Boekencurator nieuwsbrief #32
Boeken over bomen en ook eentje over opgroeien in het bos. Plus nog stapels en stapels meer mooie boeken.
Hallo allemaal,
Fijn dat jullie mijn nieuwbrief weer lezen. Ik maak deze brieven graag en ik hoop dat ik jullie een beetje extra enthousiast maak om weer een volgend boek op te pakken. Mocht je trouwens een keertje met me mee willen lezen, meld je dan aan voor een van de leesclubs, online of in het echt, zoals op literatuurfestival Winternachten op zaterdagmiddag 18 juni. Het festival zelf is van 16-19 juni en ik heb er zin in om daar geweldige schrijvers live te horen en zien. Rachel Cusk bijvoorbeeld! Rebecca Solnit! Raoul de Jong! Mocht je gaan en nog wat Den Haag tips nodig hebben, dan roep je maar.
Ondertussen blijven de boeken zich hier in huis maar opstapelen, ligt het aan mij of is de de laatste tijd extra veel moois uitgekomen? Afwisselend verkeer ik in een staat van geluk (er is nog zoveel moois om te lezen!) en in een staat van milde paniek (er is nog zoveel moois om te lezen!!!). Toch vind ik het vooral fijn dat er in mijn boekenkast allemaal ongelezen appeltjes voor de dorst klaarstaan.
Gewoon eentje kiezen dan maar, en lekker lezen. Hmm!
Boekentips
Uitgelezen: Franse vlecht van Anne Tyler
Ik was eerder dit jaar in London en toen zag ik French Braid liggen van Anne Tyler. Op de cover prijsde Ali Smith het boek aan en toen dacht ik: als Ali Smith het zegt dan klopt dat vast. Wat ik nog niet wist is dat Anne Tyler al meer dan 20 romans schreef en miljoenen fans heeft. Dit boek is een famillieroman rond een moeder die liever kunstenaar dan zorgzame huisvrouw wil zijn. De Volkskrant gaf het 4 sterren: “Tylers werk is niet plotgedreven; je zou kunnen zeggen dat het verstrijken van de tijd haar plot is. Zo eenvoudig als dat klinkt, zo fraai en genuanceerd is de uitwerking ervan. De doodgewone levens die ze schetst, weet ze tegelijkertijd uitzonderlijk en exemplarisch te maken, met een scherp oog voor detail, gelardeerd met onderkoelde humor.”
Uitgelezen: Bast van Lucas de Waard
Heb je misschien zin om een apocalyptisch, sprookjesachtig coming of age-verhaal te lezen? Tuurlijk! Vervolgens dacht ik: even alleen de eerste 15 pagina’s lezen, vervolgens bleef ik lezen. Bast is een vlotte roman over het onalledaags gezinsleven van Mads en de jonge Gwen die in een diep, ondoordringbaar bos wonen. Bonuspunten voor de pratende kat die op een dag komt aanlopen.
Uitgelezen: Wormmaan van Mariken Heitman
Met Wormmaan won Mariken Heitman de Libris Literatuurprijs. Een roman met twee verhaallijnen over een eenling die nergens bij lijkt te passen. Ik denk al een week na over wat ik wil zeggen over dit boek, want ik heb gemengde gevoelens. Het ís inderdaad goed, maar het is ook echt een boek dat je uitdaagt, waar je je tanden in moet zetten. Ben je nieuwsgierig of het wat voor je is? Luister dan vooral de aflevering van Boeken FM over Wormmaan.
Geluisterd én gelezen: Conversations with friends van Sally Rooney
Dit boek lag al lang op me te wachten in de kast. Toen de serie werd aangekondigd dacht ik: dan is dit het moment om hem eindelijk te gaan lezen, en omdat ik de afgelopen twee weken weer vaker op de fiets zat heb ik gedeeltes als luisterboek geluisterd. Er is al zoveel over dit boek en al het werk van Sally Rooney gezegd en ik ben blij dat ik deze nu ook heb gelezen. Het is en blijft haar beste boek, als je het mij vraagt. Toch, ik weet niet of je dat herkent, maar haar wereld heeft een bepaalde sfeer waar ik ook niet echt graag lang in wil zitten, dus ik weet niet of ik de serie nu ook ga kijken. De trailer ziet er wel goed uit.
Nu aan het lezen: De bomen van A. Alberts
Ik ben nog maar op pagina 18 maar wat een heerlijk boek vol heerlijke taal. De bomen is het debuut van Alberts uit 1953. In het verhaal volg je de jongen Aart vanaf zijn kleutertijd tot aan zijn eerste studiejaar. Dit korte fragment op de binnenflap geeft een goed beeld: “Hij stond onder een boom, dicht bij de rand van het bos. Hij keek naar boven. Hij zag, dat de toppen van de bomen in de wind bewogen. Het was net, alsof ze met elkander stonden te praten. Hij vroeg hardop: Praten jullie nou? De bomen mompelden. Hij vroeg: Zijn jullie het geweest vannacht? De bomen knikten.”
Plus ook nog op stapel:
Met een beetje geluk komen deze boeken in een volgende nieuwbrief voorbij.
Heb je een boekentip voor mij? Of wil je meer weten over één van deze boeken in een Boekencurator podcastaflevering? Stuur me een bericht.
Leesclub
Maandag 4 juli: De overgang van Venus van Shirley Hazzard
Online, 20.00 – 21.30
Leesclubs zijn leuk! Beloofd! En je bent in goede handen, dus doe vooral mee met deze online editie over een klassieker uit de Australische literatuur. De overgang van Venus gaat over twee weeskinderen, de zussen Caroline en Grace Bell. Ze verlaten na de Tweede Wereldoorlog Australië om een nieuw leven te beginnen in Engeland. Caro is impulsief en stort zich in allerlei avonturen en relaties. Grace daarentegen is kalm en rustig. Door de decennia heen kruisen de paden van de zussen elkaar. Welke keuzes ze ook maken, en hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn, hun levens blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een meesterwerk, zeggen de critici, vinden wij dat ook?
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Nog even over bomen: je kunt hier luisteren naar een bos, waar ook ter wereld.
Een uitgebreide analyse over leesvaardigheid van jongeren in Nederland. Het staat er ronduit slecht voor en het ligt niet aan digitalisering.
Wist je dat de hoofdstad van Argentinië een van de steden is met de meeste boekwinkels per hoofd van de bevolking? Ook in de pandemie bloeiden de onafhankelijke boekwinkeltjes. “Bookstores just keep opening,” said Cecilia Fanti, who opened the Céspedes Libros bookstore in August 2017 and expanded it to a larger location three years later to keep up with demand.”
Kijktip: Sort of op NPO. Voor alle fans van Heartstopper, wat zeg ik: voor iedereen!
Nog een NPO kijktip (dank voor de reminder Paula!) een documentaire in twee delen over Renate Rubinstein.
Theatertip: De Poezieboys staan met Joost Oomen en Willie Darktrousers op de Parade met een voorstelling over een IJslandse dichter.