Een volle nieuwbrief deze keer, want er komen maarliefst drie nieuwe leesclubs aan! Vorige maand deed ik voor het eerst een ‘live’ leesclub in Den Haag en dat was zo leuk dat ik dit vaker ga doen, naast ook nog steeds online edities voor de mensen die verder weg wonen. Evengoed kan ik het wel aanraden om half juni eens naar Den Haag te komen voor de zomereditie van literatuurfestival Winternachten. Laat me weten als je er bent, dan toasten we op de literatuur.
Verder heb ik in mijn vakantie allemaal fijne boeken gelezen waar ik je graag meer over vertel. Dus, hopsakee, laten we de boeken in duiken.
Boekentips
Uitgelezen: Hebben en zijn van Dimitri Verhulst
Malodot krijgt een fataal auto-ongeluk maar tot zijn verbazing is hij niet ‘gewoon’ dood, maar bevindt hij zich in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven. Verbaasd loopt hij er rond tussen een kleurrijke cast. Hij bietst een sigaretje en staart naar zijn bord vol wormen in de eetzaal. Door de therapiesessies dringt het tot hem door dat hij aan de slag moet, want als het afkicken niet lukt, dan moet hij op exact dezelfde manier zijn hele bestaan opnieuw ondergaan. Deze allegorie van Verhulst werpt een humoristische en raadselachtige blik op de eindigheid. Toen ik het uit had wilde ik eigenlijk gelijk weer opnieuw beginnen, want wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal?
Uitgelezen: Buitenleven van Nina Polak
Schrijver Rivka en basketbalcoach Esse verlaten de stad en gaan in het noorden op het platteland wonen, midden tussen de maisvelden. De vrouwen doen hun best om te aarden en dat verloopt allesbehalve gladjes. Rivka zakt weg in een dip en Esse knapt juist op van de nieuwe omgeving. Maar de grootste invloed komt van Eva, een tv-psychiater en schrijver van zelfhulpboeken die in de buurt woont. Er ontvouwt zich een drama waar ik niets over zal verklappen, behalve dat ik het eens ben met de recensent in Trouw: ‘Dit boek vonkt en knettert.’
Geluisterd: Gesprekken met Opa van Raoul de Jong
Terwijl Raoul de Jong het verhaal van zijn Surinaamse voorouders in elkaar puzzelt voor zijn boek Jaguarman, takelt zijn Groningse opa Ep langzaam af. In veel opzichten zijn Raoul en zijn opa elkaars tegenpolen, maar dat blijkt niet veel uit te maken, als het er op aankomt. Gesprekken met opa is een warm universum vol levenslessen, liefde en grote en kleine sprookjes. De luisterboekversie is door Raoul de Jong zelf ingesproken; en hoe. Ik luisterde naar het ontroerende einde en huilde even mee met Raoul terwijl ik op de fiets zat en dwars door het drukke centrum fietste. Ik dacht: ‘Jullie zouden dit allemaal moeten horen!’
Om naar uit te kijken: De nichtjes van Aurora Venturini (verschijnt 5 juli)
Dit boek wordt aangeprezen als echt iets voor lezers van Clarice Lispector, Elena Ferrante en Tove Ditlevsen. Say no more! Ik dacht direct: die moet op de leesstapel. Schrijver Aurora Venturini brak op 85-jarige leeftijd door met dit boek. Zo zie je maar: te oud bestaat niet. Venturini woonde jarenlang in Parijs waar ze bevriend raakte met grootheden als Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Juliette Gréco en Albert Camus. Zelf bleef ze in de schaduw tot ze een literaire prijs won. De roman belooft een meeslepend en eigenzinnig verhaal te zijn over familie, geweld, de positie van vrouwen en het vinden van je eigen stem.
Heb jij een boekentip voor mij? Stuur me een bericht.
Leesclubs
Woensdag 8 juni: Veranderen: Methode van Édouard Louis
Leesclub in Grand café Utopie van 20.00 – 21.30 in Den Haag.
Édouard Louis wil ontsnappen aan zijn jeugd vol armoede, racisme en alcoholisme. In Methode: veranderen vertelt hij over hoe hij zijn kansarme geboortedorp achterlaat voor een nieuw leven op de middelbare school in Amiens, om daar vervolgens zijn beste vriendin in de steek te laten om toegang te krijgen tot de elite in Parijs. Maar nu, op het moment dat hij wereldwijd succesvol is, vraagt hij zich af of hij wel gelukkig is.
Zaterdag 18 juni: Home van Toni Morrison
Tijdens Winternachten festival van 15.00 – 16.30 bij Pip in Den Haag.
Het festivalthema van de aankomende editie van Winternachten, Whose House is This?, is tevens de eerste zin van Toni Morrisons grandioze roman Home. De roman verscheen in 2012 en gaat over een getraumatiseerde soldaat die in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit Korea terugkeert naar het racistische Amerika. Het oeuvre van Toni Morrison, in 1993 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur, onderzoekt de ervaringen van Amerikanen van kleur.
Maandag 4 juli: De overgang van Venus van Shirley Hazzard
Online leesclub van 20.00 – 21.30
De overgang van Venus gaat over twee weeskinderen, de zussen Caroline en Grace Bell. Ze verlaten na de Tweede Wereldoorlog Australië om een nieuw leven te beginnen in Engeland. Caro is impulsief en stort zich in allerlei avonturen en relaties. Grace daarentegen is kalm en rustig. Door de decennia heen kruisen de paden van de zussen elkaar. Welke keuzes ze ook maken, en hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn, hun levens blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een meesterwerk, zeggen de critici, vinden wij leesclubbers dat ook?
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Ook wel eens last van een post-book-blues?
Een school in South Dakota heeft 5 boeken verboden: Girl, Woman, Other van Bernardine Evaristo, The Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky, Fun Home: A Family Tragicomic van Alison Bechdel, How Beautiful We Were van Imbolo Mbue, en Dave Eggers’s The Circle. In een reactie biedt Eggers elke scholier die deze boeken wil lezen ze gratis aan.
Wat een fijne Libriswinnaar! Ik ben op pagina 45 van Mariken Heitman’s Wormmaan en ben geïntrigeerd. Zodra ik deze nieuwbrief heb verzonden, ga ik verder lezen.
Ook benieuwd naar: eind mei verschijnt De bomen van A. Alberts, voor het eerst een heruitgave van een klassieker van Das Mag.