Boekencurator nieuwsbrief #28
Twee evenementen rond Eva Meijer's Zee nu, een muur van boeken en de vraag: waarom zijn er zo weinig boeken over goochelaars?
Een roman over een goochelaar, dat is wat de puber van één van mijn vrienden wilde hebben voor zijn verjaardag. Dat bleek nog best een uitdaging. Ik realiseerde me dat ik nog nooit een boek heb gelezen over een goochelaar of illusionist. Nu heb ik ook niet per se veel met goochelaars, maar toch: wat gek eigenlijk want ik kan me direct voorstellen dat het een heel goed uitgangspunt is voor een geweldig, avontuurlijk verhaal. Ik dacht zelf meteen aan de beroemde ontsnappingsartiest Harry Houdini en kwam er al googlend achter dat Harry Houdini en Sir Arthur Conan Doyle (de bedenker van Sherlock Holmes) vrienden werden, maar dat niet bleven. Ze ontmoetten elkaar in 1920 vanwege hun gemeenschappelijke interesse in spiritualiteit, maar waar Doyle wilde bewijzen dat diverse spirituele fenomenen echt bestonden (zoals het kunnen communiceren met de doden) was Houdini absoluut overtuigd dat dit niet kon en dat bijvoorbeeld seances doorgestoken kaart waren (hier schreef hij zelfs een boek over). Als dat geen voer voor een roman is?
Conan Doyle was a member of the Ghost Club and the Society for Psychical Research, both of which still exist. The latter describes itself as the “first society to conduct organized scholarly research into human experiences that challenge contemporary scientific models.” Other members of these societies included Charles Dickens, W. B. Yeats, Siegfried Sassoon, Alfred Russel Wallace and Arthur Balfour.
Houdini’s position was complex and interesting. The greatest illusionist of the last century became the great debunker of illusions.
Evengoed, hoe fascinerend deze informatie ook is, een mooi boek voor de puber had ik nog steeds niet gevonden. Ik vroeg raad op Instagram en Twitter en ik kreeg een handvol goede tips, inclusief wat hét kadoboek is geworden: Charlatans van Daphne Huisden. In deze roman komt de Houdini-achtige Lorenzo Madoz voor, dat klinkt goed! Het verhaal speelt zich af in de fictieve stad Stokerdam waar alles draait op surveillance, disciplinering en bureaucratie. Hoofdpersoon Norah wordt ingeleid in de geheime cultuur van de illusionisten en zwendelaars, en wordt gedwongen te kiezen tussen orde en chaos, aanpassen en ontsnappen, de maatschappij en het individu, tussen de regel en de uitzondering. Ik hoop dat de puber geniet van het lezen.
Ik sprak op de radio met Eva Meijer over Zee nu
Afgelopen week was ik co-host van het literatuurprogramma Het Woordenrijk op Den Haag FM. Dat was ontzettend leuk om te doen! Vooral omdat we Eva Meijer in de uitzending hadden. Ze vertelde uitgebreid over Zee nu en hoe het was om het te schrijven. Luister hieronder naar het gesprek:
Ga je Zee nu ook lezen? Trakteer jezelf op een uitje en kom op zondag 24 April naar Den Haag voor mijn Leesclub aan Zee over dit boek. Ik verheug me er op!
Plus, er is meer! Op 19 april om 20.30 uur is Eva Meijer in Den Haag voor het evenement Wat als het water komt? van Writers Unlimited. Een gesprek met Eva Meijer en Mounir Samuel, wiens boek Jona zonder walvis net verschenen is. Wat als ons land écht onder water loopt? Een dankbaar onderwerp voor klimaatromans, maar inmiddels al bijna een cliché geworden. Schrikken we nog wel van zulke boodschappen? Hoe schrijf je over klimaatverandering op een manier die de lezer wel bij de lurven grijpt?
Zie ik je daar? Met de kortingscode LEESCLUB krijgen deelnemers aan de leesclub aan zee 25% korting op een kaartje.
Kunstkijken
Deze muur bestaat uit ongeveer 3500 gevonden gekleurde boeken. In 2008 verzamelde kunstenaar Anouk Kruithof de boeken – de meesten uit de 20ste eeuw en geschreven tijdens de DDR – toen ze in Berlijn woonde. Samen vormen de boeken een abstract landschap. 'Enclosed content chatting away in the colour invisibility' is nu te zien bij museum Voorlinden.
Boekentips!
Uitgelezen: Rubyfruit Jungle van Rita Mae Brown
Rubyfruit Jungle van Rita Mae Brown is een geweldig goede klassieker die nu eindelijk weer in Nederlandse vertaling verkrijgbaar is. Uitgeverij Orlando, we see you! Ik ben echt enorm fan van dit boek, omdat ik het een verademing vind om te lezen hoe een queer hoofdpersonage niet gebukt gaat onder twijfel en zelfhaat. Hoofdpersoon Molly Bolt (goede naam ook) baant zich vol zelfvertrouwen een weg door het leven, uit de armoede en richting haar passie: films maken. Voor fans van Anne+ en De geschiedenis van mijn seksualiteit. Luister naar mijn podcast over dit boek.
Uitgelezen: Galatea van Madeline Miller
Fans van feministische hervertellingen van de klassieken, opgelet! De korte novelle Galatea van Madeline Miller (Circe, Een lied voor Achilles) is verschenen. Maar, eigenlijk moet je nog heel even wachten tot juni, dan verschijnt de Nederlandse geillustreerde editie en die wordt mooi. Maar ik kon me niet bedwingen toen ik de Engelse editie zag liggen in de winkel. Het is een mooi verhaal over een beeldhouwer die zijn droomvrouw creëert in marmer en haar tot leven wekt. Galatea blijkt alleen geen gehoorzame echtgenote te zijn.
Op de leesstapel: Ada’s Plek van Sharon Doodga Otoo
Ada is vele vrouwen. Ze is een moeder aan de Goudkust in 1459 die haar pasgeboren baby een gouden parelarmband geeft. De armband zal het lot van andere Ada’s door de eeuwen heen bepalen. In 1848 als ze een buitenechtelijke relatie krijgt met Charles Dickens. In 1945 als ze tot prostitutie wordt gedwongen in een concentratiekamp. En in hedendaags Berlijn als ze zwanger is, een woning probeert te vinden en de armband opduikt bij een tentoonstelling. Met grote verbeeldingskracht en humor laat Sharon Dodua Otoo zien wat het betekent om een vrouw te zijn door de eeuwen heen. Voor fans van Yaa Gyasi, Annie Proulx en Virginia Woolf.
Op de leesstapel: Checkout 19 van Claire Louise Bennett
In een arbeidersstadje ten westen van Londen krabbelt een schoolmeisje, betoverd door de eerste vonken van haar verbeelding, verhalen achterin haar schoolschrift. Terwijl ze opgroeit verandert alles en iedereen in brandstof voor haar vurige talent. De grote Russische man in de oude kastanjebruine auto die rondzwalkt in de supermarkt waar ze als caissière werkt en die haar een exemplaar toestopt van Voorbij goed en kwaad. De toenemende stapels met andere boeken waarin ze zichzelf verliest en vindt. De opwinding waarmee ze personages en scenario’s in haar hoofd oproept, wordt geëvenaard door de vreugde waarmee ze haar eigen weg door de wereld creëert. Checkout 19 is een levendige reis door de kleine trauma’s en triomfen die ons definiëren – als lezers, als schrijvers, als mensen. Op 5 mei verschijnt de Nederlandse vertaling: Kassa 19.
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Hoera! Een selectie korte verhalen van Tove Ditlevsen is in het Engels uitgegeven. Lees hier ‘The Trouble with Happiness’
Ik ben fan van de Europese Literatuurprijs omdat het een prijs is die zowel de auteur als de vertaler(s) eert, bovendien staan er altijd goede boeken op de nominatielijst, daar haal ik weer leestips vandaan.
Het is nog even wachten op de film over Anton de Kom, maar dat is het vast waard. Raoul de Jong is het scenario aan het schrijven.
Dankjewel voor het lezen van deze nieuwbrief! Over twee weken een nieuwe editie met daarin meer over de golf aan boeken die deze zomer uitkomt. Heb je een boekentip voor mij? Stuur me een berichtje via info@boekencurator.nl
Deze nieuwsbrief wordt elke twee weken fanatiek gelezen door ruim de helft van de abonnees en ik krijg veel positieve reacties. Ik ga ervan uit dat mijn boekentips waardevol zijn, als jij dat ook vindt, wil je hem dan doorsturen naar iemand voor wie dat ook zou kunnen gelden? Het is voor mij belangrijk om mijn kennis te delen en mensen te verbinden, meer lezers zoals jij doen me goed.