Boekencurator nieuwbrief #33
Over muze's, IJsland, plus een kanshebber voor de titel hét zomerboek van 2022.
Wie is je favoriete schrijver? Die vraag krijg ik regelmatig en elke keer weer moet ik daar over nadenken. Sowieso heb ik er niet duidelijk één maar het zijn er een aantal. Dus ik smokkel door een favoriete Nederlandstalige schrijver te hebben, een favoriete natuurschrijver, een favoriete schrijver in de categorie debuutroman en ga zo maar door. Ik betrap mezelf erop dat ik favoriete schrijvers heb waar ik lang niet veel van gelezen heb. Ursula K. Le Guin is er één van. Een veelbekroonde en originele science fiction schrijver. Ik heb de roman “De ontheemde” uit 1974 gelezen die érg goed is maar ook best een boek waar je je tanden in moet zetten. Al met al komt het er niet van om meer van haar te lezen, dat kan natuurlijk altijd nog komen. Wél heb ik sinds kort een bundel met haar blogposts op mijn nachtkastje liggen. Gisteravond las ik daarin en ik dacht weer: Ursula wat ben je toch leuk. Lees het hier zelf maar: het is een column over haar kat. Herkenbaar en grappig, verraderlijk simpel maar goed geschreven.
Verderop in deze nieuwbrief nog een andere favoriete columnschrijver, plus natuurlijk weer allemaal boekentips, waaronder misschien wel hét zomerboek van 2022?
Heb jij een boekentip voor mij? Of wil je iets anders delen of vragen? Stuur me een berichtje.
Boekentips
Uitgelezen: Home van Toni Morisson
Home, de tiende roman van Toni Morrison, gaat over Frank Money, een van zelfhaat vervulde Amerikaanse veteraan. In 150 pagina’s lees je hoe hij zichzelf weer terugvindt, terwijl hij naar zijn geboorteplaats reist, op zoek naar zijn zusje die slachtoffer blijkt te zijn van een medisch experiment. Het boek heeft wisselende kritieken gekregen, wat ik wel snap. Het is een boeiend verhaal waar echt veel over te zeggen is. Dat komt mooi uit want komende zaterdagmiddag begeleid ik de leesclub over dit boek op Winternachten festival in Den Haag. Zin in!
Aan het lezen: Jouw afwezigheid is duisternis van Jón Kalman Stefánsson
Ik verheug me enorm op mijn lange reis naar IJsland dit najaar. Afgelopen week was dan eindelijk alles hiervoor geregeld en ik beloonde mezelf door in de nieuwste roman van Jón Kalman Stefánsson te beginnen. Zijn schrijfstijl is heel poëtisch, je moet ervan houden en oh wat hou ik ervan! Deze caleidoscopische generatieroman speelt zich af in de fjorden in het noorden van IJsland en begint met een man die ontwaakt in een plattelandskerk en geen flauw idee heeft wie hij is.
Aan het lezen: Ik ben mijn muze van Loes Faber
Ik ben mijn muze van Loes Faber is een boek om voor te gaan zitten. Het bestaat uit 8 portretten van kunstenaars, allemaal eigenzinnige vrouwen die de kunstgeschiedenis veranderden. Het zijn intense pagina’s waar veel op te zien en lezen is, dus neem er de tijd voor, want dat verdienen deze inspirerende levensverhalen. In Trouw stond pas geleden een mooi interview met Loes Faber, lees het hier. (Om het gratis te lezen moet je evt. wel een account aanmaken)
Een boek waar ik naar uitkijk: Berlijn Alexanderplatz van Alfred Döblin
Op 6 juli verschijnt Berlijn Alexanderplatz, het verhaal van een man die méér van het leven verlangt dan een simpele boterham, en daarmee het noodlot over zich afroept. Dit boek vol hilarische én tegelijk verdrietige scènes speelt zich af in het bruisende Berlijn van de jaren ’20 van de vorige eeuw. Deze klassieker uit de wereldliteratuur verschijnt in Nederlandse vertaling van meesterverteller Hans Driessen.
Een boek waar ik naar uitkijk: Leugens en tovenarij van Elsa Morante
Kanshebber om hét zomerboek van 2022 te worden. Op 22 juni verschijnt een klepper van 800 pagina’s: Leugens en tovenarij van Elsa Morante. In deze drie generaties omspannende familieroman doet Elisa, een jonge, Zuid-Italiaanse vrouw, haar afkomst uit de doeken aan de hand van de sprookjes en leugens die haar verwanten zichzelf en elkaar vertelden. Het belooft een episch verhaal te zijn over ambitie en verval, verteld met verve en verfijnde ironie. ‘Over teleurgestelde mensen in een benauwende maatschappij, die de bittere realiteit van hun eigen onvermogen ontvluchten in een zelf opgetrokken bouwsel van waan en fantasie.’
Waar ik het verder nog met je over wil hebben
Over epische vertellingen in Italiaanse setting gesproken: vrijdag begint het derde seizoen van De geniale vriendin! Uitgezonden op NPO en op HBO.
ILFU zoekt 10.000 boeken voor het grootste boekenkunstwerk van Nederland voor de opening van het festival op 23 september 2022. Een rivier van 10.000 lichtgevende boeken verdrijft voor één dag het verkeer in een straat in het centrum van Utrecht.
Literaire prijzen: er zijn er heel wat en er is altijd ook veel over te zeggen en discussiëren. Maar er geen aandacht aan besteden, dat is niet de bedoeling. Simone Atangana Bekono, gefeliciteerd met de Anton Wachterprijs!
In Den Haag zagen we al dat een stoffig boekenantiquariaat ineens dé sensatie van de stad (en Tiktok) kan worden: Colette moet je echt ervaren als je dat niet al deed. De trend is gezet en inmiddels hoor je ook in Amerika “The world of the archive is actually considered pretty hip”, kijk maar naar deze foto’s.
Een collector’s item! Voor fans van de columns van Niña Weijers.