Boekencurator nieuwsbrief #37
Tijd voor Bananamania! Een leesclub over Kitchen op zondag 16 oktober, plus het nieuwe boek van Maggie O’Farrell.
In deze nieuwbrief alles over de Schwob boeken van dit najaar. Schwob titels zijn vertaalde meesterwerken, boeken die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Het levensverhaal van een Colombiaanse kunstenares, het Tsjechische mysterie van het neergestortte vliegtuig of een onbekend pareltje van de welbekende Virginia Woolf. Steenvast boeken waar veel over na te praten valt.
Daarom start ik op zondag 16 oktober met een Schwob leesclub tussen de boekbergen van Colette in Den Haag over de everseller Kitchen van Banana Yoshimoto. Niet zonder risico, want misschien loop jij ook wel Bananamania op! Lees verderop meer over het boek en hoe je je kunt aanmelden.
Maar eerst nog even dit:
Hot new book! Afgelopen week zag ik ineens The Marriage Plot opduiken op Bookstagram. Eerder dan verwacht is de Engelse versie van het nieuwe boek van Maggie O’Farrell al in boekwinkels opgedoken. Ik ben razend benieuwd en velen met mij. Haar vorige roman Hamnet was een echte hit en ik heb goede herinneringen aan de leesclubs die ik over dit boek heb georganiseerd. Destijds deed ik aardig wat research naar O’Farrell en de vele boeken die ze al vóór Hamnet schreef. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ze als kind ernstig ziek is geweest en een jaar in het ziekenhuis doorbracht. Ik riep dus ook ‘Nee joh!’ toen ik las dat ze Covid heeft opgelopen aan het begin van de pandemie en opnieuw tijd in het ziekenhuis doorbracht. In een door haar geschreven artikel in The Guardian schrijft ze over deze periode en de revalidatie. Hoe ze in het begin nog geen potlood vast kon houden en hoe ze naar audioboeken luisterde, vooral het door haar zo geliefde boek Mrs Dalloway:
The novel keeps me company throughout the long night, and during the next day, when I am shunted from department to department. (…) When the neurologist tells me that, no, I haven’t had a stroke, that Covid appears to have reactivated the brain inflammation I experienced as a child, I think about Clarissa and her smothered anxiety about her heart, her ability to only admit to it in a throwaway aside about Big Ben. Perhaps we all develop methods to survive the knocks of significant illnesses, ways to pick ourselves up and face the next day and the next. Like a tree that grows around an iron railing, we absorb the difficult truths about our bodies and we carry on.
The neurologist says, with only slight uncertainty, that he’s sure I will recover and that rest is crucial. So I go home and quite literally crawl back into bed. Convalescence is an art I perfected at a young age. The key for me is books, books, and more books: pile them high beside your bed or on the sofa next to you; open, read, repeat. I can’t pretend to be good at the patience part of being a patient but lying still while reading comes naturally to me.
Gelukkig is ze inmiddels hersteld, al ging het langzaam. Nu is er dus dit boek waarin O’Farrell zich opnieuw heeft laten inspireren door historische feiten. Italië, 1558, Lucrezia is de dochter Cosimo de’ Medici, en wordt gedwongen te trouwen met Alfonso d’Este. Een jaar later is, als ze nog maar 16 is, is ze overleden. Waarschijnlijk vergiftigd. Maar wat is er nu gebeurd? De eerste recensies zeggen dat het een fabelachtige vertelling is met een verrassend eind waar de meningen over uiteen lopen.
I’m intrigued. Als je ‘m liever in het Nederlands leest, moet je nog even geduld hebben tot 18 oktober.
Leesclub: Kitchen van Banana Yoshimoto
Zondag 16 oktober 11.00 - 12.20 bij Colette in Den Haag
Toen Kitchen in 1988 in Japan verscheen stond de literaire wereld daar op zijn kop: het debuut van Banana Yoshimoto werd een megahit, is overladen met prijzen en stond meer dan een jaar onafgebroken in de bestsellerlijsten. Men sprak zelfs van ‘Bananamania’, zo geliefd was Kitchen onder Japanse lezers.
Het is een tijdloze roman in twee losstaande delen over rouw, opgroeien, de eenzaamheid van de grote stad, de liefde voor eten en een ode aan de meest troostrijke plek van elk huis: de keuken.
Bijna veertig jaar na de oorspronkelijke verschijning – en zestig drukken, twee verfilmingen en meer dan dertig vertalingen verder – vindt Kitchen nog altijd nieuwe lezers. Van het boek zijn wereldwijd al meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Maar: een Nederlandse vertaling was nog niet beschikbaar. Gelukkig besloot uitgever Das Mag daar iets aan te veranderen.
Banana Yoshimoto, de pennaam van Mahoko Yoshimoto, is een van de meest gelezen Japanse auteurs van de wereld. Haar debuut Kitchen verscheen in 1988, won vele prijzen en veroverde de hele wereld. Ze is nog steeds een van de meest geliefde schrijvers van Japan en heeft inmiddels een enorm oeuvre aan korte verhalen en romans opgebouwd. Ze koos het pseudoniem ‘Banana’ vanwege haar liefde voor de bananenbloem en omdat ze het genderneutraler vindt dan haar eigen naam.
Maarten Liebregts vertaalde eerder werk van Mieko Kawakami (Borsten en eitjes) en Toshikazu Kawaguchi (Voordat de koffie koud wordt). Hij liep stage bij de Nederlandse ambassade in Tokio, waar hij de liefde voor vertalen ontdekte.
Doe je mee? Ik zorg voor snacks! Mail naar info@boekencurator.nl. Er is plek voor 10 deelnemers en deelname is gratis. Je kunt gelijk de hele reeks meedoen (15 januari, 16 april en 16 juli) of eerst alleen deze editie uitproberen.
Meer nieuwe Schwob boeken
Berg van Ann Quin
‘Een man met de naam Berg, die hij veranderde in Greb, kwam in een badplaats met de bedoeling zijn vader te vermoorden…’ Zo begint het bedwelmende, humoristische verhaal over Allister Berg, die een kamer huurt naast die waar zijn vader en diens minnares logeren. In het hotel begint Berg de uitschakeling van zijn vader te beramen, hoewel dat niet helemaal loopt zoals hij voor ogen had. Ann Quin is een fascinerende schrijver, afgelopen week verscheen er nog een uitgebreid portret over haar in The New Yorker. Verkrijgbaar vanaf 21 september.
Een binnenplaats met gras van Maurice Gilliams
Het oeuvre van Maurice Gilliams (1900 - 1982) beslaat twaalfhonderd pagina’s proza, poëzie en essays. In zijn werk, dat sterk autobiografisch is, streefde Gilliams naar introspectie en zelfkennis. Met zijn poëzie, waarin het besef van vergankelijkheid voortdurend aanwezig is, inspireerde hij onder anderen Stefan Hertmans en Marieke Lucas Rijneveld. Deze mooie en representatieve bloemlezing is samengesteld door schrijver Leen Huet. Een hernieuwde kennismaking met een stilist pur sang. Net verschenen.
Het nauw van Ann Petry
In een provinciestad in Amerika in de jaren vijftig trotseren een jonge zwarte man en een rijke, witte erfgename met hun relatie de taboes van hun tijd. Link ging ooit een beloftevolle toekomst tegemoet, maar zijn ambitie strandde achter een bar. Camilo heeft de zwarte wijk van de stad opgezocht om uit de sleur van haar bevoorrechte leven te breken. Nadat het toeval hen heeft samengebracht, blijven de hartstochtelijk verliefde Link en Camilo elkaar ontmoeten. Net verschenen.
Uitroeien die beesten van Sven Lindqvist
Geobsedeerd door het beroemde citaat uit Joseph Conrads Heart of Darkness, ‘Uitroeien die beesten’, trekt schrijver Sven Lindqvist in de late twintigste eeuw door Centraal-Afrika. Zijn reiservaringen vervlecht hij in dit boek met een diep- gaand historisch onderzoek, waarbij hij op nietsontziende wijze blootlegt hoe het Europese imperialisme in de twee voorgaande eeuwen heeft huisgehouden op het Afrikaanse continent. Net verschenen.
Ik maak deze nieuwbrieven met liefde voor iedereen die graag leest. Gewoon gratis. Je helpt me enorm door abonnee te zijn en deze nieuwsbrief door te sturen naar iemand die ook van boeken houdt, dat kan gewoon met de forwardknop in je emailprogramma. Nog geen abonnee? Klik hieronder en veel leesplezier.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Nog een ‘hot new book’. In Vermogen van Hernan Diaz worden vier versies van een succesverhaal over een extreem vermogend echtpaar in het New York van de jaren ‘20 vakkundig uitgewerkt. Het belooft een smeuïge kaskraker over geld en vertrouwen te zijn waar velen niet over uitgepraat raken.
Zomergasten maar dan anders: Zomergeesten. Deze aflevering met uitgever Chris de Jong van Koppernik ben ik nu als podcast aan het luisteren.
Penguin komt met een nieuwe serie Clothbound Classics. Heel verleidelijk.
Even nazomeren met deze heerlijke foto’s van lezende mensen, hmmmm
Zal ik dan eindelijk Middlemarch lezen in mijn aankomende vakantie? In dit oudere interview met Salman Rushdie geeft hij schootvoetend toe dat hij dit boek niet eerder heeft kunnen uitlezen: ‘I know, I know. I’ll try again.’