Boekencurator nieuwbrief #49
Boekentips vol natuur, een vooruitblik op leesclubs na de zomer en de vraag: Ben ik een snob?
Hallo lezer,
Hier is weer een nieuwbrief vol boekentips en ook een vooraankondiging van een aantal leesclubs die ik na de zomer organiseer. Er komen er heel wat aan, online en op leuke plekken in heel Nederland. Over twee projecten wil ik al wel iets verklappen verderop in deze brief.
Het is en blijft leuk om samen met een groep na te praten over een boek. Komende zondag is de laatste leesclub die ik voor mijn zomervakantie begeleid. We duiken dan in de Australische klassieker Picknick bij Hanging Rock. Een boek waar ik zo enthousiast van werd dat ik er een podcast over maakte, mocht je ‘m nog niet hebben gehoord:
In deze roman zit een alwetende verteller die jou als lezer wijst op de wilde Australische natuur waarin een groep jonge meisjes in Victoriaanse jurken en korsetten verdwaalt, een passage die ik ook in de podcast voorlees. Je proberen te verbinden met je omgeving en de natuur, er écht oog voor hebben, vind ik een mooi thema waar ik graag over nadenk. Zo ben ik nu halverwege het boek Onderling van Miek Zwamborn. Sinds 2017 brengt zij de zuidwestelijke kustlijn van het Schotse eiland Mull in kaart. In dit boek geeft ze zich over aan de elementen en het landschap en dat uit zich in dit boek in een verzameling gedichten, brieven, essays, tekeningen, plattegronden en foto’s. Wat een rijkdom. Droom je er wel eens over om in de natuur te wonen, of hou je van Schotland, eilanden, de kust of überhaupt de natuur? (Wie niet!) Dit is een boek voor jou.
Boekentips
Omstanders - Clara Drummond
- vertaald door Maartje de Kort
novelle - havermelkelite - privilege - klasse
Vivian is een jonge kunstconservator. Haar dagen besteedt ze aan onderbetaalde banen bij prestigieuze instellingen; haar nachten wijdt ze aan wilde feesten met een vaste vriendengroep in afwisselend Rio de Janeiro en São Paulo. Deze kosmopolitische levensstijl kan ze zich veroorloven dankzij een toelage van haar rijke ouders. Op een dag is Vivian getuige van een dodelijke confrontatie tussen de politie en straatverkoper Darlene en wordt ze gedwongen om haar bevoorrechte leven te herwaarderen: in hoeverre had ze Darlene kunnen redden? Doet Vivians leven – de seks, de drugs, haar luxe flat en zorgvuldig geselecteerde vriendenkring, de digitale zelfverheerlijking – in het licht van het overlijden van Darlene er uiteindelijk toe?
Misdaadmanifest - Colson Whitehead
- vertaald door Harm Damsma
roman - vervolg - verschijnt 18 juli - spannend - New York - jaren ‘70
Het vervolg op het boek Harlem Shuffle. Het zijn de jaren zeventig en de misdaad viert hoogtij in New York. Ray Carney, familieman, huisbaas en (ogenschijnlijk) keurige eigenaar van een goedlopende meubelzaak in Harlem, heeft zijn dubbelleven als heler afgezworen. Hij is vastberaden om op het rechte pad te blijven. Totdat zijn dochter hem smeekt om kaarten voor The Jackson 5. Het kan vast geen kwaad om Munson, zijn oude contactpersoon bij de politie en een beruchte fixer, een gunst te vragen. Munson eist een wederdienst en plotseling wordt het voor Carney ingewikkeld, zelfs levensbedreigend om zich te onttrekken aan het spel.
De nacht in de Telegraph Club - Malinda Lo
- vertaald door Louise Koopman
coming of age - romantisch - queer - San Francisco - jaren ‘50
In het San Francisco van 1954 worstelt de zeventienjarige Chinees-Amerikaanse Lily Hu met haar beklemmende omgeving. Ze wordt aangetrokken door het neon uithangbord van de Telegraph Club, een toevluchtsoord voor de queer community van San Francisco. Samen met haar nieuwe vriendin Kath ontdekt ze daar een heel andere wereld die haar beangstigt maar ook aantrekt. Amerika in de jaren 50 is doordrenkt van de angst voor de opmars van het communisme; bovendien hangt de familie van Lily deportatie boven het hoofd. Het is zeker geen veilige plek voor twee meisjes om verliefd te worden. Is Lily bereid alles op te offeren voor een liefde die strikt verboden lijkt te zijn?
Donderslag - Laura Cumming
- vertaald door Henny Corver
memoires - kunst - Delft - schilderkunst 17de eeuw
Delft, 12 oktober 1654. Carel Fabritius is aan het werk in zijn atelier als de Delftse binnenstad wordt opgeschrikt door een plotselinge explosie, gevolgd door een donderslag zo hard dat hij honderd kilometer verderop nog te horen is. Fabritius is een van de honderden die deze explosie in een buskruithandel niet overleeft. Zijn tijdgenoot en rivaal Johannes Vermeer ontsnapt ternauwernood aan de dood. In Donderslag vertelt Laura Cumming dit in nevelen gehulde verhaal, dat ze behendig verweeft met haar kennis van de zeventiende-eeuwse schilderkunst en bespiegelingen over de betekenis van kunst in ons leven. Ze reist door Nederland op zoek naar de plekken die niet alleen de schilders, maar ook haar eigen vader, de Schotse kunstenaar James Cumming, inspireerden. Donderslag gaat over de impact die een schilderij kan hebben en over de onzekerheid van het menselijk leven, dat in een oogwenk voorbij kan zijn.
Vooraankondiging! Leesclubs dit najaar
In deze laatste weken voor mijn vakantie ben ik allerlei plannen voor het najaar in de steigers aan het zetten. Er komen aardig wat leesclubs aan, online, maar ook op bijzondere locaties. Een wens die ik al langer had en die dit jaar uit lijkt te komen. Fingers crossed! Over een aantal projecten kan ik al wel een tipje van de sluier oplichten.
Na de zomer meer informatie over waar en hoe je je kunt aanmelden. Ben je nu al enthousiast? Stuur me een mailtje dan zet ik je vrijblijvend alvast op de lijst.
Woolf Winter
Fan van Virginia Woolf? Of, vind je haar geweldig maar heb je eigenlijk nog niet zoveel van haar gelezen? (net als ik?) Dit najaar verschijnt de essaybundel Ben ik een snob? van Virginia Woolf tegelijk met de sleutelroman De wijze maagden van Leonard Woolf. Ik organiseer een online leesclub bij elk boek en er volgt ook een evenement rondom beide boeken, met toffe gastsprekers.
Onderonsje met Paulina Flores
Op zaterdagmiddag 4 november organiseer ik een leesclub over het boek Deception Island in Den Haag. Deze leesclub is Engelstalig, want schrijver Pauline Flores is er zelf ook bij! Dat gaat zeker weten een leuke middag worden, kijk maar:
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
De beste zomerboeken en andere lijstjes vliegen me weer om de oren! Ik kon me erg goed vinden in deze heerlijke lijst.
Eva Meijer komt dit najaar met een nieuwe roman, in de tussentijd raad ik met stip haar nieuwe en eerste dichtbundel aan: Het witste woord. Luister naar dit interview van 9 minuten op de radio, waarbij ze ook een aantal van de gedichten voorleest.
Sinds 1923 organiseert het American Institute of Graphic Arts (AIGA) een internationale verkiezing voor de vijftig best ontworpen boeken en boekomslagen van het jaar. Eén van de winnaars is de dichtbundel Profane verlichting van Johannes van der Sluis.
Een boek waar ik naar uitkijk is David Grann’s The Wager, in September verschijnt de Nederlandse vertaling: De schipbreuk van The Wager. Een episch en waargebeurd verhaal over een Brits schip op geheime missie in 1740. Wat blijkt, een ander boek van David Grann (ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal) is verfilmd en vanaf oktober te zien. Typische Martin Scorsese film als ik de trailer zo zie.
Wat een fijne nieuwsbrief