Boekencurator nieuwsbrief #36
Speciale editie! Dit zijn dé nieuwe boeken die je komend najaar wil lezen.
Vier keer per jaar komen alle uitgeverijen met hun ‘aanbieding’, een brochure voor boekwinkels met daarin de vele boeken die uitgegeven worden in het komende kwartaal. Ik vind het heerlijk om die brochures helemaal uit te pluizen en trends te ontdekken. Zo zal het je niets verbazen dat er in het najaar een stroom boeken van Oekraïense schrijvers verschijnt. Hoewel de aanleiding wat wrang is, is het natuurlijk geweldig dat we het literaire talent uit dit land nu kunnen ontdekken. Verder signaleer ik ook aardig wat romans waarin de covid pandemie een (bij-)rol speelt, net als het klimaat. De stroom aan herontdekte schrijvers en klassiekers die bijdragen aan een rijker, diverser leesaanbod lijkt ook nog lang niet opgedroogd. Gelukkig maar!
Wat ik nog niet zoveel zie, maar wat ik wel steeds meer verwacht zijn epische romans die alle genres overstijgen: de alles-in-één roman. Denk aan Hanya Yanagihara’s Naar het paradijs en Zee van rust van Emily St. John Mandel. Deze boeken zijn een reflectie op een wereld die enorm complex is en waarin we met een veelvoud van problemen worden geconfronteerd. Er is een narratief van honderden jaren nodig, met vaak ook een sprong naar de toekomst om dat alles nog te kunnen overzien. Interessant!
In deze nieuwbrief heb ik alle nieuwe boeken waarvan ik denk dat ze zeer de moeite waard zijn verzameld, het zijn er maar liefst 34! Van een spannende roman, een veelbelovend debuut tot een poëziebundel. Daar zit vast iets voor je bij.
Ik maak deze nieuwbrieven met liefde voor iedereen die graag leest. Gewoon gratis. Je helpt me enorm door abonnee te zijn en deze nieuwsbrief door te sturen naar iemand die ook van boeken houdt, dat kan gewoon met de forwardknop in je emailprogramma. Nog geen abonnee? Klik hieronder en veel leesplezier.
Ben je er klaar voor? Hier zijn 34 boekentips voor dit najaar.
Lot - Bryan Washington
- Queer, opgroeien, je eigen weg vinden, community, favoriet van Obama en Max Porter
Een verhalenbundel rond een opgroeiende jongen van gemengde afkomst. Hij groeit op in Houston, Texas en ontdekt dat hij op mannen valt. Om hem heen barst de stad van energie, humor en kracht. Een stoet aan tumultueuze levens komt voorbij: een vrouw wier affaire een heel appartementencomplex beroert, een honkbalteam, jonge hosselaars, overlevenden van een orkaan en een lokale dealer die zich ontfermt over een tiener uit Guatemala. Lot gaat over de liefde en ons het verlangen naar een thuis. Verschijnt in oktober (ovb)
Markering - Fríða Ísberg
- vrijheid, prijswinnaar, debuut, Sally Rooney meets Naomi Alderman
IJsland leeft toe naar een nationaal referendum dat het land verdeelt. Wordt de empathietest, die inlevingsvermogen (of het gebrek daaraan) meet, verplicht ingevoerd om de samenleving veiliger en vredelievender te maken? Vetur, Ólafur, Tristan en Eyja worden elk op hun manier geconfronteerd met de grenzen van hun vrijheid terwijl ze navigeren door alledaagse verlangens en loyaliteiten. Verschijnt in oktober (ovb)
Sarah Moss - De val
- spannend, lichaam, beklemmend, compassie, vrijheid
In de schemer van een novemberavond in 2020 glipt Kate haar tuinhek uit en begint de klim heuvelopwaarts. Op de helft van een veertien dagen lange quarantaine kan ze niet meer: de bedompte lucht in haar kleine huisje, de lockdown wordt haar te veel. Kate, die alleen maar een korte wandeling in haar eentje had willen maken – even frisse lucht – komt ten val en raakt ernstig gewond. Wat begon als een stiekem uitje mondt uit in een regelrechte reddingsoperatie in de bergen… Met ijzingwekkende spanning, scherpzinnige humor en wijsheid plaatst De val kritische vraagtekens bij hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is komen te zien, en hoe die er voorheen uitzag. Verschijnt in oktober (ovb)
Zij voor mij - Fleur Pierets
- Queer, roadtrip, geïnspireerd door de klassieker Carol, kunstenaarsschap, ruimte innemen
Is een een schrijvende vrouw, een lesbische vrouw, het aan zichzelf verplicht om ook over deze thema’s te schrijven? Fleur Pierets gaat op pad met het boek Carol van Patricia Highsmith – de eerste roman over een vrouwenliefde met een relatief goed einde – als leidraad. Ze volgt de route en de plaatsen die Carol en Therese tijdens hun geheime roadtrip door het midwesten hebben bezocht. Haar tocht leidt haar naar de hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur, naar een mogelijk nieuwe liefde en naar een kluwen van polyamorische kunstenaars, tot ze tegen haar eigen vooroordelen aanloopt en moet beslissen of ze aankomst en vertrek laat samenvallen. Verschijnt in november (ovb)
Geloven in het wild - Nastassja Martin
- waargebeurd, animisme, lichaam, transformatie, voor fans van Beer van Marian Engel
Antropoloog Nastassja heeft een bijna fatale ontmoeting met een beer op de flanken van een vulkaan in Kamtsjatka. Ze sloeg alle waarschuwingen van de lokale bevolking in de wind tijdens haar veldonderzoek naar de animistische cultuur die ze onderzoekt. Wat volgt is een lang revalidatieproces waarvan de allerlaatste stap is: weer terug die natuur in. Over de uiterste grenzen van het mens zijn: Angst, pijn, uithoudingsvermogen en zelftransformatie. Verschijnt in oktober (ovb)
Het tuinfeest en andere verhalen - Katherine Mansfield
- klassieker, heruitgave, verhalen, natuurbeschrijvingen, humor
‘De enige schrijver op wie ik ooit jaloers ben geweest’ - Virginia Woolf. In deze bundel staan 15 verhalen die erg verschillend zijn, zowel in lengte als toon en onderwerp. 'Aan de baai' is een levendige herinnering aan het familieleven, terwijl 'Miss Brill' een vlijmscherpe schets is van een onzekere vrouw die toevallig hoort hoe twee jonge geliefden minachtend over haar praten. Mansfield schrijft haar verhalen in een zuivere, heldere taal, waarmee ze met uiterste precisie de gevoelens en gedachten weergeeft van haar personages: mensen van elke leeftijd, uit alle rangen en standen van de samenleving. Verschijnt in januari (ovb)
Kijk ons dansen - Leïla Slimani
- Marokko, gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis, voor fans van Ferrante
Marokko, 1968: Amine heeft zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend boerenbedrijf. Hij en zijn vrouw Mathilde behoren nu tot een nieuwe bourgeoisie. Ze leggen zelfs een zwembad aan, om deze nieuwe status kracht bij te zetten. Maar hun zoon Selim heeft helemaal geen zin om de boerderij over te nemen en vlucht naar het hippieparadijs Essouira. Dochter Aïsha wordt gynaecologe en trouwt met een idealistische economiestudent. Ze geloven in een maakbare toekomst, maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime... Verschijnt in oktober (ovb)
Pose. Over hoe we kijken en wie we spelen - Basje Boer
- non-fictie, kijken, film, kunst, stereotypen, vrouwenrollen.
We leven, merkte Joan Didion al op, in onze verhalen. We maken de werkelijkheid kloppend – of aantrekkelijk, of smeuïg, of interessant – door die in te passen in narratieven. Maar als we het hebben over narratieven, hebben we het dan niet eigenlijk over clichés en stereotypen? Film, de kunstvorm die zo dicht tegen de werkelijkheid aan schuurt, geeft ons voorbeelden om naar te leven en rollen om te spelen. We spiegelen ons aan personages, dromen weg bij happy endings, laten ons overtuigen door het zwart-wit van goed en kwaad. Maar wat betekent het als de realiteit verstrikt raakt met verhalen? En wat betekent het voor een vrouw om zichzelf terug te zien in stereotiepe rollen – slachtoffer, godin of femme fatale? Verschijnt in november (ovb)
Booth - Karen Joy Fowler
- spannend, familiegeschiedenis van Lincolns moordenaar, genomineerd voor Booker Prize
Aan het begin van de negentiende eeuw verhuist de excentrieke Britse theateracteur Junius Booth met zijn vrouw naar Amerika. Hij is de pater familias, kostwinner en gevierd Shakespeare-acteur, maar hij is even instabiel als geniaal. Zijn kinderen groeien op in de aanloop naar de Amerikaanse burgeroorlog en de jongens worden net als hun vader acteur, wat de Booths tot een beroemde en toonaangevende theaterfamilie maakt. Maar achter de schermen beginnen schandalen, triomfen en rampen hun tol te eisen, met als ultiem dieptepunt de schokkende moord op Lincoln door de jongste zoon John. Een uiterst verrassend en meeslepend portret van een beruchte familie en een land in verandering. Verschijnt in september (ovb)
Bevrijdingsdag - George Saunders
- verhalenbundel, vrijheid, ethiek
George Saunders is terug, met negen nieuwe verhalen zoals alleen hij die kan schrijven: geestig, empathisch en buitengewoon origineel. Een grootvader schrijft een brief aan zijn kleinzoon vanuit een dystopische nabije toekomst. Een medewerker van een ondergronds pretpark met een hels thema stelt vraagtekens bij zijn realiteit. Een ouderpaar worstelt met een adequate reactie als hun zoontje iets overkomt. De personages van Saunders zetten aan tot denken over macht, ethiek en rechtvaardigheid in een bundel die zijn zijn status als de koning van het korte verhaal meer dan bevestigt. Verschijnt in oktober (ovb)
Nanopaarden megasteden - Annemarie Estor
- gedichten, winnaar van de Herman de Coninckprijs en de Jan Campertprijs
Al met al hebben we het goed voor elkaar. Toch? Onze wereld is compleet in kaart gebracht, getemd en vormgegeven. We lijken aan alles te hebben gedacht, maar in Nanopaarden megasteden vraagt Annemarie Estor zich af hoeveel we onderweg zijn vergeten en verloren. Weten we bijvoorbeeld nog wel dat onze kennis ooit als verwondering is begonnen? Of dat er sinds het begin van het bestaan überhaupt tijd is verstreken? Estor neemt de lezer mee naar plekken waar we liever niet meer komen en gaat de strijd aan met het idee dat alles beredeneerbaar is. Zo ontstaat een wonderlijk beeld van een wereld die we dachten te kennen. Verschijnt in oktober (ovb)
De Kuil - Laura van der Haar
- spannend, bos, geheimen, obsessies, onderstroom, natuur neemt wraak
Kasja en Lennart zijn al zo lang samen dat hun relatie gewoontjes is geworden. Alles is routine, en sinds het ongeluk van zijn zusje kan Lennart ook niet veel meer dan dat opbrengen. Ze is van 23 meter hoog uit een boom gevallen en ligt in coma. Een zelfmoordpoging, of toch niet. Lennart weet dat zij iets op het spoor was, iets onheilspellends in de bodem van het bos, tussen de wortels en het ondergrondse schimmelnetwerk. Terwijl Lennart verstrikt raakt in het web dat zijn zusje bijna fataal werd, verliest Katja zich in een vurige affaire met een projectontwikkelaar die in niets op Lennart lijkt. De kuil belooft een niet weg te leggen roman te zijn, de spanning loopt op tot de ijzingwekkende apotheose in het bos. Verschijnt in januari (ovb)
Het huwelijksportret - Maggie O’Farrell
- bookstagram favoriet, historische roman, Florence, kunstenaars, politiek spel
Florence, de jaren 1550. Lucrezia, derde dochter van de Groothertog, leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo. Ze is vrij om zich te vergapen aan de aanwezige schatten en de machinaties van de macht te observeren, maar bovenal: zich te wijden aan haar artistieke ambities. Dan sterft haar oudere zuster, aan de vooravond van haar huwelijk met de heerser van Ferrara. Plots komt Lucrezia in het middelpunt te staan: de Hertog aarzelt niet om dan maar om haar hand te vragen, en Lucrezia’s vader accepteert het verzoek even rap. Terwijl Lucrezia, gehuld in knellende gewaden, eindeloos poseert voor een portret dat de komende eeuwen moet trotseren, wordt één ding glashelder. In de ogen van het hof heeft ze maar één taak: het produceren van een erfgenaam die de Ferrara-dynastie kan schragen. En tot ze die missie heeft volbracht, is haar toekomst onzeker, hoe nobel haar afkomst ook is. Verschijnt in oktober (ovb)
Zij - Kay Dick
- klassieker, dystopisch, 160 pagina’s, kunst, censuur, voor fans van 1984
In een toekomstig Groot Brittannië is kunst in de verdrukking geraakt. Boeken worden in beslag genomen en de musea gezuiverd. Barbaarse hordes struinen het platteland af om kunstwerken te vernietigen - en iedereen die zich verzet. Dissidenten worden opgepakt, schrijvers, musici, maar ook vrijgezellen en kinderlozen. Als culturele vluchtelingen zoeken de overlevenden elkaar op om hun ambachten levend te houden, om te scheppen, lief te hebben en te herinneren. Verschijnt in november (ovb)
De maan schijnt feller in de metaverse - Merel van der Slobbe
- gedichten, internet, vervreemding, fluïditeit
In deze bundel verkent Merel van Slobbe intimiteit in het tijdperk van internet, popcultuur, metropolissen en virtual reality. Etherische avatars en verdwaalde realitysterren spoken door de gedichten. Steeds staan spanningen centraal: tussen intimiteit en vervreemding, lichamen en data, sensualiteit en kunstmatigheid, magie en machines. Tegelijkertijd wordt fluïditeit gevierd. Grenzen vervagen, zowel inhoudelijk als qua vorm: poëzie versmelt met proza en essayistiek, in een overvloed van tekst en beeld. Verschijnt in januari (ovb)
Hetze - Sasja Filipenko
- journalistiek, spannend, politiek, intrige, verraad, filmisch
Een journalist die te veel weet. Een zoon die zijn vader verraadt. Een oligarch die geen genade kent. Media die op bestelling iemands reputatie verpesten. De idealistische journalist Anton Kwint neemt het op tegen een oligarch, die op zijn beurt bevel geeft om met Kwint af te rekenen. De hetze begint. Volodja Slavin is een oligarch met politieke ambities. Wanneer de jonge journalist Anton Kwint onthult dat de zelfverklaarde patriot zijn fortuin in het buitenland heeft geparkeerd en dat zijn familie liever aan de Côte d’Azur verblijft dan in Rusland, zweert Slavin wraak. De stemmen van de jagers en de opgejaagde klinken: temporijk, onverbiddelijk, literair meesterlijk gecomponeerd – een roman dicht op de realiteit van een moedig criticus van Rusland en zijn geboorteland Belarus. Verschijnt in januari (ovb)
Zo hoog de zon stond - Simone Atangana Bekono
- gothic, unheimisch, kunstenaarschap, Brabant, vriendschap
Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit kwijt – door de vele wijn, de slapeloze zomernachten, Myrthes onvoorspelbare gedrag en die unheimische villa die een eigen wil lijkt te hebben en die weigert Sonny te laten vertrekken. Verschijnt in oktober (ovb)
Oerland - Thomas Halliday
- natuurgeschiedenis, andere kijk op de wereld
Zin in een epische reis diep in de geschiedenis van onze ecosystemen? Helemaal terug naar de prehistorie? Thomas Halliday wekt lang verdwenen werelden via fossielen tot leven: Van de mammoetsteppe in de ijstijd naar de weelderige regenwouden van het Antarctica in het Eoceen met zijn kolonies reuzenpinguïns, naar het Australië van het Ediacarium waar de maan veel meer roze was dan onze huidige maan. Deze verdwenen werelden lijken verzonnen, maar elke beschrijving ervan – of het nu de kleur is van het schild van een kever of het ritme van een pterosaurus in volle vlucht – is terug te vinden in fossielen. Onze wereld is wonderlijk, en dit wervelend geschreven boek helpt je dat levendig voor je te zien. Verschijnt in september (ovb)
Maud Martha - Gwendolyn Brooks
- Klassieker, opgroeien, rascisme, eerste zwarte schrijver die Pulitzer Prize won
‘Wat, wat, moet ik aan met al dit leven?’ Maud Martha Brown groeit als jong Zwart meisje op in het Chicago van de jaren 40. Ondanks de vervallen gebouwen en overgroeide tuinen heeft ze dromen: over New York, romantiek en haar toekomst. Ze bewondert paardenbloemen, leert koffiedrinken, wordt verliefd, koopt hoeden, haalt de ingewanden uit een kip en baart een kind. Haar lichter getinte man heeft ook dromen: over clubs, andere vrouwen en oorlog. In haar leven zijn vlagen van onverklaarbare haat onontkoombaar – een racistische uitlating van een verkoopster, de wreedheid van een kerstman in het winkelcentrum en dat ene bezoek aan de bioscoop. Verschijnt in januari (ovb)
Elena weet - Claudia Piñeiro
- lichaam, moeder-dochter, afhankelijkheid
Elena heeft parkinson, haar dagindeling en schaarse activiteiten hangen daardoor volledig af van de stipte momenten dat ze haar medicijnen inneemt – haar ledematen werken dan een paar uur beter mee en uit lange ervaring weet ze precies hoeveel tijd ze heeft en wat haar actieradius is. Isabel woont aan de andere kant van de stad en hoewel de reis door de stad een schier onmogelijke opgave is voor Elena, móet ze Isabel opzoeken, want zij is degene die kan aantonen dat Elena’s dochter Rita geen zelfmoord heeft gepleegd. Met een strop om haar nek hing ze aan de kerkklok. Rita, die haar verzorgde, die ook bij Elena bleef wonen toen ze haar eerste vriend kreeg. Verschijnt in augustus (ovb)
Met wat geluk - Ingmar Heytze
- gedichten, persoonlijk, leven, tumult
Met wat geluk is de twaalfde dichtbundel van Ingmar Heytze. Hij is de vijftig voorbij en tegen zijn zin voorzien van een leesbril. Oude huizen zijn verlaten en nieuwe weer betrokken. De dochters zijn uit de luiers. In de generatie opa’s en oma’s is het grote sterven begonnen, de wereld zucht onder oorlog, klimaatcrisis en de naweeën van een pandemie. Hoe houd je een acceptabel humeur onder zulke omstandigheden? Hoe ga je goed om met een leven waarin gewone dagen – er gaat immers niets boven een gewone dag – steeds schaarser lijken? Hoe maak je iets van je leven als het maar blijft veranderen, wat je ook doet of laat? Verschijnt in november (ovb)
De beesten - Gijs Wilbrink
- familie, opgroeien, debuut, achterhoek, motoren, nertsenfokkerijen, mysterie
‘Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem ’s nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.’ Zo begint De beesten, het romandebuut van Gijs Wilbrink. Het speelt zich af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motocross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg. Verschijnt in november (ovb)
Morgen en morgen en morgen - Gabrielle Zevin
- bestseller, voor fans van Max, Mischa en het Tet-offensief, vriendschap, gameindustrie
Op een ijskoude dag in zijn eerste jaar op Harvard stapt Sam Masur uit de metro en ziet Sadie Green. Hij roept haar naam. Even doet ze alsof ze hem niet hoort maar dan draait ze zich om. Het is het begin van een legendarische samenwerking. Sam en Sadie zijn nog geen vijfentwintig, ze zijn briljant, succesvol en beroemd vanwege hun gamedesigns. Maar dit zal ze niet beschermen tegen hun ambities of tegen de liefde. De filmrechten zijn verkocht! Verschijnt in januari (ovb)
De dood van Vivek Oji - Akwaeke Emezi
- Queer, gezien worden, familie, vriendschap
Op een middag, in een stad in het zuidoosten van Nigeria, opent een moeder haar voordeur en ontdekt het lichaam van haar zoon, gewikkeld in kleurrijke stof, aan haar voeten. Wat volgt is het tumultueuze, hartverscheurende verhaal van de strijd van een gezin om een kind te begrijpen wiens geest zowel zachtaardig als mysterieus is, wiens gedrag zowel teruggetrokken als flamboyant is. Opgevoed door een afwezige vader en een begripvolle maar overbezorgde moeder, lijdt Vivek aan desoriënterende black-outs. Osita, zijn zelfverzekerde, vrolijke neef wiens charme ook een beschermingsmechanisme blijkt, worstelt om Viveks drang naar verlossing te begrijpen. Wat is erger? Sterven of onzichtbaar leven? Verschijnt in november
De geschiedenis van het heelal in 21 sterren (en 3 bedriegers) - Giles Sparrow
- universum, sterrenkunde, geschiedenis, toegankelijk, kijken naar de wereld
Nieuwsgierig naar de wereld buiten onze aarde? Wanneer je op een heldere nacht omhoog kijkt, kun je duizenden sterren aan de hemel zien staan. Elke ster kent een eigen verhaal dat ons uitleg geeft over het ogenschijnlijk oneindige universum. In dit mooie boek beschrijft sterrenkundige Giles Sparrow de geschiedenis van het heelal, van het ontstaan tot de meest recente ontdekkingen en inzichten. Over zwarte gaten, supernova’s, witte dwergsterren en rode superreuzen; over bekende sterren als de Poolster en de zon. Ook handig, in dit boek staan wat aanwijzingen voor het sterrenkijken zelf. Verschijnt in novemver (ovb)
Hemellichamen - Sinéad Gleeson
- gedichten, essays, Iers, autobiografisch, lichaam, moederschap, experimenteel
In deze verzameling krachtige en gedurfde essays en gedichten beschrijft Sinéad Gleeson het verhaal van een leven dat niet op één manier te omvatten is. In een autobiografische schets voert ze ons mee door verschillende momenten in het beweeglijke leven van een Ierse vrouw wier lichaam door ziekte, gezondheid en moederschap gaat. Gleeson laat zien hoe zij haar draai in dit leven heeft gevonden door zich de connectie tussen de sterren, het universum en het lichaam te realiseren. Of het nu over kunst, ziekte, geesten of rouw gaat, Gleesons experimentele taalgebruik en oprechte stem helpen je op een originele manier de wereld om je heen beter te kunnen waarnemen en begrijpen. Is al verschenen, dit najaar ook in paperback
Gerber - Friedrich Torberg
- Klassieker, opgroeien, studeren, machtstrijd
Kurt Gerber is een begaafde student die op het punt staat zijn eindexamen af te leggen. Hij heeft een vak waar hij niet zo goed in is, en dat is wiskunde. De heerszuchtige en sadistische professor Kupfer kwelt hem er voortdurend mee. Kupfer geeft niet alleen wiskundeles, maar is ook de klassenleraar en gebruikt elke gelegenheid om de leerlingen te vernederen. Maar Gerber houdt zich niet alleen bezig met school: het is uit met zijn eerste liefde en zijn vader ligt op sterven. Gerber wil zijn vader niet teleurstellen en gaat de strijd aan met de oppermachtige professor Kupfer. Verschijnt in oktober (ovb)
Alles moet mooi zijn aan de mens - Sasha Marianna Salzmann
- politiek, generaties, onderdrukking, familiebanden, omwenteling
Hoe kan men ‘glorieus’ zijn in een land waar corruptie en onderdrukking heersen, waar alleen diegenen overleven die zich onderwerpen aan het regime? Hoe moet men deze ervaring te boven komen als er niet over gesproken wordt, zelfs niet na de emigratie en zelfs niet met de eigen dochter? In Alles moet mooi zijn aan de mens vertelt Sasha Marianna Salzmann over tijden van omwenteling, van de ‘vleesmolen-tijd’ van de perestrojka tot het huidige Duitsland; hoe systemen desintegreren en mensen worden meegesleurd in de maalstroom van gebeurtenissen. Salzmann volgt vier levens en traceert vol empathie en met grote intensiteit de onverbrekelijke verstrengeling van generaties, door tijd en ruimte heen. Verschijnt in oktober (ovb)
Pleegkind - Claire Keegan
- kort verhaal, verfilmd als The Quiet Girl, opgroeien, familiegeheim
Een klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is. Verschijnt in november (ovb)
Dat wij zongen
- Bundel, viering van Caraïbische schrijvers
Er is zoveel moois, belangrijks en prikkelends geschreven door Caraïbische schrijvers, hoogste tijd om die te (her)ontdekken en boven alles te koesteren. In samenwerking met Werkgroep Caraïbische Letteren is deze bloemlezing met daarin het werk van 20 auteurs ontstaan: vurige essays en fragmenten, samengesteld door Julien Ignacio, Raoul de Jong en Michiel van Kempen. Verschijnt in oktober (ovb)
Ziel, kom terug - Manon Uphoff
- verhalenbundel, intens, intrigerend
Of we nu lezen over de academica die op zoek gaat naar het geheim achter een prent en in een verlepte vissersplaats in contact komt met een octopus, over een meisje en haar twee broers in het barre Londen ten tijde van Thatcher, over het onaanzienlijke sterven van een veteraan die als een stier zelf naar de slachtplaats gaat, of over een jonge moeder die in pijnlijk zelfverkozen verbanning rond haar eigen woning zwerft – steeds draait het om bezieling. De personages verlangen naar de terugkeer van hun ziel of vrezen ze die voorgoed te hebben verloren. Verschijnt in januari (ovb)
De Prediker - Cor de Jong
- dorp, familiedrama, geloven, zwijgen, onverklaarbaar, wonder, wond
In Noord-Heijnen (een dorp met twee kerken, twee slagers en één kroeg, dat vooral uitnodigt tot dóórrijden) voltrekt zich een familiedrama. Als op een zondag na de kerkdienst de vier kinderen van het gezin Van Willigen met enkele vriendjes verstoppertje spelen, besluiten ze hun jongste broertje Nico in een kist met beddengoed op te sluiten. Wanneer de kist wordt geopend, leeft hij niet meer. Nog dezelfde dag komt de nieuwe predikant, een wat excentrieke man, die door de lokale bevolking ‘de prediker’ wordt genoemd, naar het gezin toe om de familieleden bij te staan in hun verdriet. En dan gebeurt er een wonder: tijdens zijn gebed komt Nico weer tot leven. Alles lijkt weer zoals het was en over het ongeluk en Het Wonder wordt niet meer gesproken. Maar langzamerhand wordt duidelijk dat er wel degelijk van alles veranderd is en dat niets ooit nog hetzelfde zal zijn. Iedereen staat voorgoed bij iemand in het krijt. Maar bij wie? Verschijnt in november (ovb)
Sunset industries - Jens Meijen
- gedichten, oorlog, Oekraïne, tumult, Europa, verbondenheid
In 2022 keerde oorlog terug naar Europa. We zagen hoe gewone burgers de gevolgen dragen van beslissingen die door anderen gemaakt worden. Het werd plots pijnlijk duidelijk dat het systeem waar wij de vruchten van plukken, ook dictaturen kan baren. Jens Meijen sprak met Oekraïeners, Russen en andere Europeanen over hun leven. Deze dichtbundel gaat over de ervaringen van gewone mensen in buitengewone tijden, over hoe de wereld in één klap op zijn kop kan staan. Het resultaat is een kroniek van een wervelende, intens verbonden wereld, een wereld waarin oorlog digitaal is en waarin geld, technologie en macht onlosmakelijk verbonden zijn. Sunset Industries volgt een bijzondere hond, een groepje onbekende mensen over heel Europa en een gefrustreerd algoritme. Een bundel over wat ons mens maakt, door alle tijden en omstandigheden heen. Verschijnt in januari (ovb)
Geheugen, geschiedenis, beschaving - Mira Feticu
- een lofzang op de bibliotheek
‘Dag mevrouw, hoe kan ik u helpen?’
‘Ik zoek een boek.’
(Stilte.)
Je zou willen zeggen: ‘Iedereen zoekt hier een boek,’ of: ‘U ook? Wat toevallig!’ Maar je houdt je in, niet iedereen heeft tijd voor een beetje humor.
‘Wat voor boek, mevrouw?’
(Nog steeds stilte.)
Je wacht rustig af, je steunt eerst op het ene been, vervolgens op het andere, maar niemand ziet dat, want de balie komt tot vlak onder je borsten. De vrouw lijkt verward. Of het is alleen jouw gevoel.
‘Een boek, maar ik weet niet of zulke boeken bestaan…’
Je knikt, je moedigt haar aan.
‘waarin staat hoe schadelijk sprookjes voor meisjes zijn.’
Je zou snel willen knikken, je leest af en toe dat de tijd van Barbies en prinsessen voorbij is, maar de vrouw is zo gespannen dat je je inhoudt.
‘Is er iets gebeurd?’
De vrouw loopt van de balie naar de voorste kasten en je volgt haar.
Ze verstopt zich bijna, je ziet alleen haar lange zwarte haren, maar haar woorden hoor je luid en te duidelijk: ‘Ik denk dat mijn kleindochter wordt misbruikt en niemand wil me geloven.’
Verschijnt in oktober (ovb)
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Ik ben nu over de helft van het eerste seizoen van Neil Gaiman’s Sandman (te zien op Netflix) en, ja ik ben enthousiast!
Op zondag 16 oktober organiseer ik de eerste Schwob leesclub bij Colette in Den Haag, in de volgende nieuwsbrief meer over welk boek we gaan lezen.
Komende zondag is Dichter des Vaderlands Lieke Marsman zomergast. Ze zegt: 'En iets waar ik zelf heel erg naar uitkijk is dat ik het over ufo’s wil hebben. Dat zullen mensen raar vinden maar dit is voor mij ook onderdeel van het feit dat ik niet oud ga worden.’
Tenslotte, nog wat zomerse leestips van voormalig president Barack Obama.