is. Ik denk dat ze gelijk heeft. Het is een belangrijk onderdeel van je vrolijke en eigenzinnige zelf, ook als je daar niet je beroep van wilt maken. Deze belangrijke uitlaatklep is iets om te koesteren, evengoed raken we het al snel kwijt in de waan van alledag. Dit boek staat vol strategieën en technieken om door je creatieve blokkades te breken. Het taalgebruik leidde me soms wat af, Cameron is een spiritueel en gelovig mens en ze heeft het vaak over de ‘Grote Schepper’ waardoor het voor mij qua taal soms wat té episch gaat klinken. Maar alle scepsis op een stokje, ze raakte me zeker en ik heb driftig aantekeningen gemaakt tijdens het lezen. Zo zegt ze bijvoorbeeld dat door creatief te zijn, je in actie komt en de en de wereld jouw perspectief laat zien. Je verandert daarmee de wereld, verrijkt het, in plaats van dat jij je aan de wereld aanpast. Kortom, wil je je creativiteit een extra vonk geven? Je zelfvertrouwen vergroten en identiteit verder ontdekken? Dan is dit een handboek om er nog regelmatig bij te pakken.
The Five Lives of Hilma af Klint - Philipp Deines
Graphic Novel, kunst, biografie
Ik vind biografieën geweldig, maar in alle eerlijkheid: het zijn vaak van die dikke pillen waar ik niet aan toe kom. Mijn tip: lees een graphic novel biografie! Er zijn er aardig wat, zoals het nieuwe ‘The Five Lives of Hilma af Klint’ die ik binnenkort ga lezen. Hilma af Klint (1862-1944) was een pionier van de abstractie kunst uit Zweden. Haar werk werd pas na haar dood herontdekt en werd enorm populair. Ze droeg graag zwart en was geïnteresseerd in wetenschap en het occulte, heel ‘dark academia’! (Onderin deze nieuwbrief meer hierover.) Deze Graphic Novel is het debuut van de Berlijnse kunstenaar Philipp Deines. In 5 hoofdstukken laat hij belangrijke momenten die het leven en de carrière van af Klint richting gaven zien. Een verhaal over haar doorzettingsvermogen en haar visie. Hij werkte samen met de schrijver Julia Voss, die al eerder een biografie over Hilma af Klint publiceerde. Wil je nu al meer weten over deze kunstenaar? Hieronder een kort college van 15 minuten:
Onafhankelijke mensen - Halldór Laxness
Klassieker, nobelprijswinnaar, IJsland, schapen, dikke pil
Winter IJsland en/of Wij capabelen - Laura Broekhuysen
Persoonlijk verslag, emigratie, IJsland, poëzie
Ook zin in IJsland, maar zit een reis er nu nog even niet in? Dan kun je dé klassieker Onafhankelijke mensen van nobelprijswinnaar Halldór Laxness lezen. Ik ben er net in begonnen en geniet enorm van de zinnen en taal, zo mooi! Mocht je nieuwsgierig zijn of het wat voor je is, lees dan de eerste twee hoofdstuken (14 pagina’s) en dan weet je genoeg. Het verhaal gaat over de IJslandse schapenboer Bjart van het Zomerhuis die tegen de stroom in zijn zelfstandigheid wil handhaven. Na achttien jaar in dienst te hebben gewerkt, wil hij niets liever dan zijn eigen kudde schapen hoeden. Alles zet hij daarvoor op het spel, zelfs zijn eigen bestaan en dat van zijn naasten.
Denk je, 600 pagina’s, dat is me net iets téveel IJsland, dan zou je ook Winter-IJsland van Laura Broekhuysen kunnen lezen. Ze trouwde met een IJslandse man en emigreerde. In 131 pagina’s vertelt ze over haar eerste jaar wonen in een verlaten (mooi!) fjord. Ze woont er inmiddels al jaren en onlangs is haar poeziedebuut verschenen, Wij capabelen. Ook een aanrader!
Ik maak deze nieuwbrieven met liefde voor iedereen die graag leest. Gewoon gratis. Je helpt me enorm door abonnee te zijn en deze nieuwsbrief door te sturen naar iemand die ook van boeken houdt, dat kan gewoon met de forwardknop in je emailprogramma. Nog geen abonnee? Klik hieronder en veel leesplezier.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Het manifest Optimistische Woede van het schrijverscollectief Fixdit verschijnt op 25 september. Elf vrouwelijke schrijvers (Oa Manon Uphoff, Annelies Verbeke en meer geweldige schrijvers) zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering. De komende tijd touren ze door Nederland en België!
Dit hartverwarmend interview met schrijver Ocean Vuong, over docentschap, creativiteit, kwetsbaarheid en queer zijn. Neem hier de tijd voor, zet het youtube bijvoorbeeld aan bij wijze van podcast tijdens een wandeling.
Boeken over boekwinkels, dat zijn extra leuke boeken. Lees dit artikel van Katja de Bruin vol tips.
Dark Academy? De term viel al eerder in deze nieuwsbrief en je ziet het waarschijnlijk ook op booktok en bookstagram voorbij komen. Wil je precies weten wat het wel en niet is? Mijn boekenvriendin Merel tipte deze heerlijke ultimate guide to dark academia books in haar Meer Meer nieuwbrief.
Ik krijg soms de vraag hoe iemand me een bedankje kan geven voor deze nieuwsbrief. Heel lief! Mocht je een donatie willen doen, dan kan dat via deze open tikkie. Voel je vrij!
Wat een heerlijke nieuwsbrief. Vooral de intro in IJsland<3 en ja de boeken natuurlijk ook.